Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Stranka DeSUS, ki trenutno šteje približno 8000 članov, po besedah začasnega predsednika Antona Riflja v zadnjem času zaznava priliv članov. Kot je dejal na novinarski konferenci, se v stranko vračajo tudi nekateri, ki so odšli v Gibanje Svoboda in v nekdanji stranki LMŠ in SAB.

Sorodna novica V DeSUS-u o združevanju z Gibanjem Svoboda: Ko bi se združili, bi postali pozabljena zgodba

Rifelj je dejal, da so se predstavniki DeSUS-a sestali z Gibanjem Svoboda, prejšnji teden tudi s predstavniki SD-ja in da so se "pomembno zbližali". Čakajo še na sestanek z ministrom za delo in koordinatorjem Levice Luko Mescem. Predlog Gibanja Svoboda o združitvi so zavrnili. "Ni mogoča združitev kot s SAB-om ali pa LMŠ-jem, mogoče je sodelovanje pri projektih," je dejal Rifelj, predvsem pri tistih, ki jih napovedujeta vlada in njen predsednik Robert Golob.

Pripravili bodo svoja izhodišča, ki jih bodo uskladili tudi s civilno družbo oz. z Zvezo društev upokojencev Slovenije in Sindikatom upokojencev Slovenije, s katerima so se že sestali. "Da dobimo čim večjo težo in pa da bomo lahko ne nazadnje tudi vplivali na te reforme," je pojasnil. Pripravljena izhodišča bodo namreč nato usklajevali s koalicijo.

Stranka DeSUS se vrača na politično prizorišče

Neparlamentarna stranka svoj sedež seli v Celje

Na kongresu stranke, ki je potekal konec marca, so v DeSUS-u odločili, da bodo sedež stranke preselili v Celje, saj je prostore v Ljubljani po porazu na parlamentarnih volitvah prejšnje vodstvo prodalo. "Za najem prostorov od občine Celje imamo 150 evrov mesečne najemnine," je razkril. Iščejo pa tudi rešitve za ljubljansko pisarno. Do tedaj pa bodo uporabljali digitalizacijo in principe dela od doma, je dodal nekoliko v šali.

Rifelj je po odstopu Jasniča postal zgolj začasni predsednik DeSUS-a. Stranka bo novo vodstvo izbirala januarja prihodnje leto, takrat namreč načrtujejo izvedbo volilnega kongresa, potrjevali pa bodo tudi nov statut in program stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Rifelj je po odstopu Jasniča postal zgolj začasni predsednik DeSUS-a. Stranka bo novo vodstvo izbirala januarja prihodnje leto, takrat namreč načrtujejo izvedbo volilnega kongresa, potrjevali pa bodo tudi nov statut in program stranke. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Cilj začasnega vodstva je, da do naslednjega kongresa, ki bo januarja prihodnje leto, naredijo čim več. V poganjanjih z ministrstvi in parlamentarnimi strankami pa želijo doseči dogovor, ki bo v korist upokojencem, ranljivim in starejšim ljudem. Protestov upokojencev pod okriljem Pavla Ruparja niso želeli komentirati. "Nismo za ulico, mi smo zato, da se pogovarjamo za mizo, s številkami in seveda, da se dogovorimo za mizo. Ulica ni primerna pot za spremembe," je dejal Rifelj. Za konec je dejal še, da so v stranki zdaj končali z zgodovino. "Da vam ne bo treba poročati o prepirih," je dejal novinarjem.

Na lanskih aprilskih volitvah je upokojenska stranka sicer ostala brez svojih predstavnikov v parlamentu, prejela je 0,66 odstotka glasov volivcev. V začetku marca sta zaradi zdravstvenih in osebnih razlogov odstopila predsednik DeSUS-a Ljubo Jasnič in generalni sekretar stranke Bojan Potočnik.