Koroš je tudi na čelu Društva kriminalistov Slovenije. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Koroš je tudi na čelu Društva kriminalistov Slovenije. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Koroš, ki je tudi na čelu Društva kriminalistov Slovenije, se je kritično odzval na sporno revizijo nekaterih že končanih kriminalističnih preiskav NPU-ja, ki jo je odredil notranji minister Aleš Hojs. Opozoril je, da je minister s tem presegel svoje zakonsko določene pristojnosti.

Ne le v policijskih vrstah, tudi v stroki opozarjajo: gre za nezakonite posege politike v delo policije. In še: nadzor policijskega dela je nujen, a ne na tak način.

Policijski sindikat Slovenije je svoje članstvo obvestil, da je pripravil pravno mnenje, iz katerega izhaja, da so usmeritve in navodila ministra Hojsa pravno nedopustna in da se policisti zaradi izvajanja spornih usmeritev in navodil lahko spravijo v pravdni ali kazenski postopek.

"Od ministra za notranje zadeve zahtevamo, da sporne usmeritve in navodila nemudoma odpravi medtem, ko v.d. generalnega direktorja policije pozivamo, da ne izvaja spornih usmeritev in navodil, ker bi s tem lahko povzročili prepovedane posledice na škodo pravic uslužbencev iz delovnopravnega razmerja," so zapisali v sindikatu.

Praksa je taka: delo policije nadzorujejo posebni nadzorniki direktorata za policijo notranjega ministrstva, nadzore odredi minister za notranje zadeve, te določijo v letnem načrtu. Letno opravijo okoli pet nadzorov, so sporočili z notranjega ministrstva. Zadnja redna nadzora na NPU-ju sta bila leta 2012 in 2018. In kaj je tokrat drugače?

Miroslav Žaberl s Fakultete za varnostne vede je dejal: "Ni bilo še primera, da bi minister z usmeritvami od policije zahteval, da opravi revizijo konkretnih kazenskih oziroma predkazenskih postopkov. Danes se srečujemo s prvim takšnim primerom v celotni zgodovini."

Prav tako ni praksa, da bi preverjali posamezne preiskave, še pojasni sogovornik, ki je bil v preteklosti tudi sam direktor direktorata za policijo, in dodaja, da je minister s tem prekoračil svoje pristojnosti.

"Zaradi nekih političnih preferenc, z neko vnaprejšnjo skepso, da je bila pri vseh teh petih preiskavah neka pristranost preiskovancev iti v nadzor – to je tipična zloraba nadzornih pristojnosti," je dodal Žaberl. Minister ne more odrejati revizij za kriminalistične preiskave, ki jih usmerja državni tožilec, je še kritičen Žaberl.

A z notranjega ministrstva na očitke odgovarjajo, da ne posegajo v pristojnosti državnega tožilstva.

In kdo bo zdaj izvajal nadzor? Uslužbenci policije po izbiri v. d. generalnega direktorja policije Andreja Juriča, odgovarjajo z ministrstva. Kot pojasnjujejo, naj bi se s tem ognili očitkom o "političnem" nadzoru uslužbencev ministrstva po navodilih ministra. Prve izsledke minister Hojs od Juriča pričakuje že prihodnji ponedeljek.

Zamenjava pomočnika direktorja kriminalistične policije?