Pavel Rupar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Pavel Rupar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Pobudnik inicative Glas upokojencev, nekdanji tržiški župan in poslanec SDS-a Pavel Rupar je na shodu sprva zatrdil, da se je zbralo 28.000 upokojencev, na koncu je omenjal število 31.000.

Prizor s protesta. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Prizor s protesta. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Glavni govor je za njim izvedel neimenovani predstavnik ustanoviteljev iniciative. Zatrdil je, da se še vedno spopadajo z ignoranco poslancev vladajoče koalicije, predsednika vlade Roberta Goloba in resornega ministra Luke Mesca. Poslali so jim svoje zahteve, a odgovora ni, je povedal zbrani množici. Bil je kritičen do potez v prid upokojencem, ki jih je doslej potegnila koalicija. Spomnil je na 5,2-odstotno uskladitev pokojnin, pa tudi na to, da je inflacija več kot 10-odstotna. To je označil kot norčevanje vladajočih.

Spomnil je tudi na nekaj zahtev iniciative: takojšnje povečanje pokojnin, predvsem najnižjih; uskladitev z inflacijo na dva meseca, pokojnina naj znaša 75 odstotkov povprečne neto plače, vpis 13. pokojnine v ustavo, obvezni letni dodatek v višini 750 evrov, vdovska pokojnina v 100 odstotkih pokojnikove, obvezno dodatno zavarovanje za upokojence z majhnimi pokojninami, plačevanje RTV-prispevka zanje naj prevzame država. Nekaj kritičnih besed je namenil RTV-ju, zatrdil, da se iniciativa spopada s "poniževanjem" in "diskreditacijo".

Nekaj malega več denarja potrebujemo, kot smo ga potrebovali za pokritje izgub v vašem podjetju, kjer ste dobili naslov svetovno znanega in vrhunskega menedžerja in od koder naj bi odšli z dvema milijonoma evrov nagrade.

Rupar predsedniku vlade Golobu

Mnenje Pavla Ruparja

Koga briga Tina Gaber in rdeči čevlji Urške, če je narod lačen.

Rupar

Drugi protestni shod iniciative Glas upokojencev poteka natanko mesec dni po prvem. 1. februarja je Trg republike pred državnim zborom napolnila večtisočglava množica.

V nagovorih so poudarili še, da so mnogi delali v tovarnah, železarnah in rudnikih, danes pa se počutijo nepotrebni in komaj živijo človeka vrednega življenja. Izpostavili so tudi, da so siti delitev "na janšiste in golobove", ker želijo živeti v miru in kot prijatelji. Kljub nekaterim transparentom, ki so pozivali k odstopu vlade, pa je Rupar poudaril, da se niso zbrali zato, da bi rušili vlado.

Na današnji shod so med drugim povabili premierja Roberta Goloba, ministra za delo Luko Mesca, generalnega direktorja Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Marijana Papeža, predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) Janeza Sušnika in direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač.

Rupar je v nagovoru dejal, da nikogar od vabljenih na shod ni bilo. Premierju Golobu je v imenu protestnikov sporočil, da zahtevajo pokojnine, ki so usklajene z inflacijo. "Sramotni dvig pokojnin za 5,2 odstotka je vaš poraz in naša stiska," je dejal. Ob tem pa dejal še, da je vlada te dni dvignila socialne transferje za 10 odstotkov. "Nam pa to ne pripada?" se je vprašal.

Na Televiziji Slovenija so v prenosu navedli, da se je vodstvo televizije odločilo, da bodo prenašali vse pomembnejše javne shode in proteste, ki pa morajo biti organizirani v skladu z zakonodajo.

Nov shod je Rupar napovedal za čez mesec dni.

Kaj pomeni velik upokojenski shod v Ljubljani

Koalicija: SDS ruši vlado

Medtem ko v središču zahtev iniciative ostaja takojšen dvig pokojnin za 20 odstotkov zaradi velikega zvišanja življenjskih stroškov, pa v vladni koaliciji opozarjajo, da so protesti sicer legitimna oblika izražanja nezadovoljstva, a da gre v tem primeru za shod, ki je namenjen predvsem rušenju vlade. Kot je v izjavi za Televizijo Slovenija dejal vodja poslanske skupine SD-ja Jani Prednik, je pri nekaterih protestih jasno, da jih organizira stranka SDS, pri drugih protestih pa "SDS morda ni organizator, so pa organizatorji ljudje, ki so člani SDS-a ali pa so bili člani SDS-a". S tem je meril na to, da je bil pobudnik iniciative in protesta Pavel Rupar 10 let poslanec stranke SDS.

Rupar povezave s SDS-om, ki jo označuje za svojo nekdanjo stranko, zanika. "Z njimi stikov nimam in jih nimamo in jih ne bomo imeli," je dejal v izjavi za javnost in zavrnil navedbe tistih, ki po njegovih besedah skušajo "vehementno" dokazati, da za njim stoji "neki Janez in neka stranka".

Predsednik stranke SDS Janez Janša proteste upokojencev sicer pozdravlja. "Danes jim vlada brez draginjskih dodatkov ob 10-odstotni inflaciji pokojnine dviga za zgolj dobrih 5 odstotkov, kar bo zaostanke oziroma krivico poglobilo. Potreben je torej močan, vsestranski pritisk na oblast, da se to uničevanje dostojanstva generacije, ki je med drugim priborila tudi samostojno Slovenijo, preneha," je sredi februarja dejal na slavnostni akademiji stranke SDS.

Shod ljudske iniciative Glas upokojencev

Zveza upokojencev protesta ni podprla

Sorodna novica Upokojenci s protestom zahtevali dvig pokojnin. Minister Mesec: Nismo nasprotniki.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije prvega shoda niso podprli, zahteve iniciative pa so označili za populistične in nerealne. ZDUS se je sicer od protestov distanciral in opozarjal na nerealne zahteve. Izrazili so tudi razočaranje nad odločitvijo RTV SLO, da bo današnji shod prenašala v živo. "S tako sprejeto odločitvijo je zgolj dokazala, kako pomembna je depolitizacija javne televizijske hiše in celotne RTV SLO," je zapisal Sušnik.