V sindikatih s pojasnilom ministrstva niso zadovoljni. Foto: BoBo
V sindikatih s pojasnilom ministrstva niso zadovoljni. Foto: BoBo

Dodatek je zaukazal prejšnji načelnik Generalštaba Slovenske vojske Alan Geder, ukaz pa je začel veljati 1. julija lani. Kot so takrat pojasnili v Slovenski vojski, je ta kadrovsko podhranjena, obseg nalog pripadnikov vojske pa se ni spremenil, zato naj bi bili upravičeni do dodatnega izplačila.

Z novembrom lani se je število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 5.000 od 6.700 zaposlenih, s čimer je Geder sledil priporočilu notranje revizijske službe. V Slovenski vojski so pojasnili, da bodo do povečanja plač upravičeni pripadniki SV, ki so razporejeni na formacijske dolžnosti v enotah, ki so predvidene za uporabo v skladu z načrti za kolektivno obrambo zavezništva in drugimi mednarodnimi pogodbami, pripadniki v enotah, ki imajo status odzivnih sil, in pripadniki pri izvajanju drugih neodložljivih vojaških nalog.

Gre za začetek procesa. Ne moremo pa pričakovati, da bo vlada v treh mesecih po prevzemu mandata rešila težave, ki so se kopičile zadnjih 10 let in s katerimi se v tem obdobju pravzaprav nihče ni resno ukvarjal.
Klemen Grošelj

Nov ukaz zmanjšal število prejemnikov

Z novim ukazom načelnice generalštaba Alenke Ermenc pa se je število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 1.300. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Klemen Grošelj je v četrtek v oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija pojasnil, da bonus velja za vse tiste pripadnike Slovenske vojske, ki so del tako imenovanih odzivnih sil. Z zadnjim ukazom se je stanje tako vrnilo na tisto, ki je veljalo pred julijem 2018, ko je začel veljati Gederjev ukaz, je povedal.
"Funkcija tega dodatka je, da se nagradi tiste pripadnike, ki so del tako imenovanih odzivnih sil in so v višji stopnji pripravljenosti," je poudaril Grošelj. Potrdil je, da se je zaradi ukaza seznam upravičencev do dodatka bistveno zmanjšal. Kot je dejal, pa bo sledila reorganizacija Slovenske vojske in takrat se bo ta seznam lahko tudi spremenil.

Kot je še zatrdil Grošelj, so že oblikovali posebno delovno skupino, ki pripravlja celovit nabor ukrepov za izboljšanje položaja vojakov, med temi ukrepi bo tudi izboljšanje materialnega položaja. "Gre za začetek procesa. Ne moremo pa pričakovati, da bo vlada v treh mesecih po prevzemu mandata rešila težave, ki so se kopičile zadnjih 10 let in s katerimi se v tem obdobju pravzaprav nihče ni resno ukvarjal," je poudaril.

Napovedali protestni shod

Z novim ukazom načelnice generalštaba Alenke Ermenc se je število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 1.300. Foto: BoBo
Z novim ukazom načelnice generalštaba Alenke Ermenc se je število prejemnikov dodatka zmanjšalo na približno 1.300. Foto: BoBo

Vendar pa v Sindikatu vojakov Slovenije (SVS) in v Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) s takšnimi pojasnili niso zadovoljni. Predsednik SMO-ja Darko Milenkovič je v Odmevih državnemu sekretarju odvrnil, da je v tem trenutku zaradi podhranjenosti Slovenske vojske vsak njen pripadnik preobremenjen z delom in zato tudi upravičen do dodatka. Osnovni cilj dodatka je bil stimulirati vojake zaradi preobremenjenosti in zaustaviti njihov odliv, sprevrgel pa se je "v zelo slabo reklamo za Slovensko vojsko", pa so v sporočilu za medije zapisali v SVS-ju.

Obenem so opozorili, da je s 1. januarjem prišlo do izbrisa že dodeljenega dodatka za ves december, kar je v delu od 1. do 21. decembra po njihovem prepričanju nezakonito, saj da se je ukaz izvedel retroaktivno. Kot so zapisali v SVS-ju, so o tem obvestili pristojne na obrambnem ministrstvu, ki so jim zagotovili, da bodo nemudoma ukrepali. "Če ne bodo, bomo uporabili vsa pravna sredstva za izplačilo," so še navedli. Zaradi splošnega nezadovoljstva z gmotnim položajem vojakov pa so SVS-ju napovedali tudi protestni shod.