Starši v Sloveniji pokrivajo skoraj deset odstotkov stroškov šolanja otrok v  osnovni šoli. Foto: BoBo
Starši v Sloveniji pokrivajo skoraj deset odstotkov stroškov šolanja otrok v osnovni šoli. Foto: BoBo

Zveza aktivov svetov staršev je po poročanju Radia Slovenija v tem šolskem letu vzela pod drobnogled stroške staršev, ki jih imajo ti s sofinanciranjem osnovnošolskega programa, tudi v primerjavi s preostalimi evropskimi državami.

V Sloveniji starši v celoti plačajo delovne zvezke, sofinancirajo šole v naravi in še marsikaj drugega. Država se je zavezala, da bo vsakemu učencu v devetih razredih plačala eno šolo v naravi.

Prispevek ministrstva ne pokrije stroškov
Vendar v zvezi aktivov svetov staršev ugotavljajo, da 67 evrov na učenca, kolikor prispeva šolsko ministrstvo, ne pokrije vseh stroškov te dejavnosti, zato jo še vedno doplačujejo starši, je pojasnil predsednik omenjene starševske zveze Anton Meden.

"Soudeležba staršev pri financiranju šolskega programa je v Sloveniji po uradnih podatkih statističnega urada precej visoka. Smo na petem mestu v EU-ju in nekako pokrivamo skoraj deset odstotkov stroškov šolanja otrok v osnovni šoli," je pojasnil Meden.

Med šolami so še vedno občutne razlike v stroških za delovne zvezke. Tako na eni izmed osnovnih šoli starši za komplet delovnih zvezkov za osmi razred odštejejo 40 evrov, na neki drugi šoli pa za isti razred štirikrat več. Največ denarja za delovne zvezke prispevajo starši na severovzhodu države.

"Če ne drugega se nam zdi podatek o tako velikih razlikah vreden pozornosti, tudi strokovne," se je Meden spraševal glede na dejstvo, da je enak šolski program po vsej državi.

Zveza aktivov svetov staršev sicer podpira predlog, da učenci ob koncu tretjega razreda pišejo nacionalno preverjanje znanja, saj so dosežki učencev na eksternem preverjanju lahko vir za izboljševanje šolskega dela, a kot dodaja Meden, so jih šole in učitelji do zdaj premalokrat uporabljali za omenjeni namen.