Direktorji finančnih uprav so bili po novem zakonu imenovani za petletne mandate. Foto: BoBo
Direktorji finančnih uprav so bili po novem zakonu imenovani za petletne mandate. Foto: BoBo

Generalni direktor Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič pravi, da ni pohitel zaradi volitev, prav tako ne zaradi ustavne presoje, ki jo zahtevajo sindikati. Dodaja pa, da bo odstopil, ko bo imenovan nov finančni minister.

Ne gre za kadrovske posege in hitenje pred volitvami, saj so se na interne razpise po večini prijavili dozdajšnji direktorji, pojasni generalni direktor finančne uprave Ivan Simič. "Tako je bilo imenovanih tistih 14 direktorjev, ki so ostali isti, kot so bili do zdaj. V dveh primerih, ko je prišlo do spremembe, pa sta obe direktorici teh dveh uradov že lani napovedali, da se bosta letos upokojili," je za Radio Slovenija pojasnil Simič.

Sindikati so se vseeno obrnili na ustavno sodišče in zahtevajo presojo člena, ki uvaja petletni mandat. "Nenavadno," odgovarja Simič. "Sami direktorji tem imenovanjem ne nasprotujejo, vsi so se strinjali, vsi so se prijavili itd. Tako da me preseneča ta pobuda," je komentiral Simič.

Direktor Fursa Ivan Simič je napovedal, da bo odstopil, ko bo imenovan novi minister. Foto: BoBo/Borut Živulović
Direktor Fursa Ivan Simič je napovedal, da bo odstopil, ko bo imenovan novi minister. Foto: BoBo/Borut Živulović

Simič ne pričakuje zamenjave, odstopil bo sam

Ustavno sodišče je zahtevo sindikatov obravnavalo prejšnji teden, odločitve še ni. Tudi Simič ima petletni mandat, lani jeseni ga je na ta položaj imenovala Janševa vlada. Pričakuje zamenjavo? "Ne bo potrebno," je odgovoril. "Ne pričakujem, da me bo kdo zamenjal, ker po navadi sam odstopam. Ko bom videl, da je trenutek, bom sam odstopil. Pravi trenutek je zagotovo, ko pride novi minister," je napovedal.

In dodaja, da z novo vlado zelo verjetno ne bo mogel sodelovati. "Glede na to, da je predsednik stranke Svoboda povedal, da so vsi obstoječi direktorji, nekaj v tem slogu, nekompetentni, med katere je uvrstil tudi mene, je prav gotovo, da potem ne moremo skupaj delati," je pojasnil Simič.

Janševa vlada je zamenjala prejšnjega direktorja Petra Jenka in imenovala Simiča. Jenka je imenovala Šarčeva vlada, potem ko je prejšnji direktorici Jani Ahčin potekel mandat. Jana Ahčin pa je zdaj ena izmed štirih kandidatov za predsednika Računskega sodišča, saj zdajšnjemu Tomažu Veselu maja poteče devetletni mandat.