Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je po poročanju spletnega portala Necenzurirano odredila izredno revizijo projekta izgradnje novih prostorov za notranje ministrstvo in policijo na območju Litostroja v Ljubljani. Pogodbo o zagotavljanju poslovnih prostorov je z DSU-jem podpisal predhodnik Tatjane Bobnar Aleš Hojs.

Pogodbo je z DSU-jem podpisal predhodnik Tatjane Bobnar Aleš Hojs. Foto: BoBo
Pogodbo je z DSU-jem podpisal predhodnik Tatjane Bobnar Aleš Hojs. Foto: BoBo

Na omenjenem spletnem portalu so med drugim zapisali, da je DSU januarja letos "po vrsti zapletov in popravkov razpisne dokumentacije" za izdelavo projektne dokumentacije izbral mariborsko podjetje Plan B. Pri tem so potencialni interesenti v postopku javnega naročila opozarjali na več spornih pogojev, ki naj bi omejevali konkurenco, je zapisal portal. DSU je odgovoril, da je bil izvajalec izbran v postopku javnega naročila, ki je bil izveden zakonito, med samim postopkom pa ni bil vložen noben zahtevek za njegovo revizijo.

DSU je nadalje poudaril, da je pristojnost izbire gradbenega izvajalca na strani najemnika, torej notranjega ministrstva. Zato kategorično zanikajo navedbe, da naj bi bili že vnaprej dogovorjeni z družbo GIC Gradnje. Za obstoj te družbe sploh niso vedeli, so odgovorili na informacije portala, da naj bi bilo omenjeno podjetje favorit za posel.

DSU: Interesa za prehitevanje časovnice ni

Kot neutemeljene zavračajo tudi navedbe, da naj bi na podizvajalca Plan B pritiskali, naj kljub dopustom in odsotnosti sodelavcev pohiti in čim prej konča delom pri dokumentaciji. "DSU nima nikakršnega poslovnega interesa za prehitevanje časovnice," so zapisali. Dodali so, da bo izdelana in strokovno usklajena projektna dokumentacija za izvedbo gradnje šla v potrditev vladi, ki jo lahko po svoji volji tudi zadrži in projekt ustavi.

Sorodna novica Bobnar odredila izredno revizijo projekta gradnje novih prostorov ministrstva in policije

Zavrnili so tudi namigovanja glede zmede pri oceni vrednosti projekta. Predračunska vrednost celotnega projekta je 142 milijonov evrov, zneska 160 in 169 milijonov evrov, ki se pojavljata v članku na portalu, pa sta po oceni DSU-ja verjetno povzeta iz vladnega gradiva in se nanašata na simulacije, koliko bi izvedba projekta stala, če bi država naložbo financirala neposredno iz državnega proračuna.

DSU je za konec pojasnil, da so strokovne službe notranjega ministrstva sodelovale v vseh fazah postopkov priprave projektne dokumentacije, ki je tudi šla čez vse zakonsko predpisane postopke na vladi. Vse morebitne nadzorne dejavnosti notranjega ministrstva razumejo kot dokaz potrebne skrbnosti ministrstva.

Glede na navedeno poudarjajo, da v celoti zavračajo očitke portala glede netransparentnosti in protipravnega ravnanja.