Žnidaršič je dejal, da je stranki celo uspelo zagotoviti, da bodo pokojnine nekoliko rasle. Foto: MMC RTV SLO
Žnidaršič je dejal, da je stranki celo uspelo zagotoviti, da bodo pokojnine nekoliko rasle. Foto: MMC RTV SLO

Predsednica ZDUS-a Mateja Kožuh Novak je namreč v četrtek dejala, da minister za okolje in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec ni imel mandata za dogovor o polovičnem usklajevanju pokojnin. Predsednik poslanske skupine DeSUS-a Franc Žnidaršič je dejal, da so bili edina stranka v koaliciji, ki se je uprla zamrznitvi pokojnin, in da se je izkazalo, da brez slehernega popuščanja kompromis ni mogoč. V DeSUS-u so tako pričakovali, da bo doseženi kompromisa prijazneje sprejet.

Žnidaršič je ob tem dejal, da so vsa leta poskušali ščititi upokojence, a se zavedajo, da je v državi še milijon in pol drugih državljanov. Poslanec Vili Rezman pa mu je pritrdil z besedami, da je DeSUS stranka upokojencev samo po imenu in ne izključuje nobene socialne skupine ali generacije. ZDUS-u pa poslanec očita, da je zelo lahko biti populist in politično dvoriti tistim, ki so v krizi najbolj prizadeti.

DeSUS bo podprl proračun, podpira tudi pokojninsko reformo
Poslanska skupina bo podprla proračuna za prihodnji dve leti, saj, kot je dejal Žnidaršič, ohranjata socialno državo in socialne pravice. Rezman je ob tem opozoril, da je bilo pri pripravi proračuna premalo narejenega na področju sistemskih rešitev. Tudi sami so opozarjali med drugim na vprašanje sive ekonomije in pobiranja davkov, tretja možnost pa je davek na nepremičnine in luksuz.

V DeSUS-u podpirajo tudi posodobitev pokojninskega sistema, saj so takšni ukrepi nujni, ker obstoječa zakonodaja na daljši rok ne zadošča, je dejal Žnidaršič. Podaljšanje delovne dobe je nujno, vprašanje pa je, ali je 65 let sprejemljiva starostna meja, je dodal.