Letališče v Kabulu. Foto: EPA
Letališče v Kabulu. Foto: EPA

Evropske države skušajo zaradi negotovih razmer čim hitreje umakniti svoje državljane in afganistanske sodelavce iz države. Trem Slovencem od štirih, ki so po znanih podatkih bili tam, je to že uspelo.

Sorodna novica "Drugačni smo kot pred 20 leti - nikomur se ne bomo maščevali"

Kot je za Televizijo Slovenija poročala Metka Majer, Slovenec, ki še ostaja v Afganistanu, po neuradnih podatkih dela kot varnostnik za misijo Evropske unije in bo ostal v državi, dokler bodo ostali njegovi delodajalci, torej evropski predstavniki.

Dvema Slovencema, ki sta v Afganistanu delala za zasebnike, je državo v zgodnjih jutranjih urah uspelo zapustiti z ameriškim letalom, ki je letelo v Katar, njun odhod so organizirali njuni delodajalci in sta zdrava in na varnem. Še en Slovenec pa je državo zapustil konec tedna.

Na zunanjem ministrstvu so pojasnili, da se slovenski državljani niso obrnili nanje za pomoč. Eden od slovenskih državljanov je odhod iz Kabula na krovu ameriškega letala dokumentiral tudi na svojem družbenem profilu. Glede na posnetek več ljudi sedi na tleh.

Slovenci na poti iz Afganistana

Pomoč dvema afganistanskima prevajalcema

Več slovenskih ministrstev pa naj bi usklajevalo načine za ureditev statusa in nastanitve dveh afganistanskih prevajalcev, ki sta v preteklosti tam sodelovala s Slovensko vojsko in sta prosila za pomoč. Pravno podlago za nastanitev njiju in njunih družin naj bi vlada potrdila še ta teden. Slovenija z zavezniki v zvezi Nato tudi usklajuje možnosti, kako jim pomagati pripotovati iz Afganistana, je poročala TV Slovenija.

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija

Logar o pomoči Afganistancem na zasedanju zunanjih ministrov EU-ja

Kot je za Odmeve pojasnil zunanji minister Anže Logar, je bilo na današnjem zasedanju vodij diplomacij članic EU-ja ključno vprašanje, kako poskrbeti za Afganistance, ki so zadnjih 20 let v svoji državi sodelovali z evropsko diplomatsko službo. "Tu smo si bile članice edine, da jim je treba nemudoma priskočiti na pomoč, saj tem ljudem grozi tudi smrtna obsodba. Države članice bodo ponudile solidarnostno pomoč in naj omenim, da gre za približno 500 Afganistancev, ki so v tem obdobju pomagali bodisi s prevodi bodisi z lokalno logistiko," je pojasnil Logar in dodal, da potekajo priprave na prevoz za njihovo evakuacijo iz Afganistana. Prepeljani bodo v Evropsko unijo, kjer se bo zanje zagotovila ustrezna zaščita.

Sorodna novica Rusija: Kabulu bo pod talibani bolje; EU: Treba se bo pogovarjati s talibani

Logar je še dejal, da so se na zasedanju pogovarjali tudi o možnosti povečanega števila beguncev, kot smo jim bili priča v letih 2015 in 2016. A tega tokrat ne bo, je dejal Logar. "EU bo namenil vsa sredstva, zato da se z obmejnimi državami Afganistana dogovori, da bodo nosile bremena teh migrantskih tokov."

Področje Afganistana bo postalo torišče geopolitike, še dodaja Logar. "Kitajska tako že vstopa prek trgovinskih sporazumov in drugih poskusov, saj je, kot vemo, Afganistan bogat z redkimi kovinami, kar privlači države, ki človekovih pravic ne postavljajo visoko na dnevni red. Kljub temu pa obstaja možnost, da se bo prek prehodne vlade z dialogom uspelo vzpostaviti neki sistem, ki bo odziven na zadeve razvitega demokratičnega sveta. Zato mislim, da je prezgodaj kar koli jasno napovedovati. Lahko pa rečem, da sam nisem poseben optimist glede tega."

Zunanji ministri: Razmere v Afganistanu ne smejo voditi v nov migrantski val