Direktor Sove od nove vlade ni dobil nobenih navodil ali usmeritev. Foto: BoBo
Direktor Sove od nove vlade ni dobil nobenih navodil ali usmeritev. Foto: BoBo

S tem želi dati novi vladi možnost, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo uživala njeno zaupanje in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado, so zapisali na spletnih straneh Sove.

"Znaki očitnega nezaupanja"

Zapisali so tudi, da direktor Sove vse od nastopa nove vlade ni prejel nobenih navodil oz. usmeritev za delo agencije s strani nadrejenega, torej predsednika vlade, prav tako pa tudi ne svetovalca za nacionalno varnost, "kar šteje za znak osebnega nezaupanja", zaupanje pa je odločilnega pomena za kakovostno izvajanje nalog agencije na področju nacionalne varnosti. Navajajo, da je iz potez nove vlade in javno objavljenih komentarjev mogoče sklepati, da je "direktor agencije osebno nezaželen člen v sistemu nacionalne varnosti pod novo vlado, kar negativno vpliva na odnos nove vlade z agencijo, kar pa je po njegovi oceni nedopustno".

Direktor Sove izključen iz sveta za nacionalno varnost

Poleg tega pa so spomnili, da je bil direktor Sove s spremembo odloka o Svetu za nacionalno varnost (Snav) tudi izključen iz sestave Snava, "kar je z vidika koncepta nacionalne varnosti napačna strokovna odločitev" in je Kozmelj iz strokovnih razlogov ne podpira. V skladu s spremembo odloka so sicer iz Sveta za nacionalno varnost izključili tudi ministra za pravosodje, člani pa so postali vsi podpredsedniki vlade.

Sorodna novica Kacin: Stvari se po sprejetju številnih ukrepov vsak dan izboljšujejo

"Direktor agencije Rajko Kozmelj se je zato odločil, da iz strokovnih razlogov odstopi in tako da možnost novi vladi, da imenuje na mesto direktorja Sove osebo, ki bo uživala zaupanje nove vlade in s tem omogočila nujno potrebno nemoteno sodelovanje med agencijo in vlado ter tako zagotavljala visoko raven nacionalne varnosti državljanom Republike Slovenije," so navedli v sporočilu za javnost.

Kozmelj sicer nikakor ne želi, da bi bil njegov odstop v razmerah, ko so vsi napori usmerjeni v zajezitev širjenja okužbe, prednostna naloga nove vlade. Ker pa pozna vlogo Sove v sistemu nacionalne varnosti, je prepričan, da mora sodelovanje med vlado in agencijo v vseh okoliščinah potekati nemoteno in tvorno, še piše v sporočilu za javnost, objavljenem na spletni strani Sove.

Odziv Janše

Predsednik vlade Janez Janša je odločitev o spremembi odloka komentiral na novinarski konferenci po seji Sveta za nacionalno varnost (SNAV). Kot je pojasnil, danes niso razpravljali o tem, da bi bila Slovenija ogrožena od zunanjega sovražnika oz. tujih obveščevalnih služb kake tuje države. "Dvomim, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom," je dejal. Je pa dodal, da so od Sove v zvezi s tem že dobili neko poročilo.

Kot je še zatrdil, je "svet za nacionalno varnost, kakršen je bil zdaj imenovan, svet za nacionalno varnost, kakršnega je poznala Slovenija do zadnjega mandata".