Cukjati je pred dnevom spomina na mrtve položil štiri vence. Foto: RTV SLO
Cukjati je pred dnevom spomina na mrtve položil štiri vence. Foto: RTV SLO
Pokloni državnikov ob dnevu mrtvih

France Cukjati je na Celjskem obiskal spomenik žrtvam povojnih pobojev na Teharjah, kjer je življenje izgubilo okoli 450 ljudi. Nato je venec položil k spomeniku žrtvam narodnoosvobodilnega boja na Frankolovem, kjer je med drugo svetovno vojno nemški okupator za smrt visokega častnika na jablane ob cesti obesil 100 zapornikov iz celjskega zapora Stari pisker.

Predsednik parlamenta je venca položil še k spomeniku žrtvam zaporov Stari pisker (to je bil med nemško okupacijo eden najbolj krutih krajev zločinskega zatiranja Slovencev, v vojnem času pa je šlo skozenj kar 4.000 žensk in 12.000 moških) in spomeniku na Gorici oz. na Vranskem, kjer je okupator decembra 1944 ob ponovni zasedbi osvobojene Zgornje Savinjske doline ustrelil 174 ujetih partizanov.

Minister Zver venca položil za žrtve povojnih pobojev
Minister za šolstvo in šport Milan Zver pa je pred dnevom mrtvih venec položil k spomeniku žrtvam povojnih pobojev na pokopališču v Slovenski Bistrici, nato pa še k vhodu v prvi rov grobišča na Zgornji Bistrici, kamor so bili prepeljani posmrtni ostanki žrtev povojnih pobojev, ki so jih izkopali v breznu Konfin I v Kočevskem rogu.

Virant v Kočevskem rogu
Gregor Virant, minister za javno upravo, pa je obiskal Kočevski rog. Venec je položil v spomin pobitim po drugi svetovni vojni, in sicer pred breznom pod Krenom. Kot je dejal ob tej priložnosti, se mu zdi pomembno, da se ob takšnem dnevu spomnimo vseh tistih, ki so bili krivično pobiti, torej brez sodnih procesov. "Teh tragičnih časov naše zgodovine se moramo spominjati, hkrati pa nam morajo biti tudi v opomin, da se takšne stvari v Sloveniji nikoli več ne ponovijo." Slovesnosti se je poleg ministra udeležilo okoli sto ljudi, večinoma svojcev ubitih.

Pokloni državnikov ob dnevu mrtvih