Drnovšek je v odgovoru na vprašanje o tem, ali mu je premier Janez Janša zameril odstavitev z mesta obrambnega ministra leta 1994, dejal, da se z njegovo psihologijo ne ukvarja. Foto: EPA
Drnovšek je v odgovoru na vprašanje o tem, ali mu je premier Janez Janša zameril odstavitev z mesta obrambnega ministra leta 1994, dejal, da se z njegovo psihologijo ne ukvarja. Foto: EPA
Odziv premierja Janše
Pogovor z Drnovškom

V pogovoru za Televizijo Slovenija je izrazil prepričanje, da ne Valenitna Flander ne Iztok Podbregar nista kršila veljavnih predpisov. Drnovšek je zanikal, da bi Sova skrbela za logistiko njegovega zdravljenja, sam pa se ni ukvarjal z iskanjem sponzorjev za nakup sporne letalske karte, saj mu znesek nekaj sto evrov ne predstavlja težav. "Zakaj bi Sova skrbela za logistiko," se sprašuje Drnovšek in dodaja, da so mu "nekatere tuje države ponudile pomoč, a diskretno".

Predsednik republike je priznal, da se je srečal z ajurvedskim zdravilcem Sardeshmukhom Sadanandom, a hkrati dejal, da ne ve, ali je bil ta v Sloveniji še iz kakšnega drugega razloga.

Drnovšek je prepričan, da ga nekateri politiki "želijo uničiti", in to kljub jasnim napovedim, da ne bo kandidiral na prihodnjih predsedniških volitvah. "Njihov strah je prav bolesten," je dodal.

Janša: Vlada želi odpraviti nezakonitosti
Na Drnovškove navedbe se je že odzval predsednik vlade Janez Janša. Vlada je po njegovih besedah dolžna poskrbeti za to, da vladne službe delujejo zakonito. Ker so se po obravnavi poročila o delovanju agencije pojavili sumi, da se v Sovi pojavljajo nezakonitosti, se je vlada odločila ustanoviti delovno skupino, ki pomaga novemu direktorju, da stvari razčisti.

Delovna skupina se ne ukvarja s predsednikom države ali njegovim uradom, saj ni omenjen niti v enem poročilu. Res pa je, da se je pri preiskavi tajnega fonda - ki je nezakonit in sploh ne bi smel obstajati - del denarja porabil tudi za usluge, ki jih je naročil urad predsednika države, je pojasnil premier.

Po besedah Janše so vsi dokumenti, posredovani javnosti, stoodstotno verodostojni. Zatrdil je, da je bilo odkritih veliko nepravilnosti in da odmeva majhen del vsega odkritega. V poročilih so navedene le stvari, ki so stoodstotno dokazljive na sodiščih, ravno zato, ker gre za občutljive informacije in ne gre zaupati vsakemu viru, je povedal. Niti vlada niti delovna skupina nista krivi za te dogodke v letu 2005. Nihče iz delovne skupine ali kabineta predsenika vlade za to ni vedel, še trdi Janša.

Preden bo mogoče dokončno odgovoriti, kolikšen je bil obseg nezakonitosti v Sovi, bo potrebnega še veliko dela, a predsednik vlade zatrjuje, da bodo vzpostavili zakonito stanje, "tudi če bi za to potrebovali celo leto".

Odziv premierja Janše
Pogovor z Drnovškom