Državna malha je že nekaj časa prazna. Foto: MMC RTV SLO
Državna malha je že nekaj časa prazna. Foto: MMC RTV SLO

Za izplačilo plač v decembru bo iz tekoče proračunske rezerve ministrstvo za kmetijstvo dobilo 119.800 evrov - zmanjkalo jim je za administracijo in del veterinarske uprave. Več kot 6,6 milijona evrov pa so na vladi dodali ministrstvu za šolstvo, saj nujno potrebujejo denar za plače, prispevke in druge prejemke zaposlenih na področju osnovnega šolstva že za mesec november.

Ministrstvo je sicer v proračunu za letošnje leto za plače načrtovalo 670,6 milijona evrov, omenjena vsota pa jim je zmanjkala zaradi izplačil stroškov za prevoz in odpravnin.

Denarja zmanjkalo tudi na kulturnem ministrstvu
Skoraj dva milijona evrov bo šlo tudi ministrstvu za kulturo za plače v javnih zavodih na področju kulture, med drugim dobrih 143.000 evrov Narodni in univerzitetni knjižnici, 9.486 evrov Vibi ter nekaj manj kot 694.000 evrov za delavce v umetniških programih v javnih zavodih.
Dobrih 271.250 evrov je šlo tudi za javne zavode na področju kulturne dediščine, skoraj 76.500 evrov pa za javni sklad za kulturne dejavnosti. Ministrstvo za kulturo je medtem uspelo prihraniti nekaj manj kot 333.000 evrov zaradi neuresničenih projektov.

Bil je tudi prihranek
Ustavno sodišče je tako dalo na razpolago drugim proračunskim uporabnikom za pokrivanje nujnih zakonskih obveznosti 45.000 evrov, Državna revizijska komisija 61.500 evrov, Slovenska akademija znanosti in umetnosti pa 100.300 evrov.

Iz tekoče proračunske rezerve bodo 60.000 evrov namenili še za investicijo v forenzično psihiatrijo UKC Maribor. Nekaj več kot 15 milijonov evrov pa je v tekočo proračunsko rezervo zagotovilo ministrstvo za promet v sodelovanju z drugimi ministrstvi, saj so morali znižati svoje odhodke, da bi zagotovili sredstva za dokapitalizacijo Adrie Airways.
Vlada: Težko je natančno oceniti koliko denarja je potrebnega
Glede manka sredstev pri posameznih proračunskih porabnikih so pojasnilo poslali tudi z vlade. Z rebalansom proračuna za letošnje leto so za nekatere proračunske porabnike namenili več denarja za plače, saj ti porabniki, zaradi posebnosti posameznega področja in dodatnih nalog, sami niso zmožni doseči zneska, ki ga je vlada opredelila v varčevalnih ukrepih, pojasnjujejo.

"Ob tem je potrebno poudariti, da natančne ocene o višini potrebnih sredstev za nemoteno izplačilo plač za vsakega posameznega uporabnika ni možno natančno izračunati, saj je realizacija do konca leta odvisna od gibanja vseh kadrovskih elementov, ki vplivajo na dejansko izplačilo, kot npr.: odhodi in prihodi zaposlenih, odsotnosti z dela zaradi bolniške in porodniške, upokojevanje, organizacija in delitev dela ter seveda od učinkovitosti izvajanja internih ukrepov, ki naj bi jih posamezni uporabniki izvajali na kadrovskem področju za znižanje mase sredstev" še dodajajo na vladi.