Plezala, tobogani in druga igrala, zlasti kovinska in plastična, na otroških igriščih ter naprave za fitnes na prostem lahko tako predstavljajo površino za prenos virusa. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.
Plezala, tobogani in druga igrala, zlasti kovinska in plastična, na otroških igriščih ter naprave za fitnes na prostem lahko tako predstavljajo površino za prenos virusa. Foto: BoBo/Žiga Živulovič jr.

Nekatere občine zaradi občanov, ki priporočil ne upoštevajo, igrala in druge javne površine zapirajo. Ponekod nameravajo kršilce oglobiti.

Za denarno kazen ob kršitvah odredbe o prepovedi uporabe igrišč so se na primer odločili v novogoriški in tolminski občini. V Mestni občini Nova Gorica je za kršilce prepovedi uporabe športnih in otroških igrišč ter naprav za fitnes na javnih površinah predvidena globa od tisoč do tri tisoč evrov. "Pristojne službe bodo redno nadzirale otroška igrišča in športne površine ter opozarjale, ni pa izključeno tudi izrekanje glob," so zapisali.

V občini Tolmin je za kakršno koli uporabo igral in drugih športnih igrišč predvidena kazen 500 evrov. Obvestila, naj občani ne uporabljajo igrišč, so namestili tudi v drugih občinah, številna so ovita v varnostne trakove. S temi ukrepi občine sledijo opozorilom zdravstvenih strokovnjakov, da se lahko virus prenaša tudi prek površin, poleg tega pa so otroci tudi ena glavnih skupin prenašalcev. Igrala na zunanjih površinah so zato ena najbolj izpostavljenih za prenos okužbe, prav tako je nevarnost okužbe tudi ob stiku na športnih igriščih.

Ljubljanska občina (MOL) pa je zaprla igrišča ob osnovnih šolah in športna igrišča v Tivoliju. "Kljub pozivom in sprejetju ukrepov, katerih namen je zmanjšanje druženja otrok in odraslih, ugotavljamo, da se ti na nekaterih igriščih še vedno družijo v večjih skupinah. Zato zapiramo vsa igrišča ob šolah, kjer je to fizično mogoče. Na igriščih, kjer omejitev dostopa ni mogoča, pa nameščamo opozorila, da so zaprta. Predvsem apeliramo na starše, kajti na njih je, da svojim otrokom pojasnijo nevarnost medsebojnega druženja," so navedli na MOL-u.

Do preklica so zaprta tudi vsa zunanja športna igrišča v Tivoliju (košarka, nogomet, odbojka).

Obvestila, naj občani do nadaljnjega ne uporabljajo igrišč, pa so v torek že namestili ob površine v upravljanju Zavoda Novo mesto, danes pa bodo enaka vidna opozorila namestile še osnovne in srednje šole na svojih otroških in zunanjih športnih igriščih, so zapisali na novomeški občini.

Posredovanje redarjev v Kranju

V prvem dnevu pogostejšega izvajanja nadzorov so neupoštevanje priporočil zaznali tudi kranjski redarji, predvsem v popoldanskih urah. Po posredovanju oziroma pojasnilih redarjev so se otroci in starejši razšli, so zapisali na kranjski občini, kjer znova pozivajo k spoštovanju preventivnih ukrepov.

S trakom so medtem zaprli še otroška in šolska igrišča v občini Jesenice, zaprta so tudi igrišča v Žireh in Domžalah. V celjski občini so zaprtje igrišč pospremili s pisnimi opozorili, naj se otroci in starši na njih ne zadržujejo. Prepoved uporabe igrišč je tudi v Slovenski Bistrici in drugih krajih po državi.

S temi ukrepi občine sledijo opozorilom zdravstvenih strokovnjakov, da se lahko virus prenaša tudi prek površin, poleg tega pa so otroci tudi ena glavnih skupin prenašalcev. Igrala na zunanjih površinah so zato ena najbolj izpostavljenih za prenos okužbe, prav tako je nevarnost okužbe tudi ob stiku na športnih igriščih.

Mariborska občina pa prav tako poziva svoje prebivalce, da otrokom ne dopuščajo, da se igrajo z drugimi otroki in da plezajo po igralih.

Opozorila NIJZ-ja

Plezala, tobogani in druga igrala, zlasti kovinska in plastična, na otroških igriščih ter naprave za fitnes na prostem lahko tako predstavljajo površino za prenos virusa. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zato odsvetujejo njihovo uporabo. Kot svetujejo, naj otroci v tem času raje plezajo po drevju in ležečih deblih.

Na NIJZ-ju ob tem odsvetujejo še druženje in igranje skupinskih športov z ljudmi zunaj vašega gospodinjstva. "Četudi je med igralci razdalja velika, je lahko prenašalec virusa žoga. Zato je najbolje, da se s temi športi ukvarjate samo v krogu članov gospodinjstva," so zapisali na spletni strani.

Po parkih in sprehajališčih ter drugih odprtih površinah v soseski pa se je treba sprehajati tako, da je razdalja do drugih ljudi najmanj pet metrov. "Če imate svoje dvorišče, najdite na njem možnosti za različne gibalne igre," na NIJZ-ju še naštevajo različne možnosti telesne vadbe.

V parkih še vedno veliko ljudi
Občinski ukrepi za zajezitev širjenja virusa