Za en plačni razred se izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene Foto: BoBo
Za en plačni razred se izboljšuje uvrstitev delovnega mesta vodje gasilske izmene Foto: BoBo
Konec enotnega plačnega sistema v javnem sektorju?

Delovno mesto vodje gasilske izmene I, ki je z aneksom uvrščeno v 33. plačni razred, je eno od orientacijskih delovnih mest za področje gasilske dejavnosti, katerih uvrstitev določa krovna kolektivna pogodba za javni sektor. To pa pomeni, da je za vsako spremembo potrebno soglasje vsaj polovice od 42 sindikatov javnega sektorja.

Aneks je podpisalo 23 sindikatov, še nekaj pa jih je najavljenih, je v izjavi za medije po podpisu pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki pričakuje, da bo podpisov 25. Z uveljavitvijo aneksa bo omogočeno nadaljevanje pogajanj o odpravi anomalij pri delovnih mestih gasilcev v kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva.

Vlada in sindikati so sicer že poleti podpisali anekse h kolektivnim pogodbam po dejavnostih, s katerimi odpravljajo anomalije oziroma popravljajo uvrstitve v plačne razrede za delovna mesta do vključno 26. plačnega razreda in za pooblaščene uradne osebe.

Med podpisniki pa ni bilo Sindikata poklicnega gasilstva, ker so menili, da ponudba vlade dejansko ne odpravlja anomalij pri vrednotenju delovnih mest gasilcev. Gasilci so pred vladnim poslopjem v začetku oktobra celo pripravili protestni shod.

Priprave sindikatov javnega sektorja na stavko
Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pripravlja na skupno stavko. Odločitev o stavki bodo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna, je povedal Počivavšek in pojasnil, da vlada ni prisluhnila njihovi zahtevi, da bi se vse plačne anomalije v pogajanjih odpravljale naenkrat.

"Vladi smo napovedali, da bomo začeli stopnjevanje stavkovnih aktivnosti, če ne bo prisluhnila našim zahtevam po tem, da se anomalije odpravljajo naenkrat. Nekateri sindikati so priprave na to že začeli, odločitev pa bomo sprejeli v prvih dneh prihodnjega tedna," je dejal Počivavšek, ki o načinu stavke še ni želel govoriti.

Iz Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS), ki je del Počivavškove pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, so že dopoldne sporočili, da so se predsedstvo sindikata in predsedstva njihovih sindikatov univerz z današnjim dnem preoblikovala v stavkovne odbore, ki se pridružujejo koordinaciji stavkovnih odborov omenjene pogajalske skupine.

Pogajalska skupina, ki ji pripada VSS in jo vodi Jakob Počivavšek, se po navedbah VSS "zavzema za ohranitev razmerij med poklicnimi skupinami in za enotno nastopanje sindikatov". "Zvišanja plač morajo biti enotna glede na delovno mesto in naziv, v primeru visokošolskega učitelja in sodelavca za štiri plačne razrede, kar je celo pod povprečjem zvišanja zdravniških plač od 1. oktobra letos," so navedli.
Švarc: Odprla se je pot
Sekretar sindikata poklicnega gasilstva David Švarc se je predstavnikom sindikatov iz različnih dejavnosti zahvalil za današnji podpis, saj ta pomeni, da se je "odprla pot do odprave plačnih anomalij v okviru dejavnosti poklicnega gasilstva in do poštenega vrednotenja slovenskih poklicnih gasilcev". "Zdaj je na potezi vlada," je dejal in tako ministrstvo za obrambo kot vlado v celoti pozval, da se že v prihodnjem tednu sestanejo na pogajanjih. Tako bodo v sindikatu po njegovih besedah lahko tudi razpustili stavkovni odbor.

Minister Koprivnikar upa, da bodo "s temi popravki dosegli konsenz, ker so sedaj v res neprijetni situaciji, ko za del poklicnih gasilcev nove uvrstitve veljajo, za del pa ne, ker so odvisni od panožne kolektivne pogodbe". "Razumemo, da je stanje znotraj te poklicne skupine res nevzdržno," je dejal.

Ob tem je izrazil tudi veselje, da je vlada v četrtek potrdila izhodišča za zaključni krog pogajanj za odpravo plačnih anomalij za javne uslužbence nad 26. plačnim razredom, s katerimi bodo nadaljevali v naslednjih dneh. Kot upa, bodo s tem tudi zaključili krog pogajanj za odpravo plačnih anomalij za vse višine in vrste poklicev v javnem sektorju.

Izbranemu načinu za ta zaključna pogajanja o plačnih anomalijah pa nasprotujejo v pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Njegova namestnica Ana Jakopič je danes povedala, da bodo v njihovi skupini začeli aktivnosti zaostrovati. Sicer pa jih, kot je dejala, veseli, da so uspeli doseči odpravo nekaterih anomalij, na katere so gasilci opozarjali. Upa, da bo imela vlada posluh v podobnih situacijah tudi za druge skupine.

Vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, ki sicer prihaja iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, v katerem se bodo člani prihodnji teden odločali o stavki, je gasilcem čestital za "borbo in dosežek, ki je bil priborjen s klasično sindikalno aktivnostjo". "Verjamem, da taka poteza ni bila zadnja," je dejal in spomnil, da se med zaposlenimi v javnem sektorju stopnjuje želja po tem, da bi si izborili boljši položaj.

Konec enotnega plačnega sistema v javnem sektorju?