Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Predsednik vlade Janez Janša je po seji novega, razširjenega sveta za nacionalno varnost sporočil, da je vlada opoziciji ponudila sodelovanje pri sprejemanju ukrepov. Opozicijski voditelji so ponudbo po Janševih besedah sprejeli. Vse, kar bo šlo skozi zakonodajni postopek, bo na voljo vsem poslanskim skupinam.

Janša je pozval tudi znanstvenike in strokovnjake, naj na elektronske naslove pošiljajo predloge. "Proučili bomo prav vsakega," je obljubil na tiskovni konferenci.

Video: Posnetek celotne tiskovne konference

Novinarska konferenca po seji Sveta za nacionalno varnost
Sorodna novica Gantar: Okuženih je verjetno petkrat več od uradno potrjenih

Dva tipa ukrepov v pripravi

Ukrepi za omejevanje širjenja virusa se bodo po besedah premierja v prihodnjih dneh stopnjevali. Vlada ima v postopku dva tipa ukrepov. Prvi tip so ukrepi, s katerimi "nima smisla odlašati". Sprejeli in uveljavili jih bodo čim prej. Drugi tip je zakonodajni sveženj, s katerim se bo država strateško spopadla z izzivi. Sveženj je v pripravi in bo sprejet predvidoma konec naslednjega tedna, je napovedal Janša.

"Situacija ni primerljiva z ničimer, s čimer smo se doslej soočali. Po tej epidemiji bodo Slovenija in Evropa in svet drugačni. Marsikatera pravila bodo drugačna. In tudi pogled na številne zadeve vseh nas bo po tem drugačen. Žal smo to nevarnost pričakali samo delno pripravljeni. Res je, da nekaterih stvari ni mogoče predvideti, vendar se je dobro učiti iz napak drugih. Glede na stanje, kakršno je dobila vlada ob primopredajah v petek in tekom tedna, lahko rečem, da smo reagirali, kot se lahko, če skočiš v prazno kabino tovornjaka, ki že vozi po cesti, in skušaš upravljati," je stanje komentiral predsednik vlade.

Nakup zalog zaščitne opreme

Trenutna prednostna naloga je zaščita najranljivejših in najbolj izpostavljenih ter zagotavljanje, da kritična infrastruktura deluje. Vlada se trenutno intenzivno ukvarja z nakupom ključne zaščitne opreme, ki bo prednostno razdeljena zdravstvenim ustanovam in domovom za ostarele. Nato bodo prišli na vrsto tudi delavci v trgovini – ki je tudi kritična infrastruktura – in drugi.

Janša je napovedal, da bo ministrstvo za zdravje še danes dalo navodilo glede izvzema tistih, ki so najbolj izpostavljeni, iz delovnih procesov, npr. kroničnih bolnikov.

Sorodna novica Revoz ustavlja proizvodnjo, Počivalšek za zdaj ne vidi potrebe po splošni ustavitvi dela

Predlog interventnega zakona na javnofinančnem področju

Ministrstvo za finance je tudi pripravilo predlog zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju. Ta zaradi epidemije koronavirusa podjetjem omogoča odlog različnih davčnih obveznosti, vladi pa daje pooblastilo za začasno omejitev izvrševanja izdatkov proračuna države ter za neomejeno prerazporejanje pravic porabe v sprejetem proračunu.

Poleg tega bo po predlogu zakona prišlo do zamika roka za priglasitev ugotavljanja davčne osnove z upoštevanjem normiranih odhodkov in določitve nove zavarovalne osnove v letošnjem letu, a najpozneje za mesec maj. Finančno ministrstvo predlaga tudi odstop od določb o odlogu oziroma obročnem plačevanju davčnih obveznosti, pri čemer naj bi bil ta dovoljen tudi za akontacije davka in davčni odtegljaj, ter odstop od obveznosti plačila obresti za čas dovoljenega obročnega plačila oziroma odloga plačila davčnih obveznosti.

Prav tako predlog zakona narekuje preložitev skrajnega roka za sestavo in odpremo informativnega izračuna dohodnine za lansko leto.

Zaščita zaposlenih, ukrepi za samozaposlene

Nekateri sindikati pozivajo k večji zaščiti zaposlenih v podjetjih, številne podjetnike in samozaposlene skrbi zaradi plačila prispevkov in drugih obveznosti. Novinarka je vprašala, kako in kdaj bo vlada to naslovila. Janša je odgovoril, da ima vlada v naboru cel kup ukrepov in jih obravnava, ne bo pa zdaj govorila, kaj bo jutri naredila. "Ni potrebno v dneh, ki so pred nami. Najprej je treba poskrbeti za varnost in življenje," je dejal. Plače in prispevki bodo prenesli sprejetje ukrepov naslednji teden namesto jutri, je ocenil. "Važno je, da ljudje vedo, da bomo to storili." Da ljudje, ki delajo na kritičnih točkah, vedo, da bodo dobili za to dvojno plačilo, tisti, ki ne delajo, pa verjetno polovično. "Ukrepe v tej smeri bomo sprejeli," je napovedal.

Kar zadeva zaščito zaposlenih v proizvodnji, je dejal, da je za to najprej treba dobaviti ustrezne količine zaščitne opreme. Nekaj milijonov kosov zveni veliko, a vedeti je treba, da medicinska sestra na intenzivni negi potrebuje tudi po 30 kompletov na dan. Za zaščito zaposlenih bo vlada poskrbela, ampak to se ne da z odloki, je poudaril.

Sorodna novica WHO ima preprosto sporočilo: "Testirati, testirati, testirati"

Koga in kdaj testirati

Govoril je tudi o težavi testiranja (WHO je namreč pred kratkim pozval, naj države čim več testirajo). Napovedal je tiskovno konferenco stroke, na kateri bodo pojasnili zdajšnje ravnanje. V rokah stroke je namreč, kdaj in kako se testiranje izvaja, kdaj je smiselno in učinkovito, kdaj ni. "Problem je v tem, da množičnega testiranja nismo izvajali na samem začetku, ko je okužba prihajala iz sosedstva. Problem so tudi kapacitete in druge zamude. Nekateri ukrepi delujejo v določeni fazi in kasneje ne več. Omejitve gibanje in vse ostalo se sprejema zdaj bolj drastično, ker drugih ukrepov nismo sprejeli pravočasno," je zatrdil.

Pahor: Zelo težko bo, a nam bo uspelo

Sveta za nacionalno varnost se je sešel v širši sestavi. Odlok, s katerim je vlada določila sestavo sveta, že velja. Odlok med drugim predvideva tudi, da se svet za nacionalno varnost v vojnih in izrednih razmerah preoblikuje v državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi. Foto: BoBo
Sveta za nacionalno varnost se je sešel v širši sestavi. Odlok, s katerim je vlada določila sestavo sveta, že velja. Odlok med drugim predvideva tudi, da se svet za nacionalno varnost v vojnih in izrednih razmerah preoblikuje v državni operativni štab obrambe v skladu z določbami zakona o obrambi. Foto: BoBo

Na sejo sveta za nacionalno varnost sta bila povabljena tudi predsednik republike Borut Pahor in predsednik DZ-ja Igor Zorčič, ki sta prav tako spregovorila na novinarski konferenci.

Pahor je v uvodu dejal, da bo v prihodnje morda celo zelo težko, a da verjame, da nam bo kot državi uspelo, in sicer iz dveh razlogov. Ker "pristojne oblasti in službe delujejo po svojih najboljših močeh v okoliščinah, ki jih prej nismo poznali in jih nismo mogli predvideti". In ker so ukrepi naleteli na razumevanje ljudi. "Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem ljudem, ne le tistim, ki sem se jim že posebej zahvalil, ker skrbijo za ukrepe in njihovo izvajanje. Mislim na vse vas in nas, ki dosledno upoštevamo navodila pristojnih."

Pahor je tudi pohvalil vzdušje na sestanku sveta za nacionalno varnost. Kot je dejal, se ne spomni, da bi kdaj na sestanku sodelovali vsi politični deležniki. "Iz razprave sem razumel, da obstaja izjemna politična pripravljenost, da si prisluhnemo in se razumemo. Seveda so in bodo med nami razlike tudi v tem času, saj razlike omogočajo, da se poiščejo najboljše rešitve. A to politično enotnost moram opazovati s posebnim veseljem, zadoščenjem in ponosom."

Zorčič: Državni zbor mora delovati tudi v izrednih razmerah

Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, je pojasnil, da je DZ sprejel posebne ukrepe, a da mora ta institucija delovati tudi v izrednih razmerah, kot so vojne, oziroma v razmerah, ki smo jim priča danes. Tudi Zorčič je poudaril, da je današnji sestanek SVNV-ja dokaz, da so politiki ne glede na strankarsko pripadnost bistveno enotnejši, kot bi lahko sklepali na podlagi nekaterih razprav na družbenih omrežjih. "Želel bi si, da se ta enotnost posreduje državljanom, bodisi skozi izjave bodisi skozi delo, da si ne bi državljanke in državljani mislili, da so kakršna koli razhajanja glede tega, kako nasloviti izzive." Čeprav obstajajo različne interpretacije, kakšni ukrepi naj bi bili sprejeti ob katerem času, bo za tovrstno evalvacijo še dovolj časa, meni Zorčič in dodaja, da enotnost politike v DZ-ju obstaja.

Razpoloženje je pred odločanjem evropskih voditeljev bistveno boljše kot pred dnevi, je dejal uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin. Foto: BoBo
Razpoloženje je pred odločanjem evropskih voditeljev bistveno boljše kot pred dnevi, je dejal uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin. Foto: BoBo

Kacin: Stvari se izboljšujejo

V Sloveniji se stvari po sprejetju številnih ukrepov za preprečevanje širitve novega koronavirusa izboljšujejo, je pred sejo sveta za nacionalno varnost dejal Jelko Kacin, uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom.

Tako je pripravljenost na čim večjo operativnost pred odločanjem evropskih voditeljev bistveno večja, Madžarska pa je že odprla mejo za blagovni promet, je še dejal Kacin.

Komentiral je morebitno zaprtje državnega zbora v času krize in dejal, da ta mora obstajati tudi v tem obdobju, saj "če bo treba sprejeti zakonske spremembe, lahko to naredi samo državni zbor". Na kakšen način bo deloval DZ, je v pristojnosti DZ-ja.

Na sejo sveta za nacionalno varnost so bili poleg predsednika republike in predsednika DZ-ja povabljeni še predsednik DS-ja Alojz Kovšca in predsedniki opozicijskih strank ter poslanca narodnosti. Razlog za tako široko udeležbo je želja, da bi, ko bodo govorili z Evropo, "govorili z enim jezikom", je že v ponedeljek za TV Slovenija povedal uradni govorec kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin.

Odstopil direktor Sove

Sorodna novica Direktor Sove Rajko Kozmelj nepreklicno odstopil

Seje sveta za nacionalno varnost, ki se je začela opoldne, se ni udeležil direktor Sove Rajko Kozmelj. Sporočil je, da zaradi očitnega nezaupanja nepreklicno odstopa s položaja direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije.

Novi odlok o svetu za nacionalno varnost med drugim predvideva, da se v vojnih in izrednih razmerah svet preoblikuje v državni operativni štab obrambe, člana sveta pa po novem nista več direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije in minister za pravosodje, so pa člani po novem podpredsedniki vlade.

Tonin: Vse sile usmerjene v zagotavljanje zaščitne opreme

Obrambni minister Matej Tonin je ob prihodu na sejo dejal, da vlada vse sile usmerja predvsem v zagotovitev zaščitne opreme, in dodal, da bodo to vsem, ki jo potrebujejo, torej zdravstvenim domovom, domovom za starejše in drugim, tudi čim prej zagotovili.

Šarec: Mi smo izvedli ukrepe, ki jih nekateri izvajajo šele zdaj

Marjan Šarec, nekdanji premier in vodja največje opozicijske stranke LMŠ, pa se je odzval na očitke o nezadostnem ukrepanju njegove vlade. "Dejstvo je, da smo mi izvedli vse tiste ukrepe, zaradi katerih smo bili od nekaterih voditeljev EU-ja tudi kritizirani, recimo zaprtje mej. Evropske države te ukrepe uvajajo šele danes," je dejal.

Bratuškova: Razumem, da je nekatere prepovedi težko razumeti

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek razume, da so lahko nekateri ukrepi zelo restriktivni in da jih marsikdo težko razume. Ocenjuje, da vlada dela dobro. "Pozivam pa vse ljudi, da ukrepe upoštevajo. Da se čim bolj samoizoliramo, saj s tem najbolj poskrbimo zase, pa tudi za vse druge," je poudarila.

Med povabljenimi na sejo je bil tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: BoBo
Med povabljenimi na sejo je bil tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: BoBo

Levica pripravila svoj nabor ukrepov

Levica je pripravila svoj nabor predlogov, saj se z nekaterimi vladnimi ne strinja. Še pred sejo sveta za nacionalno varnost jih je predstavil koordinator Luka Mesec, ki je opozoril, da vlada še ni ustrezno zaščitila samozaposlenih, ki jih je v Sloveniji več kot 119 tisoč. Nekatere druge države so se po njegovih besedah že odločile, da jih do 1. julija oprostijo plačevanja prispevkov, druge pa gredo v smeri, da se jim zagotovi minimalna socialna varnost, kar bo predlagala tudi Levica.

Tudi z novo metodologijo testiranj se v Levici ne strinjajo, saj je testiranje zgolj tistih z znaki okužbe po njihovih besedah v nasprotju s smernicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in smernicami držav, ki se s krizo najbolje spopadajo. Sami so prepričani, da bi bilo treba vsem, ki so dnevno izpostavljeni stikom z ljudmi, zagotoviti brezplačno testiranje. Predlagali bodo tudi, da se vlada zadolži za 400 milijonov evrov, ne da ta sredstva vzame iz linearnega zmanjšanja izdatkov proračunskih porabnikov.

Priprava mobilne bolnišnice s 120 posteljami

Že danes pa naj bi bila, kot je napovedal obrambni minister Matej Tonin, pripravljena tudi mobilna bolnišnica pred vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani. S tem bodo zagotovili dodatnih 120 postelj za bolnike.

Seja sveta za nacionalno varnost