Zakon so pripravili na Inštitutu 8. marec. Foto: Sporočilo za javnost
Zakon so pripravili na Inštitutu 8. marec. Foto: Sporočilo za javnost

Poslanci bodo znova glasovali o zakonu na izredni seji državnega zbora v četrtek, 21. julija.

Zakon, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, bi sicer v prejšnje stanje vrnil 11 zakonov, ki so bili spremenjeni v času vlade Janeza Janše. Pretekli četrtek je DZ zakon sprejel z 52 glasovi podpore. Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike.

Sorodna novica Zakon o odpravi "škodljivih posegov" politike sprejet. SDS za ustavno presojo.

Predlog za odložilni veto so vložili v Inženirski zbornici Slovenije, kjer jih predvsem moti poseganje v gradbeni zakon. Člani komisije DS-ja za državno ureditev so pobudi na dopoldanski seji omenjene komisije prižgali zeleno luč.

Proti pristopu omnibus

Komisija je opozorila, da zakon posega v 11 vsebinsko zelo različnih zakonov, zato uporaba t. i. pristopa omnibus ni utemeljena, je pobudo svetnikov na izredni seji DS-ja predstavil predsednik komisije Rajko Fajt. Menijo, da bi bilo treba predlagane rešitve obravnavati ločeno, torej vsako zakonsko novelo posebej, kar bi pomembno prispevalo k pravni varnosti. Na komisiji so ugotovili, da so nekatere predlagane spremembe primerne, določenih zadev pa ne morejo podpreti, zato predlagajo, da se o zakonu še enkrat odloča.

Po besedah Fajta so kritični predvsem do sprememb zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb, o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, o orožju ter o prevozih v cestnem prometu. Opozorili so tudi na mnenje Inženirske zbornice Slovenije glede poseganja v gradbeni zakon.

Med ureditvami, ki jih vračajo v preteklo stanje, so tiste na področju svetov izobraževalnih zavodov, kadrovanja v policiji in izključevanja nevladnih okoljevarstvenih organizacij iz postopkov obravnave okoljske problematike, je na seji spomnila direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač. Obravnavani zakon je po njenih besedah nekaj radikalno drugačnega. "Zakona ni pisala neka majhna skupina moških v oblekah, ampak odvetniki in civilnodružbene organizacije z namenom povrnitve demokratičnih standardov," je dejala.

Predlog veta so podprli v interesni skupini lokalnih interesov, kjer jih moti poseganje v upravljanje izobraževalnih zavodov, je pojasnil vodja skupine Milan Ozimič. Trenutna zakonodaja namreč omogoča tudi državi kot ustanovitelju zavoda možnost soupravljanja.
Po drugi strani pa so vetu nasprotovali v interesni skupini delojemalcev, ki je po besedah Lidije Jerkič obravnavanim določbam nasprotovala že v času sprejemanja zakonov, zato vsebino zakona proti škodljivim ukrepom pretekle oblasti podpirajo.

Sorodna novica Inštitut 8. marec pred odločanjem o odložilnem vetu kritičen do državnih svetnikov

Predstavnice Inštituta 8. marec sejo zapustile

Predstavnice Inštituta 8. marec so sejo državnega sveta predčasno zapustile, saj, kot je dejala Nika Kovač, "je očitno, da so tukaj nezaželene".

V izjavi za medije po končani seji pa so poudarile, da so "šokirane nad nivojem debate in očitki, ki so se pojavili na sami seji". Ob tem je Kovač zavrnila očitke, da vpeljujejo radikalno spremembo, grobo posegajo v pravni red in da predstavljajo grožnjo demokratični ureditvi. "Zakon je nastal, ker se je začela trgati demokracija v Sloveniji," je dejala.

O očitkih, da nenadno spreminjajo politično shemo, pa Nika Kovač pravi: "Ja, spreminjamo jo, bile so volitve in namen volitev je, da se slovenska politika spremeni in da se spremenijo ukrepi." T. i. pristop omnibus pa je po mnenju inštituta upravičen, saj da je vsem vključenim zakonom skupno to, da so bile "spremembe v času vlade Janeza Janše sprejete na nedemokratičen način, po hitrih postopkih, skrito pred očmi javnosti, pri odločanju pa niso upoštevali mnenja stroke".

Veto na dva sprejeta zakona