Dolžniki, ki se želijo izogniti razkritju dolga na seznamu, naj poplačajo dolgove, svetuje Durs. Foto: MMC RTV SLO
Dolžniki, ki se želijo izogniti razkritju dolga na seznamu, naj poplačajo dolgove, svetuje Durs. Foto: MMC RTV SLO

Durs bo seznam davčnih dolžnikov osveževal in objavljal enkrat mesečno. Naslednji seznam bo objavljen 10. maja, na njem pa bodo dolžniki, katerih dolg bo 25. aprila višji od 5.000 evrov in starejši od 90 dni.

Davčna uprava bo objavila tudi seznam tistih zavezancev, ki niso predložili obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za mesec februar.

Dolžniki imajo tako le še teden dni časa (do 25. aprila), da uredijo svojo knjigovodsko kartico in poravnajo zapadle dolgove, ali pa da predložijo obračun davčnega odtegljaja, s čimer se bodo izognili javni objavi. Seznam bo Durs objavljal najpozneje do 10. dneva v mesecu, starega pa bodo z objavo novega s spletnih strani umaknili.

Prvi seznam: več kot 900 milijonov evrov dolga
Na prvem seznamu, ki ga je davčna uprava objavila v ponedeljek, je skoraj 16 tisoč pravnih in fizičnih oseb, ki Dursu dolgujejo več kot 900 milijonov evrov. Največji dolžnik je družba Maxicom v stečaju (20 milijonov evrov dolga), sledita pa družbi HTC Dva in Vegrad (od 10 do 20 milijonov evrov dolga). Med posamezniki največ dolguje Zoran Trifunović, lastnik propadlega Geocoma (med 10 in 20 milijoni evrov), sledi mu Igor Bavčar, na seznamu je tudi Matej Raščan, nekdanji lastnik in direktor družbe Delo Revije (oba sta v skupini dolžnikov, ki bi morali plačati med milijon in 10 milijoni evrov dolga).