"17. januarja je za vse tiste, ki to želijo, odprta pot, da tudi kandidirajo za predsednika DeSUS-a," je povedal dolgoletni predsednik stranke in dodal, da bo odločitev o svoji kandidaturi sporočil pravočasno. Foto: BoBo

Po Erjavčevih ocenah je bila današnja razprava na organih stranke konstruktivna, šla pa je proti cilju, da bi po lanskih državnozborskih in lokalnih volitvah ter letošnjih volitvah v Evropski parlament stranko okrepili.

O kongresu se je govorilo že po državnozborskih volitvah, ko je stranka v primerjavi z mandatom pred tem precej izgubila in v DZ-ju dobila pet poslancev. Erjavec je spomnil, da je tedaj ponudil svoj odstop, a ga je svet stranke z veliko večino zavrnil, zato po njegovih ocenah ni bilo potrebe, da bi že tedaj imeli izredni kongres. Odločili so se, da se bodo pripravljali na lokalne volitve in volitve v Evropski parlament, po katerih pa ni nobenega razloga, da bi zavlačevali s kongresom, je dejal Erjavec.

Na vprašanje, kdo je zdaj sprožil razpravo o sklicu izrednega kongresa, je Erjavec odgovoril, da so imeli pretekli teden sejo vodstva stranke, pa tudi sam je ocenil, da bi bilo dobro, da skličejo kongres. Predvsem zato, da pogledajo, ali je treba osvežiti program in statutarna pravila, ki so v DeSUS-u zastarela, ter preverijo, "kakšno zaupanje imam med članstvom kot predsednik stranke".

Erjavec še ni potrdil kandidature
"17. januarja je za vse tiste, ki to želijo, odprta pot, da tudi kandidirajo za predsednika DeSUS-a,"
je povedal dolgoletni predsednik stranke in dodal, da bo odločitev o svoji kandidaturi sporočil pravočasno. Očitkov na svoj račun zaradi izida stranke na evropskih volitvah ni slišal, je danes zatrdil Erjavec in dodal, da je pomagal na terenu, na kandidatni listi pa ni bil. Nosilec liste Igor Šoltes je bil po njegovih ocenah izredno dober kandidat, dosegli so soliden izid, niso pa dosegli cilja. Ostali so brez evropskega poslanca.

DeSUS je z nosilcem liste Igorjem Šoltesom na evropskih volitvah po Erjavčevem mnenju dosegel soliden izid, ni pa dosegel cilja. Foto: BoBo
DeSUS je z nosilcem liste Igorjem Šoltesom na evropskih volitvah po Erjavčevem mnenju dosegel soliden izid, ni pa dosegel cilja. Foto: BoBo

Na nekatere namige, da bi ga na mestu predsednika stranke lahko nasledil prav Šoltes, pa je danes Erjavec odgovoril, da bo to odločitev članov kongresa in tudi stvar njegove odločitve, ali bo še kandidiral za predsednika. Zatrdil je, da ta ni povezana z vprašanjem, ali bo pred tem našel kakšno drugo mesto oz. položaj. Če bosta program, ki ga bodo modernizirali, in ekipa, s katero si želi delati, imela podporo, bo svoje delo nadaljeval kot predsednik stranke, je pojasnil Erjavec, a obenem dodal, da je o njegovi odločitvi zdaj še prezgodaj govoriti.

Organe stranke je seznanil tudi s pobudami glede povezovanja strank Alde, ki so prišle med drugim od premierja in predsednika LMŠ-ja Marjana Šarca. V DeSUS-u so odprti za politični dialog, je zatrdil Erjavec in dodal, da je za to prejel podporo organov stranke.

Kot je pojasnil Erjavec, sta se o možnosti tesnejšega sodelovanja strank SMC in DeSUS pogovarjala z ministrom za gospodarstvo iz vrst SMC-ja Zdravkom Počivalškom. Izrazil je željo po tesnejšem sodelovanju, kar je Erjavec preverjal na organih svoje stranke. Vendar pa pri tem ni govora o združevanju strank, je poudaril.

Tudi SMC se sicer jeseni odpravlja na kongres, predsednik stranke Miro Cerar pa je napovedal, da ne bo več kandidiral za nov mandat. Kot enega od mogočih kandidatov za njegovega naslednika se omenja tudi Počivalšek.