V stranki DeSUS so objavili prioritete za vstop v vlado. Predsednica Aleksandra Pivec je poudarila, da je za stranko bistven program. Foto: BoBo
V stranki DeSUS so objavili prioritete za vstop v vlado. Predsednica Aleksandra Pivec je poudarila, da je za stranko bistven program. Foto: BoBo
Drugi krog posvetovanj pri predsedniku države

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je sklenil, da bo opravil še drugi krog pogovor z vodji poslanskih skupin. Predvidoma 24. ali 25. februarja bo k sebi povabil predstavnike tistih strank, ki v prvem krogu še niso podale dokončnega stališča. Pahor je vodje teh poslanskih skupin prosil, naj si vzamejo potreben čas za temeljit razmislek in dobro premišljeno odločitev. Predsednik podpira pogovore med strankami o možnosti za oblikovanje vlade, tudi če dogovora ne bi sklenili in bodo sledile predčasne volitve. Odprt dialog je namreč po prepričanju predsednika Pahorja v takih okoliščinah preizkus zrelosti demokratične politične kulture. Če se bo Pahor odločil državnemu zboru predlagati kandidata za predsednika vlade, se želi prepričati, da ima kandidat zadostno podporo poslank in poslancev državnega zbora, sporočajo iz njegovega kabineta. Časa ima do vključno 28. februarja.

Največ prioritet, pri katerih vztrajajo pri DeSUS-u, se nanaša na področje zdravstva in skrbi za starejše, med njimi je tudi ustanovitev ministrstva brez listnice ali vladnega urada za demografska vprašanja.

Prvak SDS-a Janez Janša je v drugem krogu pogajanj za oblikovanje koalicije SDS-a, SMC-ja, NSi-ja in DeSUS-a v četrtek ocenil, da je, kar zadeva vsebino, mogoče oblikovati večinsko koalicijo. Seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. Na prvi pogled pa je Janša dejal, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni.

Predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec je v četrtek opozorila, da je za DeSUS bistven program. Če ne bo sprejetih vsaj prvih nekaj prioritet in če ne bodo prejeli zagotovila, da jih bodo v dveh letih uresničili tudi v finančnem smislu, bodo pogajanja končali.

Na njihovem seznamu je najprej splošno navedena ohranitev učinkovitega, kakovostnega in vsem dostopnega javnega zdravstva. Skrajšanje čakalnih dob in celovita prenova zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju z ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ob hkratni pripravi in sprejetju zakona o dolgotrajni oskrbi. Nujen je predhodni dogovor o zagotovitvi stabilnih virov financiranja še pred pripravo ustreznih vsebin, so navedli.

DeSUS želi zagotovilo za ustanovitev demografskega sklada za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema in zaščito državnega premoženja. Foto: BoBo
DeSUS želi zagotovilo za ustanovitev demografskega sklada za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema in zaščito državnega premoženja. Foto: BoBo

Demografski sklad

Želijo zagotovilo za ustanovitev demografskega sklada za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema in zaščito državnega premoženja. Poudarjajo, da pokojnine zaradi izpada rednega usklajevanja med letoma 2010 in 2015 še vedno zaostajajo za 5,6 odstotka, zato je po njihovem mnenju nujno določiti dinamiko dodatnega izrednega usklajevanja pokojnin.

Zahtevajo krajše prehodno obdobje za dvig odmernega odstotka pokojnin na 63,5 odstotka, dvig minimalne pokojnine za polno pokojninsko dobo nad prag revščine, povrnitev pravice do seniorske olajšave za upokojence s polno pokojninsko dobo, izplačilo letnega dodatka v skladu s sistemskim zakonom ter redno in izredno usklajevanje. Želijo še ureditev vdovskih in kmečkih pokojnin ter zagotovilo, da se v pridobljene pravice upravičencev do pokojnine ne bo posegalo.

Med zahtevami na področju skrbi za starejše so tudi konkretnejše, in sicer dokončanje domov za starejše v Vrtojbi in Osilnici ter vsaj dva nova domova za starostnike iz javnih sredstev letno.

Med prioritetami so sprejetje svežnja zakonov o zemljiški politiki in celovita prenova delovanja sklada kmetijskih zemljišč, povečanje samooskrbe na deficitarnih področjih, prenova zadružniškega sistema ter priprava in sprejetje novele zakona o zadružništvu.
V DeSUS-u so sicer poudarili, da se ob pogajanjih za novo vlado pripravljajo tudi na predčasne volitve. Postopki evidentiranja že potekajo, predsednica pa obiskuje pokrajinske odbore.