Foto: Državni svet/Facebook
Foto: Državni svet/Facebook
Sorodna novica DZ z 82 glasovi potrdil rebalans proračuna in s 56 glasovi tudi interventni zakon

Potem ko je DZ v četrtek v okviru interventnega zakona potrdil drugi sveženj ukrepov, s katerimi želi omiliti posledice ujm, ki so letošnje poletje prizadele Slovenijo, se je na izredni seji sestal še državni svet in obravnaval predlog odložilnega veta na zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in plazov na začetku avgusta.

Državni zbor mora sprejeti še sklep o tem, da na ta zakon ni mogoče razpisati referenduma. Besedilo interventnega zakona bo sicer še danes objavljeno tudi v Uradnem listu, tako da bo s soboto zakon že uradno začel veljati.

DZ preprečil možnost referenduma

Poslanci so na izredni seji s 50 glasovi za in brez glasu proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o interventnem zakonu, ki prinaša nujne ukrepe za odpravo posledic in pomoč prizadetim v nedavnih vremenskih ujmah. Sklep so sprejeli z namenom, da se z ukrepi čim prej pomaga prizadetim v ujmah. Sklep so potrdili v koalicijskih poslanskih skupinah in opozicijskem NSi, medtem ko so se v SDS-u glasovanja vzdržali.

"Državni svet se je v odzivu na dogajanje, ki je ponekod spominjalo na apokalipso, ves čas trudil konstruktivno pripomoči k čim hitrejši aktivaciji vseh možnih resursov za pomoč najbolj ogroženim predelom države in njihovim prebivalcem. Kot enega od ključnih načinov pomoči smo prepoznali svojo vlogo v zakonodajnem postopku, ki se je tudi v tem primeru izkazala za več kot pomembno," je ob začetku seje odločitev o glasovanju o predlogu veta pojasnil predsednik DS-ja Marko Lotrič.

Med delodajalci je sicer zaradi nekaterih ukrepov, predvsem predvidenih dajatev, tudi precej nezadovoljstva. Predsednik državnega sveta Lotrič, ki je tudi Predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov, je dejal, da nemška vlada za oživitev gospodarstva uvaja davčne olajšave, slovenska pa uvaja dajatve za podjetja in ljudi. Ko nekaj postane obvezno, to ni več solidarnost, je opozoril.