Türk je med skupnimi prioritetami opredelil spoštovanje človekovih pravic tu in zdaj ter posebej opozoril na akutno vprašanje
Türk je med skupnimi prioritetami opredelil spoštovanje človekovih pravic tu in zdaj ter posebej opozoril na akutno vprašanje "nevidnih delavcev". Foto: Urad predsednika republike, Nebojša Tejić/STA

Pri spoštovanju je predsednik posebej izpostavil pomen spoštovanja države, ki je temelj vsakega sodelovanja. Dodal je, da mora tudi država s svojo dejavnostjo zagotavljati pravičnost in socialnost. Dejal je, da je država nevtralna, kar zadeva nazorske usmeritve ljudi, ni pa vrednostno nevtralna, saj si mora že po svoji ustavni ureditvi prizadevati za pravičnost in socialnost, so sporočili iz urada predsednika.

Türk je opozoril na vprašanje "nevidnih delavcev"
Že četrti pogovor predsednika republike Danila Türka s člani najvišjega organa Rimskokatoliške cerkve na Slovenskem so sogovorniki izkoristili za celovit pogled na stanje v družbi in prioritete, za katere se moramo zavzemati vsi.

Türk je med skupnimi prioritetami opredelil spoštovanje človekovih pravic tu in zdaj ter posebej opozoril na akutno težavo "nevidnih delavcev". Poudaril je tudi nujno okrepitev spoštovanja države in njenih institucij, spodbujanje pravičnosti in socialnosti, sodelovanje pri reševanju akutnih humanitarnih in socialnih težav ter krepitev optimističnega pogleda na družbo in njeno prihodnost.

"Ločitev Cerkve od države ne pomeni izločitve"
Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof Anton Stres se je strinjal s tem, da ločitev Cerkve od države ne pomeni izločitve in da je država izraz našega prizadevanja za skupno dobro, ki je tudi v jedru krščanskega pogleda na družbo.

Na pogovoru so govorili tudi o zakonu o prostovoljstvu, sodelovanju s sosednjimi državami ter položaju Slovencev v zamejstvu in po svetu.