Minister Boris Koprivnikar med pogajanji s sindikati javnega sektorja. Foto: BoBo
Minister Boris Koprivnikar med pogajanji s sindikati javnega sektorja. Foto: BoBo
Fides
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc med podpisom sporazuma s Fidesom. Zdravniki zdaj trdijo, da se sporazum ne izvaja in zato napovedujejo možnost stavke. Foto: BoBo
Erjavec
Vodja DeSUS-a ne sprejema Koprivnikarjevih argumentov in pričakuje sporazum. Foto: Aljoša Masten

Če je interes sindikatov, da zaščitijo svoje zaposlene v najboljši možni meri, naj to v pogajanjih naredijo. Vse druge signale, ki so širše politične narave, pa naj komunicirajo po drugih kanalih.

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC-ja.
Branimir Štrukelj
Štrukelj je ocenil, da je Fides svoj posel opravil "odlično". Zdaj hoče, da vlada iste pridobitve razširi tudi na druge v javnem sektorju. Foto: MMC RTV SLO

Predsedstvo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije je danes zavrnilo petkov vladni predlog za odpravo plačnih anomalij za poklicne gasilce. Ocenilo je namreč, da vladna ponudba ne bi odpravila plačnih anomalij, "ampak bi povzročila dodatna notranja plačna nesorazmerja", so sporočili.

S potekom pogajanj je minister Boris Koprivnikar seznanil koalicijo. Ob odhodu s srečanja je novinarjem pojasnil, kje vidi največjo težavo: v nasprotnih stališčih sindikalnih pogajalskih skupin.

Medtem ko bi v eni pogajalski skupini vsa pogajanja - drugi del odprave plačnih anomalij, izboljšanje vrednotenj delovnih mest, ki so primerljiva z zdravniškimi, ter odpravo še veljavnih varčevalnih ukrepov - združili v eno, so predlogi druge sindikalne skupine popolnoma drugačni. Po Koprivnikarjevih besedah tako še vedno iščejo načine, kako bi sploh dosegli dva jasna pogajalska predloga in protipredlog, trenutno stanje pa je precej neurejeno.

Še vedno niso našli tudi rešitve za uresničitev zaveze, dane zdravniškemu sindikatu Fides za odpravo omejitve plač navzgor. Koprivnikar je pojasnil, da je predlog zakona o sistemu plač v javnem sektorju s to spremembo dal na vlado, a je ta presodila, da morajo najprej zanjo doseči soglasje sindikalne strani, šele nato jo lahko politično podprejo.

Predlagane spremembe so po njegovih besedah rezultat pogajanj z zdravniškim sindikatom, a so kolegi na vladi zahtevali, da ima predlog tudi podporo drugih sindikatov, zato jo bodo še naprej iskali, je napovedal. Spremembe, ki posegajo v temeljne elemente plačnega sistema, namreč zahtevajo soglasje sindikalne strani.

Iskanje ravnotežja med zdravniki in Štrukljevimi
Tudi v odgovoru na vprašanje, ali sploh vidi možnost, da bi se izognili stavki zdravnikov, ki pričakujejo izpolnitev zaveze, je Koprivnikar poudaril, da imajo po eni strani grožnjo s stavko zdravnikov, pri čemer je vlada izpolnila svojo zavezo in spremembo sindikatom predlagala. Po drugi strani vidijo grožnjo drugih sindikatov, če nekaj naredijo brez soglasja vseh.

Kar pa zadeva pogajanja s Sindikatom poklicnega gasilstva Slovenije, jim je vladna stran po Koprivnikarjevih besedah dala ponudbo, ki temelji na podpisanem dogovoru in dodatnem predlogu za rešitev dveh vodstvenih delovnih mest, ki so njihova posebna zahteva.

Sicer pa je minister poudaril, da bi pogajanja morala biti že končana. "Časa ni dovolj, pogajanja bi morala biti že končana. Ampak ob tako različnih stališčih sindikatov ne vidim možnosti," je priznal.

Erjavec: Pričakujemo dogovor
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je po sestanku pojasnil, da so Koprivnikarju dali napotilo, da nadaljuje pogajanja, v koaliciji pa pričakujejo dogovor. A tudi Erjavec ugotavlja, da "za zdaj pogajanja ne kažejo na to, da bi lahko prišlo do hitre rešitve".

Glede groženj zdravnikov s stavko je spomnil, da so bili v DeSUS-u zelo skeptični, ko je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc parafirala sporazum z zdravniki, ki je vseboval določene zaveze. Predvideva se namreč, da bo to lahko pozneje težava.

"To je del težave, ko se pogajamo s celotnim javnim sektorjem. A računam, da se bodo pogajanja nadaljevala in bomo našli ustrezno rešitev," je dejal Erjavec. Prezgodaj pa je po njegovem mnenju napovedovati, kaj pomeni kakšna pogajalska poteza in ali lahko pripelje do stavke enih ali drugih.

Han: Niso vedeli, kaj podpisujejo
Tudi vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je spomnil na opozorila stranke ob podpisu sporazuma s Fidesom in pojasnil, da niso vedeli, kaj podpisujejo. "Odprli smo si fronto ali pandorino skrinjico in imamo težave," je dejal. Časovnica po njegovih besedah ni prava in tako upa, da bo na koncu prevladalo trezno razmišljanje vseh: vlade, sindikatov in javnosti.

Kustec Lipicerjeva: Razmere je bilo treba urediti
Vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pa je spomnila, da je bil sporazum s Fidesom izjemno pomemben, saj je šlo za čas, ko je bilo pod vprašajem temeljno varstvo najosnovnejših pacientovih pravic in realna napoved stavke zdravnikov. "Njihove razmere je bilo treba urediti in to se je z dogovorom s Fidesom zgodilo," je prepričana.

Sicer pa je še enkrat pozvala k dialogu in k realnim pričakovanjem na obeh pogajalskih straneh. Poudarila je, da je kar nekaj izpogajanih dogovorov dobrih za zaposlene v javnem sektorju, zato ne želi, da bi vse to padlo v vodo, ker "bi na mizi ostajala določena nerealna pričakovanja".

"Če je interes sindikatov, da zaščitijo svoje zaposlene v najboljši možni meri, naj to v pogajanjih naredijo. Vse druge signale, ki so širše politične narave, pa naj komunicirajo po drugih kanalih," je pozvala.

Na dejanskih pogajanjih brez napredka
Po sestanku Koprivnikarja s koalicijo so se dejansko zgodila tudi pogajanja med vladno stranjo in sindikati, ki pa so bila - tako kaže - brez napredka. Še vedno so denimo sindikati in vlada na različnih bregovih pri vprašanju odprave varčevalnih ukrepov. Medtem ko vladna stran predlaga, da bi v prihodnjem letu še veljala nekatera znižanja pri premijah kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, za sindikate podaljševanje varčevalnih ukrepov ob sedanji gospodarski rasti ni sprejemljivo, podobno kot za letos pa tudi za prihodnje leto zahtevajo višji regres za tiste z minimalno plačo ali pod njo. Vladna stran je ob tem sindikalni danes predstavila tudi predlog sprememb uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju.
Sicer pa je vodjo konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja presenetila Koprivnikarjeva izjava po srečanju koalicije. Minister se je v njej zelo veliko ukvarjal s sindikalno stranjo in razlagal njena stališča, kar praviloma pogajalci med seboj ne delajo. Pri tem pa je, kot je dodal Štrukelj, pozabil povedati, kakšno je vladno stališče.
Dejal je še, da je bilo med vprašanji, ki so jih imeli danes na mizi, sprememba zakona o sistemu plač v javnem sektorju. K njim se je namreč vlada med drugim zavezala s sporazumom z zdravniškim sindikatom Fides, a zanje nima soglasja ostalih sindikatov. Na sindikalni strani menijo, da je vladna stran prekoračila pooblastila, ko se je pogovarjala z zdravniki, ki so sicer svoj posel opravili odlično. Vlada namreč šele naknadno poskuša iskati soglasje ostalih sindikatov, ki bi ga po Štrukljevih besedah tudi dobila, vendar pod pogojem, da bi spremembe, ki veljajo za zdravnike in so zanje ugodnejše, veljale tudi za vse druge. Vendar na to vlada ne želi pristati, pravi Štrukelj.

Če je interes sindikatov, da zaščitijo svoje zaposlene v najboljši možni meri, naj to v pogajanjih naredijo. Vse druge signale, ki so širše politične narave, pa naj komunicirajo po drugih kanalih.

Simona Kustec Lipicer, vodja poslanske skupine SMC-ja.

Predsedstvo Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije je danes zavrnilo petkov vladni predlog za odpravo plačnih anomalij za poklicne gasilce. Ocenilo je namreč, da vladna ponudba ne bi odpravila plačnih anomalij, "ampak bi povzročila dodatna notranja plačna nesorazmerja", so sporočili.