Prizor s protesta ta petek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Prizor s protesta ta petek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) so prejeli več vprašanj v povezavi z dogajanjem na petkovem protestu v Ljubljani. V odzivu so sporočili, da vseh okoliščin podrobno ne poznajo. Poudarili so, da obsojajo vsakršno obliko nasilja, tako besednega kot fizičnega.

Sorodna novica Protestniki ob prepovedi zbiranja na kolesa: "Ne ogrožamo vas, ogroža vas vlada"

Poudarili so, da kot družba ne smemo privoliti v razmere, v katerih verbalno in tudi fizično nadlegovanje postane običajno poklicno tveganje, ki so mu novinarji izpostavljeni pri svojem delu.

Pregrete razmere so po navedbah DNS-ja odraz splošnega družbenega ozračja in vedno bolj sovražno nastrojenega okolja, ki ga s svojimi verbalnimi napadi in diskreditacijami tlakujejo tudi številni, ki bi morali biti za vzor. "To je zaskrbljujoče in na tako okolje ne pristajamo," so zapisali pri DNS-ju.

Ob tem so pozvali vse, tudi medije, da pri ustvarjanju takega okolja ne sodelujejo. "Mediji naj ravnajo v skladu s profesionalnimi poklicnimi merili, Kodeksom novinarjev Slovenije in Münchensko deklaracijo ter ne poročajo hujskaško in žaljivo do kogarkoli. Zavzemamo se za profesionalno vlogo medijev v družbi, ki jih med drugim razumemo kot neodvisne nadzornike oblasti in ne kot del strankarskih propagandnih aparatov," so še zapisali pri DNS-ju.

Incident, v katerega sta bila na petkovem protestu proti aktualni oblasti v Ljubljani vpletena glasbenik Zlatan Čordić – Zlatko in snemalec novinarske ekipe Nova24TV, so v soboto ostro obsodili v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), kjer so poudarili, da gre za napad na novinarsko svobodo in posledično na svobodo izražanja.

Kot so zapisali pri ZNP-ju, je v petek na protestu glasbenik napadel snemalca novinarske ekipe Nova24TV in mu odvzel kamero, pri tem pa tudi zahteval izbris posnetkov, ki so bili posneti med protesti. Po posredovanju policije je snemalec kamero dobil nazaj.