Slovenska tiskovna agencija je že 138. dan brez plačila države za opravljanje javne službe. Foto: BoBo
Slovenska tiskovna agencija je že 138. dan brez plačila države za opravljanje javne službe. Foto: BoBo

V ovadbi direktorju Urada vlade RS za komuniciranje (Ukom) Urošu Urbaniji očitajo, da je kot uradna oseba in javni uslužbenec zlorabil svoj uradni položaj in prestopil meje svojih uradnih pravic s tem, ko je od Slovenske tiskovne agencije (STA) od oktobra 2020 večkrat zahteval poslovno dokumentacijo, čeprav bi dostop do te dokumentacije lahko imela le vlada, ki po zakonu o Slovenski tiskovni agenciji v imenu države izvaja pravice ustanovitelja.

Da bi agenciji pomagali premostiti finančne težave, je Društvo novinarjev Slovenije skupaj s prijatelji STA-ja 3. maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek. Tekla bo še cel maj. Prispevek lahko nakaže kdor koli, in sicer prek SMS-sporočila s ključno besedo STA1 oziroma STA5 na 1919. Foto: Društvo novinarjev Slovenija
Da bi agenciji pomagali premostiti finančne težave, je Društvo novinarjev Slovenije skupaj s prijatelji STA-ja 3. maja zagnalo donacijsko kampanjo Za obSTAnek. Tekla bo še cel maj. Prispevek lahko nakaže kdor koli, in sicer prek SMS-sporočila s ključno besedo STA1 oziroma STA5 na 1919. Foto: Društvo novinarjev Slovenija

Pooblastila za prenos družbeniških upravičenj z vlade na Ukom pa zadnji nikoli ni izkazal, so razloge za vložitev kazenske ovadbe pojasnili pri Pravni mreži, iniciativi, ki, kot navajajo, nudi pravno podporo posameznikom in posameznicam ter organizacijam, ki se zaradi nenasilnega javnega delovanja znajdejo v pravnih postopkih.

Kot je razvidno iz ovadbe, ki jo je pridobila STA, je s tem po njihovem mnenju agenciji povzročil premoženjsko škodo za skoraj 520.000 evrov in huje onemogočal obstoj agencije ter njeno pravico do plačila nadomestila za izvajanje javne službe. Urbanija naj bi s takim ravnanjem storil kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Kot je še zapisano v ovadbi, ki so jo v Pravni mreži spisali v sodelovanju z odvetniško družbo Pirc Musar & Lemut Strle, je Ukom vse doslej deloval kot predstavnik ustanovitelja zgolj in samo pri vsakoletnem sklepanju pogodbe o opravljanju javne službe, saj so bila proračunska sredstva za plačilo slednjega že od ustanovitve STA-ja naprej vselej zagotovljena na njegovi proračunski postavki.

Ob tem Ukom agenciji nikoli ni izkazal pooblastila za zastopanje vlade kot ustanoviteljice STA-ja. Še več, iz odgovora vodje službe za splošne zadeve na poslansko vprašanje Janje Sluga 4. decembra lani izhaja, da takšno pooblastilo vlade Ukomu nikoli ni obstajalo in da ta z agencijo zgolj sklepa pogodbe o opravljanju javne službe, ker je pri njem ustanovljena posebna proračunska postavka, na kateri se vsa leta zagotavljajo proračunska sredstva za STA.

Kazenska ovadba zoper Uroša Urbanijo

Glede tega se sicer poraja vprašanje, tako Pravna mreža v ovadbi, ali so bile vse prejšnje pogodbe sploh sklenjene z ustrezno stranko, vendar ker so bile te vse do lanskega novembra izpolnjevane s strani obeh pogodbenih strank in ker ustanoviteljeva obveznost financiranja javne službe STA obstaja že na podlagi zakona o STA-ju, so bile z realizacijo pogodbe morebitne nepravilnosti sanirane, izvajanju pogodb pa vlada nikoli ni oporekala.

Urbanija naj bi svoj položaj izrabil tudi za to, da je nad STA z izvajanjem finančnega pritiska in neupravičenimi zahtevami za dostop do dokumentacije poskušal vplivati na njeno uredniško politiko. Ob upoštevanju številnih tvitov predsednika vlade Janeza Janša, ki se nanašajo na vsebinsko delo STA-ja, je po mnenju vlagateljev ovadbe jasno, da sta bila zahteva za posredovanje dokumentacije in odsotnost financiranja javne službe namenjena zgolj izvajanju političnih, ideoloških in finančnih pritiskov na agencijo.

Še več, ovadba Urbaniji očita, da je kaznivo dejanje storil z direktnim naklepom, saj je ob nedvoumni zakonski podlagi, ki mu določa uradne dolžnosti glede na položaj, ki ga zaseda, brez dvoma vedel, da je njegovo dejanje protipravno, kljub temu pa ga je hotel storiti, saj je oškodovanki iz maščevanja ter želje po politični in ideološki podrejenosti želel onemogočiti opravljanje njene javne službe.

Ob tem so spomnili, da Slovenska tiskovna agencija svojo zakonsko obvezno javno službo tako že 138. dan opravlja brez plačila, zaradi česar ji nastaja velika premoženjska škoda, ogrožen pa je tudi njen nadaljnji obstoj. Pri Pravni mreži so prepričani, da je "takšno protipravno stanje nujno prekiniti in raziskati naznanjena kazniva dejanja ter zoper osumljenca vložiti obtožni predlog".

Odgovor Ukoma združenju EANA

Potem ko je Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) prejšnji teden v odprtem pismu premierja Janeza Janšo pozvalo k rešitvi spora glede Slovenske tiskovne agencije (STA), se je danes na omenjeno pismo odzval Vladni urad za komuniciranje (Ukom). Ukom je v pismu, pod katerega je podpisan njegov direktor Uroš Urbanija, ponovil očitke na račun direktorja STA-ja Veselinoviča glede ravnanja s takratnim odgovornim urednikom agencije Borutom Meškom leta 2009. Dodali so, da je položaj, v katerega je direktor privedel agencijo, "nesprejemljiv". "Vlada republike Slovenije se zaveda težkega položaja, v katerega je direktor Veselinovič spravil zaposlene zaradi svojega načina delovanja. Zato si vlada želi čim prej razrešiti ta položaj. Prepričani smo sicer, da je pravna pot edina prava," je Ukom še navedel v pismu Evropskemu združenju tiskovnih agencij.