V programu varstva vojnih grobišč je po navedbah ministrstva predvidena tudi sanacija rudnika sv. Barbare v Hudi Jami. Foto: BoBo
V programu varstva vojnih grobišč je po navedbah ministrstva predvidena tudi sanacija rudnika sv. Barbare v Hudi Jami. Foto: BoBo

Vladna komisija za reševanje vprašanj vojnih grobišč je vlado pred kratkim pozvala, naj izpolni mednarodne obveznosti in poskrbi za urejanje vojnih grobišč.

Ministrstvo za delo se je zato odzvalo in navedlo, da je v letošnjem letu v proračunu po podatkih ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovljenih 527.482 evrov, za leto 2014 je predlaganih 817.500 evrov in za leto 2015 717.500 evrov.

Med projekti varstva vojnih grobišč je navedena tudi sanacija rudnika sv. Barbare v Hudi Jami. V letošnjem letu je za te projekte namenjenih še 100.000 evrov, v prihodnjem letu pa 150.000 evrov. Prav tako program zajema urejanje posmrtnih ostankov v 17 kraških jamah po vsej Sloveniji.

Glede gradnje spomenika vsem žrtvam vojn, ki naj bi stal v bližini ljubljanskega Kongresnega trga, so na ministrstvu pojasnili, da novela zakona o vojnih grobiščih iz leta 2009 določa, da se v glavnem mestu države postavi spomenik vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanih žrtev na območju Slovenije.

"To je vodilo v pripravo in izvedbo javnega natečaja za enotno spominsko obeležje, ki še traja. V ta namen je predvidenih 97.480 evrov, predviden začetek del pa bo konec leta 2014," so še pojasnili na ministrstvu za delo.