Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada je na predlog infrastrukturnega ministra Bojana Kumra sprejela uredbi, s katerima se bo odpovedala dajatvam pri ceni dizla na bencinskih črpalkah na avtocestnem križu. Prispevki za bencin bodo ostali. Od trgovcev z naftnimi derivati ob tem pričakuje, da bodo konkurenčno prilagodili maržo, ki na avtocestah ni regulirana. S tem naj bi ceno dizla na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah za vse voznike približali regulirani ceni zunaj avtocestnega omrežja.

Sprejeti uredbi sta bili danes objavljeni v Uradnem listu RS, veljati bosta začeli v petek. V dnevu ali dveh vlada od trgovcev pričakuje prilagoditev marže.

"Gre samo za ukinitev dveh prispevkov, torej samo za dizel in samo za bencinske servise na avtocestnem križu," je po seji vlade pojasnil Kumer. Pozneje pa še nedvoumno ponovil: "To velja za vse tiste, ki bodo točili dizel na avtocesti." Če bosta uredbi v uradnem listu objavljeni danes, pomeni, da bosta začeli veljati že jutri, tako da bi nove, nižje cene tudi na avtocestah jutri že veljale, je dodal.

Poudaril je še, da gre za kratkotrajne ukrepe: "Mesec, dva največ." Upanje, da se bo cena znižala, mu daje tudi padec cen nafte na mednarodnih trgih.

Bojan Kumer. Foto: Zajem zaslona
Bojan Kumer. Foto: Zajem zaslona

Vlada je po Kumrovih navedbah s svojo odločitvijo končala del pogajanj z avtoprevozniki, "hkrati pa dala zavezo oz. pričakovanje vsem naftnim trgovcem v Sloveniji, da znižajo svoje marže na avtocestnih servisih in da se čim bolj približajo regulirani marži, ki velja na bencinskih servisih zunaj avtocest". Kot je še navedel, z uredbama vlada začasno ureja "trenutno res visoke cene naftnih derivatov". "Želja je in imamo zagotovila avtoprevoznikov, da se ne bodo selili in množično točili goriva zunaj avtocest," je še dejal.

Na vprašanje, zakaj podoben ukrep ne velja tudi za tiste, ki vozijo na neosvinčen bencin, je dejal, da so ocenili, da je poraba dizla večja, poleg tega pa ga uporabljajo tisti, katerih stroški in cene imajo tudi velik vpliv na inflacijo.

Stanje na servisih se po Kumrovih informacijah normalizira

Glede težav z dobavami, ki smo jim bili priča v preteklih dneh, je Kumer dejal, da je dobil zagotovila trgovcev, da so uspešno napolnili svoje zaloge: "Imamo zagotovila, da se stanje normalizira."

Poudaril je še, da je vlada aktivirala vse pristojne organe, da preiščejo, zakaj je do pomanjkanja zalog sploh prišlo, saj je vlada namerno dala dovolj časa, da se trgovci na morebitno gnečo pred podražitvijo pripravijo. "Težko bi komentiral, da je bila storjena kakšna napaka, dokler niso preiskave zaključene, je še dejal. "Po neuradnih informacijah je prišlo do povečanja točenja goriva predvsem v ruralnih območjih – povečanje je bilo v nekaterih dnevih tudi za več kot 100 odstotkov," je še dejal.

Višja kilometrina in nadomestilo za prevoz na delo

Po predlogu ministrstva za finance se bo medtem neobdavčen znesek povračila stroškov za prevoz na delo zvišal z zdajšnjih 0,18 evra na 0,21 evra na kilometer, znesek kilometrine za povračilo stroškov na službenem potovanju pa za šest centov na 0,43 evra.

Prevozniki v javnem prometu bodo medtem po napovedih ob vse večjih cenovnih pritiskih dobili večja povračila trošarin za javni promet, da jim ne bo treba dvigati cen prevoza. Vlada bo po napovedih potrdila tudi ukrepe za kmete, s katerimi bo zmanjšala vpliv podražitev energentov na cene hrane. Omilitveni ukrepi bodo začeli veljati 1. julija.

Opozorila OZS-ja

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) opozarja na neenakopravno obravnavo in poziva k sprejetju omilitvenih ukrepov za vse obrtnike in podjetnike.

"OZS pozdravlja ukrepe zaradi visokih cen goriv. Ob tem pa vlado pozivamo, naj pri sprejemanju omilitvenih ukrepov ne pozabi na druge obrtnike in podjetnike, ki tako kot prevozniki in kmetje pri svojem delu uporabljajo kombije ter druga tovorna in dostavna vozila," je zapisal predsednik OZS-ja Branko Meh.

"Želimo, da tudi gradbince, inštalaterje, slikopleskarje, polagalce talnih oblog, trgovce, električarje, mizarje, krovce in še številne druge obravnavajo enako kot prevoznike in kmete. Naši kombiji namreč ne potrebujejo nič manj goriva kot traktorji," je povedal pred tokratno sejo vlade.

Dizel na avtocestah cenejši