Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Med zadevami, ki jih obravnava inšpektorat, se jih največ nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na televizijah in družbenih omrežjih, sledi deljenje letakov v hišne predalčnike.

Za 55 obvestil so ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka. Večina teh obvestil se je sicer nanašala na dejavnosti organizatorjev volilne kampanje, povezane z lokalnimi volitvami, za katere pa volilni molk ta konec tedna ni veljal.

Volilna kampanja pred današnjim drugim krogom volitev za predsednika republike se je končala v petek opolnoči. Takrat je začel veljati volilni molk, ki je trajal do danes do 19. ure, ko so se zaprla vsa volišča po državi. V času volilnega molka je bila prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju na teh volitvah.

V prvem krogu predsedniških volitev pred tremi tedni je dežurna služba sicer prejela 51 obvestil, na podlagi katerih je bilo uvedenih 13 postopkov o prekršku.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 800 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ali samostojnega podjetnika in od 150 do 250 evrov za posameznika.

Volilni molk do 19. ure

V času volilnega molka, ki velja do zaprtja volišč ob 19. uri, je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala k takšnemu ali drugačnemu glasovanju.

Zakon tako prepoveduje propagando v medijih, elektronskih publikacijah in propagando z uporabo telekomunikacijskih storitev. Prav tako niso dovoljeni nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov s politično oglaševalsko vsebino, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank, pozivanje volivk in volivcev, koga naj volijo, ter javni shodi v povezavi z volilno kampanjo.