Katarina Bervar Sternad in Nataša Pirc Musar sta po mnenju Uroša Urbanije zavestno in naklepno vložili kazensko ovadbo, ki nima nobene pravne podlage. Foto: BoBo
Katarina Bervar Sternad in Nataša Pirc Musar sta po mnenju Uroša Urbanije zavestno in naklepno vložili kazensko ovadbo, ki nima nobene pravne podlage. Foto: BoBo

Pravna mreža za varstvo demokracije je 17. maja v sodelovanju z odvetniško družbo Pirc Musar & Lemut Strle na ljubljansko tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroša Urbanijo zaradi nespoštovanja zakonskih obveznosti do STA-ja. Med drugim so mu očitali, da je izrabil svoj položaj, prestopil meje uradnih pravic in ni opravil uradne dolžnosti, s čimer je agenciji povzročil večjo škodo.

Sorodna novica Pravna mreža vložila kazensko ovadbo zoper direktorja Ukoma Uroša Urbanijo

Uroš Urbanija je na to odgovoril s svojo ovadbo, ki jo je v sredo vložil na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Predstavnici pravne mreže Katarini Bervar Sternad in odvetnici Nataši Pirc Musar očita, da sta kot univerzitetni diplomirani pravnici naznanili sum kaznivega dejanja proti njemu, čeprav sta ob vložitvi ovadbe vedeli, "da oseba, zoper katero sta kazensko ovadbo vložili, kaznivega dejanja ni storila", je razvidno iz besedila vložene ovadbe, ki je objavljeno na spletni strani Ukoma. Tako sta "zavestno in naklepno vložili kazensko ovadbo, ki nima nobene pravne podlage", piše v dokumentu.

Decembra Urbanijo ovadil tudi Sindikat novinarjev Slovenije

Kot navajajo na spletni strani Ukoma, je kazensko ovadbo s podobnimi očitki zoper Urbanijo decembra 2020 že vložil Sindikat novinarjev Slovenije, a je bila zavržena, saj je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ugotovilo, da Urbanija pri svojem delu v odnosu do STA-ja ni storil nobenega uradno pregonljivega dejanja. Sindikat je sicer ovadbo vložil še pred sprejetjem sedmega protikoronskega zakona, ki ustanovitelju še bolj eksplicitno nalaga plačilo javne službe STA-ja, tudi če pogodba med Ukomom in STA-jem ni sklenjena.

Tako sporočilo za javnost, objavljeno na spletni strani Ukoma, kot ovadba, ki mu je bila priložena, se dotikata tudi pravnega razmerja med STA-jem in Ukomom. "STA ne more delovati zgolj po določbah zakona o STA-ju, temveč mora pri svojem opravljanju gospodarske dejavnosti upoštevati celotno slovensko zakonodajo in predpise, ki jo, tako kot vse preostale gospodarske subjekte v Republiki Sloveniji, zavezujejo," je med drugim še zapisano v priloženi ovadbi.

Odziv ovadenih

Bervar Sternadova je v odzivu za Slovensko tiskovno agencijo dejala, da Pravna mreža za varstvo demokracije ovadbe posebej ne komentira. Kot je povedala, so storili tisto, za kar so ocenili, da je bilo v dani situaciji potrebno, zadeva pa je zdaj v rokah pristojnih organov.

Nataša Pirc Musar nad ovadbo ni presenečena. "Na neki način gre za ustaljen način delovanja v teh časih, sledeč krilatici, da je napad najboljša obramba. Vložena ovadba govori sama zase," je navedla in dodala, da njen komentar ni potreben.