Bodo stranišča lokalov okoli ministrstev kmalu
Bodo stranišča lokalov okoli ministrstev kmalu "vroča točka"? Foto:
Ministrstva bodo morala zategniti pas

Znano je, da je vlada pred 14 dnevi za pripravo novega rebalansa proračuna prepovedala kakršno koli sklepanje novih pogodb ali naročil, je za TV Dnevnik poročala Vesna Zadravec. Prihodnja dva meseca bodo ministrstva prisiljena varčevati še bolj, tako pri pisarniškem materialu kot tudi pri organizaciji nekaterih državniških obiskih.

Rezanje stroškov bo zajelo vse - najemanje konferenčnih dvoran, tiskanje papirja, uporabo pisarniškega materiala, pijače za pogostitev in celo porabo toaletnega papirja. Pri vsem tem bodo ministrstva v prihodnjih dneh mesecih morala še posebej paziti. Ko bodo zaloge pošle, novih naročil ne bo. Za zdaj sicer težav ni, poudarjajo proračunski uporabniki, a do septembra je še daleč.

"Težav za tekoče delovanje, mislim, da ne bo. Res pa je, da bo treba delovati v zmanjšanih okvirih. Še vedno se da nekaterim zadevam odpovedati. Za vse pač ni več denarja," je povedala generalna sekretarka vlade Helena Kamnar.

Bo dovolj denarja za Berlusconija?
Ga lahko zmanjka tudi za srečanje premierjev Boruta Pahorja in Silvija Berlusconija čez dober mesec? Iz vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da denarja za srečanje ni - ne za najem konferenčne dvorane ne za pogostitev. Zato se bojijo, da srečanja pač ne bo.
"V okviru svojega finančnega načrta sem prepričana, da je toliko denarja, da ta dogodek izpeljejo. Seveda pa če je to ena izmed prednostnih nalog vlade, potem kakšnega drugega dogodka, ki je manj prednosten, pač ne bodo izvedli - in na ta račun privarčevali denar za ta namen," je pojasnila Kamnarjeva.
Ministrstva pa imajo tudi druge možnosti za pridobitev dodatnega denarja. Ob morebitnem izrednem dogodku namreč lahko pisno prošnjo naslovijo na ministrstvo za finance. Ta pa nato odloči, ali gre - kljub zamrznitvi proračuna - za upravičeni izdatek države.

Ministrstva bodo morala zategniti pas