Vlada je Podržaja imenovala za obdobje do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev. Foto: BoBo
Vlada je Podržaja imenovala za obdobje do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev. Foto: BoBo

Pravosodni minister Senko Pličanič je pojasnil, da pripravljajo reformo zaporskega sistema, na mestu direktorja pa je želel nekoga s svežimi idejami.

Presodil je, da bo Podržaj s svojim strokovnim znanjem in izkušnjam po eni strani zagotavljal stabilnost in delovanje zaporskega sistema, po drugi strani pa izvedel potrebne spremembe in v sistem uvedel dobre prakse iz drugih držav.

Minister je zato presodil, da je ob pripravi reforme sistema izvrševanja kazenskih sankcij Podržaj boljša izbira kot Valentinčič, se je pa zadnjemu zahvalil za dozdajšnje požrtvovalno in dolgoletno delo - tako pri vodenju uprave za izvrševanje kazenskih sankcij kot predtem pri vodenju koprskega zapora, kamor se Valentinčič tudi vrača.

Ustanovljena bo posebna delovna skupina
Vlada je v sporočilu za javnost navedla, da bo za pripravo reforme ustanovila posebno delovno skupino, v kateri bodo predstavniki ministrstva, Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, stroke in sindikata. Delovna skupina bo predlagala tudi novo organiziranost uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Po ministrovih besedah se bo reforma nanašala na vse segmente zaporskega sistema, od organizacije do spremembe dela zapornikov, ki je zdaj organizirano v petih javnih gospodarskih zavodih. Med temi je težaven zlasti Javni gospodarski zavod Pohorje, ki je v preteklih letih povzročil veliko izgubo, je pojasnil Pličanič. Po njegovem mnenju obstaja nevarnost, da se bo podobno zgodilo tudi z drugimi javnimi gospodarskimi zavodi, zato želijo spremembe.