Poslanci so podprli Valentino Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje. Kandidatka je v torek uspešno prestala predstavitev pred pristojnim parlamentarnim odborom za zdravstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Poslanci so podprli Valentino Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje. Kandidatka je v torek uspešno prestala predstavitev pred pristojnim parlamentarnim odborom za zdravstvo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Valentina Prevolnik Rupel se je po glasovanju poslancem zahvalila za izkazano zaupanje. "Obljubljam, da bom z znanjem in srčnostjo pripravljala rešitve, ki bodo vodile do dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema." Na tej funkciji bo nasledila Danijela Bešiča Loredana, ki je julija odstopil.

Po imenovanju v DZ-ju je za medije poudarila, da bodo na ministrstvu za zdravje nadaljevali zastavljeno delo. "Komaj čakam, da v tej novi vlogi začnem s svojo ekipo in z vsemi sodelavci ter tudi z vsemi deležniki na področju zdravstva. Verjamem, da bomo dosegli marsikaj pozitivnega," je dejala. Poudarila je, da si bo prizadevala za večjo dostopnost vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije do zdravstvenih storitev, ki morajo biti kakovostne in varne, pri tem pa bodo morali nasloviti tudi košarico pravic.

Razkrila je, da si je že izbrala državne sekretarje. Poleg Marjana Pintarja, ki ostaja državni sekretar, bosta državna sekretarja še specialistka družinske medicine Eva Vodnik in Denis Kordež, ki je trenutno namestnik in pomočnik direktorja Zdravstvenega doma Litija.

Na vprašanje, kako bodo na ministrstvu reševali napoved Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da bodo v prihodnjem letu samo zaradi preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja beležili primanjkljaj v višini skoraj 140 milijonov evrov, je odgovorila, da vprašanje glede obveznega zdravstvenega prispevka še ni razčiščeno in se ga bodo "res lotili, ker ni več veliko časa, da uredijo zadevo". Primanjkljaj ZZZS-ja naj bi naslednjem letu krili iz proračunskih sredstev, je napovedala. Sicer pa bodo težavo reševali skupaj z ministrstvom za finance.

Napovedala je tudi, da bo novi interventni zakon posegel tudi v obstoječi zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, sprejet v času ministra Bešiča Loredana, in nekatere druge zakone.

Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Potem ko je DZ potrdil imenovanje Valentine Prevolnik Rupel za ministrico za zdravje, ji je prenehala funkcija državne sekretarke. Z nastopom nove ministrice je funkcija prenehala tudi državni sekretarki Azri Herceg in državnemu sekretarju Marjanu Pintarju. Slednji je bil na funkcijo državnega sekretarja ponovno imenovan. Obenem je vlada za državna sekretarja imenovala še Denisa Kordeža in Evo Vodnik. Kordež, ki je po izobrazbi magister inovativnega menedžmenta v sociali, je trenutno zaposlen v Zdravstvenem domu Litija kot pomočnik in namestnik direktorja ter koordinator službe nujne medicinske pomoči. Vodnik, specialistka družinske medicine, pa je trenutno zaposlena v Zdravstvenem domu Ljubljana

Premier Robert Golob je po izvolitvi nove ministrice za zdravje poudaril, da zdravstvo ostaja glavna prioriteta vlade. "To želim ponoviti znova in znova. Ne zato, ker v to ne bi verjeli, ampak ker je bil to tudi eden od pogojev, ki mi jih je ministrica postavila, da je sprejela to funkcijo, in ta pogoj sem tudi brez pomislekov sprejel," je zatrdil premier. Da je Prevolnik Rupel celotno poklicno pot delovala na področju financiranja in kakovosti javnega zdravstva, ga navdaja z zaupanjem, da bo ministrica kos izzivom, ki so pred njo, je dejal.

"Izzivi niso majhni, kopičili so se 30 let, žal se jih v preteklosti niso želeli korenito lotiti. Verjamem, da je prav skozi dostopno javno zdravstvo na eni strani in kakovost teh istih storitev možno doseči to, kar si vsi želimo: da bi ljudje imeli svojega osebnega zdravnika, da bi čim manj ali nič čakali na svoje prve preglede, posege in storitve v javnem zdravstvu in da bodo ti kakovostni," je naštel Golob. Dodal je, da to ni zgolj program ministrice, temveč celotne vlade in zatrdil, da bodo storili vse, da bodo vse napovedane spremembe in reformo izpeljali v tem mandatu.

Da je Prevolnik Rupel najboljša izbira za ministrico za zdravje, saj ima v tem trenutku najboljši uvid v sistemske izzive zdravstvenega sistema Slovenije, je Golob povedal tudi pred poslanci na izredni seji DZ-ja pred glasovanjem. Širok konsenz, ki ga je bila kandidatka deležna med zdravstvenimi delavci, ekonomisti, člani strateškega sveta in v medijih, je po njegovih besedah zelo jasen kazalnik, da je pravi odgovor na izzive.

Spomnil je, da je kandidatka leta 2008 doktorirala iz teme, ki govori o kakovosti in financiranju zdravstva. "Mislim, da bi težko našli osebo, ki je bolj podkovana od nje, da se spopade s temi izzivi," je dejal premier. Njena ključna naloga bo tudi vpeljava kakovosti opravljenih storitev v način financiranja zdravstvene blagajne, je poudaril. Prevolnik Rupel je od odstopa Bešiča Loredana opravljala funkcijo državne sekretarke, zato natančno pozna razmere na ministrstvu za zdravje. "Bila je moja najtesnejša sodelavka v zadnjih treh mesecih, zato jo dobro poznam in verjamem, da bo s svojim delom to tudi opravičila," je pojasnil.

Kandidatka za ministrico za zdravje je v torek že uspešno prestala predstavitev pred pristojnim parlamentarnim odborom za zdravstvo. V predstavitvi je poudarila, da si je kot prioritete zastavila dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic.

Prevolnik Rupel nova ministrica za zdravje

V Zdravniški zbornici Slovenije so novi ministrici čestitali in ji zaželeli uspešno delo, saj jo čaka zahtevna naloga. Želijo tudi odprt dialog in dobro sodelovanje na vseh področjih izboljševanja zdravstvenega sistema ter učinkovito implementacijo ukrepov.

V zdravniški zbornici so zapisali še, da iz njenih dosedanjih nastopov, v katerih je predstavila svoje prioritete, ocenjujejo, da se bo zavzemala za izboljševanje javnega zdravstvenega sistema na vseh ključnih področjih, ki jih tudi v zdravniški zbornici in zdravništvu nasploh vidijo kot prioritetna področja, ki potrebujejo takojšnje in premišljene ukrepe. "S svojim znanjem, izkušnjami in poznavanjem sistema ji bomo po najboljših močeh pomagali, ko se bo po stališča ali predloge možnih rešitev obračala na zdravništvo," so še zapisali v odzivu.

Opozicija kandidatke ni podprla

Opozicijski poslanci SDS-a in NSi-ja so pred glasovanjem napovedali, da kandidatke za zdravstveno ministrico ne bodo podprli.

Poslanka SDS-a Karmen Furman je v predstavitvi stališč SDS-a poudarila zavezo koalicije, da je zdravstvena reforma njihova edina prva prioriteta in naštela prenovo številne zakonodaje, ki jo je vlada obljubljala, izvedla pa ne.

Citirala je besede kandidatke za ministrico za zdravje izpred desetih let, ko je dejala, da mora biti minister neskončno močen, potrpežljiv, odločen, bister in imeti reformo za cilj. "A reforme zdravstva te koalicije očitno ni več, zato je na tem mestu predvsem vprašanje, ali ima ministrica cilj," je povedala.

Po njenih besedah je Prevolnik Rupel v predstavitvi na odboru za zdravstvo podrobno predstavila stanje v zdravstvu, ni pa predstavila nobenih ukrepov. V SDS-u menijo, da je glede na vse njene reference presenečenje, da je kandidatka kot prioriteto poudarjala košarico pravic, saj na vprašanje, kako jo bo definirala, ni znala odgovoriti. Poslance SDS-a je zmotilo tudi, da niso dobili odgovora na vprašanje, kako in kdaj namerava urediti izvajanje dejavnosti psihoterapije v zdravstvu.

Menijo, da njeni prioriteti kakovost in košarica pravic odpirata novi bojni liniji v zdravstvu. "Glede na to, da niti 'r' od reforme trenutne vlade in vladajoče koalicije kljub obljubam in prioritetam ni izveden, je odpiranje novih področij zelo pogumno, če že ne nevarno dejanje," je na koncu še opozorila Furman.

Tudi v poslanski skupini NSi-ja Prevolnik Rupel niso podprli. Poslanka Iva Dimic je v predstavitvi opozorila, da zdravstvena politika ni odvisna samo od ministrice, temveč od celotne koalicije.

Po njenih besedah so pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni, pomanjkanje zdravstvenega kadra, odhodi zdravnikov v tujino, zastale naložbe, težave na otroški srčni kirurgiji, učinkovito vodenje zavodov, zobozdravstvo, ortodontija, digitalizacija in področje duševnega zdravja akutna področja v zdravstvu, kjer bo potrebno nujno in hitro ukrepanje.

Tudi v NSi-ju od prihodnje ministrice pričakujejo, da se bo z vso resnostjo lotila urejanja področja psihoterapije, duševnega zdravja in vedno daljših čakalnih dob.

Dimic je opozorila, da se kljub vsem ukrepom, ki so bili namenjeni za skrajševanje čakalnih vrst, številke nedopustno čakajočih povečujejo iz meseca v mesec. "Upam, da se danes res že vsi zavedamo in razumemo, da ne moremo pričakovati sprememb, če se stvari ves čas delajo enako," je še dejala.

V razpravi, ki je sledila, je poslanec SDS-a Zvonko Černač poudaril prazne napovedi in neizpolnjene obljube vlade. "Očitno so bile prazne vse napovedi od 18. januarja, ko ste se na Brdu zbrali in ugotovili, da je zdravstvo prioriteta," je povedal.

Meni, da kandidatka področje zdravstva dobro pozna, a le v teoriji. Dejal je, da je bila taka tudi njena predstavitev na matičnem odboru, kjer so eno uro poslušali analizo stanja, niso pa slišali nobene konkretne rešitve. "Jaz sem imel občutek, kot da sem na seminarju s tega področja, kjer se med sabo raziskovalci argumentirano bojujejo o tem, kdo ima boljši pogled na stanje," je ponazoril.

Poslanka NSi-ja Vida Čadonič Špelič je kandidatki za ministrico najprej čestitala za to pogumno odločitev in spomnila na besede premierja, da ima kandidatka njegovo osebno podporo. "To je dobra popotnica danes, jutri več morda ne bo tako. Tudi prejšnji minister je imel njegovo osebno podporo. Še več, prejšnji minister za zdravje je bil podpredsednik vlade, ko je odslovil njega, je na nek način odslovil košček samega sebe," je povedala.

Poslanci opozicije. Foto: BoBo
Poslanci opozicije. Foto: BoBo

Koalicija zadovoljna s kompetencami kandidatke, a opozarja na večjo učinkovitost

Poslanka Bojana Muršič (SD) je poudarila, da si ljudje želijo dostopnega, kakovostnega in javnega zdravstvenega sistema, veliko izbir in časa pa da ni na voljo. "Delo se mora nadaljevati z bistveno več učinkovitosti," je poudarila. Prioritete, ki jih je Prevolnik Rupel poudarila na torkovi predstavitvi pred odborom DZ-ja za zdravstvo, so po oceni Muršič skladne s cilji koalicijskih zavez. "Kandidatka za ministrico ni zdravnica in to nikakor ne bi smela biti ovira, prej nasprotno, nedvoumno je poznavalka zdravstvenega sistema in razume njegovo širino, potrebo po njegovi preglednosti in dostopu do podatkov," je poudarila poslanka SD-ja.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja Tašnerja Vatovca od prihodnje ministrice predvsem pričakujejo, da bo branik javnih zdravstvenih zavodov, pa tudi, "da se bo znala zavedati, da lahko le izgon tržne logike iz zagotavljanja zdravstvene oskrbe reši slovensko zdravstvo pred vse večjim zajedanjem, ki ga predstavljajo zasebni interesi v javnem zdravstvu".

Dotaknil se je tudi napovedi kandidatke Prevolnik Rupel o prevetritvi zdravstvene košarice. Po njegovih besedah je prevetritev treba razumeti izključno kot vzpostavljanje reda pri predpisovanju, načrtovanju in izvajanju storitev, nikakor pa ne kot krčenje katerih koli pravic.

Tašner Vatovec je poudaril tudi, da bo morala prihodnja ministrica na prste stopiti številnim lobijem, ki obstajajo v zdravstvenem sistemu – zdravniškemu, zavarovalniškemu in vsem ostalim zasebnim interesom, je povedal.

Poslanec Dean Premik (Svoboda) je poudaril, da vlado in ministrstvo za zdravje čaka še obilo dela na poti do javnega zdravstva, ki bo pacientom dajal občutek varnosti, ko se soočajo s poslabšanjem zdravstvenega stanja.

V Levici po besedah Tašnerja Vatovca menijo, da je treba prioritetno spremeniti financiranje zdravstvene blagajne tako, da bo to pošteno in da bo vanjo vsak prispevek po svojih zmožnostih. Začeti je treba s prispevkom, ki nadomešča dopolnilno zdravstveno zavarovanje, razmisliti pa tudi o novih virih financiranja, je poudaril.

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je v razpravi poudarila, da je zdravstvena reforma še vedno prioriteta Gibanja Svoboda, koalicije in vlade. Zahvalila se je kandidatki Prevolnik Rupel, da je sprejela odgovornost, saj se bo "usedla v najbolj vroči stol v tem trenutku".

Foto: BoBo
Foto: BoBo