Odškodnina, ki jo je sodišče prisodilo Janši, je doslej najvišja v zgodovini samostojne Slovenije. Foto: BoBo
Odškodnina, ki jo je sodišče prisodilo Janši, je doslej najvišja v zgodovini samostojne Slovenije. Foto: BoBo

Podjetje Infohip v lasti podjetnika Janeza Janše je decembra 1995 kupilo Tekstilindusov samski dom v Kranju. V stavbi na Delavski ulici v Stražišču je v 198 sobah stanovalo 125 najemnikov, med njimi številne družine, ki so tam večinoma prebivale brez urejenih pogodb. Prav zato je novi lastnik leto pozneje vložil tožbe za izpraznitev in izročitev sob tedaj še preostalim 125 najemnikom.

Okrajno sodišče v Kranju pet let in pol ni razpisalo niti naroka za glavno obravnavo. Leta 2003 je s pravnomočno sodbo dosegel izselitev najemnikov, leta 2006 pa je zahteval odškodnino za najemnino, ki bi jo kot lastnik lahko zaslužil v času pravdanja za izselitev najemnikov.

Rešitev je elektronsko vročanje
A tožba očitno ni prišla dlje od sprejemne pisarne. To pomeni, da državni pravobranilec ni vložil odgovora na tožbo, ker tožbe sploh ni prejel, ampak je prejel spis, v katerem je bila zavrnilna zamudna sodba, ki je bila za državo ugodna.

Prav tako so bile ugodne vse preostale sodbe rednih sodišč — vse do sodbe vrhovnega sodišča 19. januarja letos in nato še dopolnilne sodbe istega sodišča 7. aprila. Takrat je vrhovno sodišče v sodbi sledilo ustavnemu sodišču in odločilo, da je država odgovorna za škodo kot posledico ravnanja države zaradi sojenja brez nepotrebnega odlašanja, so pojasnili na državnem pravobranilstvu.

Ob tem pa nimajo razlage, kje se je tožba izgubila. Takšno pomanjkljivosti je po njihovih besedah mogoče odpraviti le z elektronskim vročanjem sodnih odločb. Dodali so, da so odškodnino že izplačali.