Slovenski vojaki ne smejo stavkati. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski vojaki ne smejo stavkati. Foto: MMC RTV SLO

V začetku decembra so predstavniki vlade in večine sindikatov javnega sektorja podpisovali stavkovne sporazume in dogovore o plačah. A med njimi ni bilo vojaškega sindikata in sindikata ministrstva za obrambo, je za TV Slovenija poročala novinarka Sabina Zonta. Z vladno stranjo sta se še pogajala glede uredbe, ki določa prihodke vojakov. S prvim predlogom, ki je predvideval dodatnih 9,5 milijona evrov, so bili zadovoljni, nato pa se je zapletlo.

"Pred božičem smo dobili novo uredbo z nižjimi plačnimi razredi - brez obrazložitev - s katerimi se ohranjajo plačne anomalije v Slovenski vojski," je dejal predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Do zdaj skupnega jezika še niso našli, bo pa predlog uredbe na dnevnem redu ponedeljkove dopisne seje vlade. Če bo vlada uredbo sprejela, bo ta začela veljati z novim letom. "Zaradi takega spreminjanja uredbe bomo šli v januarju na protest. Mi že pripravljamo vse za protest, tudi iz Konfederacije slovenskih sindikatov, iz sindikatov gospodarstva nam bodo prišli z avtobusi podporo. To, kar se v Sloveniji počne z vojaki, ni dopustno," je povedal Novak.

Razočarani so predvsem nad ministrstvom za obrambo, kjer zanje sporna uredba nastaja. "Policisti imajo podporo pri vodstvu policije in ministrstvu za notranje zadeve, mi v lastni hiši nimamo podpore."

Vojaki za razliko policistov sicer nimajo pravice do stavke. Če bodo želeli na shod, si bodo morali vzeti dopust, je še poročala Sabina Zonta.