Robert Golob in Uroš Brežan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Robert Golob in Uroš Brežan. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Irena Šinko. Foto: BoBo
Irena Šinko. Foto: BoBo

Med razlogi za odhod ministrice za kmetijstvo Irene Šinko je Golob v predlogu za njeno razrešitev med drugim navedel "odsotnost ustreznega in pravočasnega reagiranja v situacijah, ki so pomembne za zaščito potrošnikov na področju varnosti hrane oziroma živil". Ministrica se namreč po premierjevi oceni ni ustrezno odzvala na situacijo, ko uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ni ustrezno obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, ter ni zagotavljala pravočasnega, jasnega in zanesljivega obveščanja javnosti o živilih, ki niso skladna ali varna za potrošnika.

Golob ministrici Šinko tako očita tudi, da je še po tem, ko je bila tematika izpostavljena tako strokovno kot javno, zagovarjala stališče uprave za varno hrano ter ga prepoznala kot ustreznega.

"Neodgovorno od katerega koli ministra je, da se takrat, ko pride do delovanja, ki ogroža zdravje ljudi, ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi," je Golob še dejal za STA. Prav zaradi tega je Šinko izgubila njegovo zaupanje v uspešnost in učinkovitost dela, zato premier ocenjuje, da Šinko ne more več opravljati ministrske funkcije. Pod novim vodjem ministrstva pa pričakuje tudi menjavo na vrhu uprave za varno hrano.

Ob tem je dejal, da ga je presenetilo, da Šinko ne želi sama odstopiti. Začasno bo predvidoma ta resor, če bo DZ podprl Golobov predlog in Šinko razrešil, prevzel minister za obrambo Marjan Šarec.

Golob: Brežan je odstopil in zgodba je končana

Drugače je bilo z ministrom Brežanom, s katerim se je pogovoril v preteklih dneh, je dejal Golob. "Tudi njemu sem razložil, od kod izvira moja izguba zaupanja v njegovo delo, minister Brežan je to sprejel in sam podal odstop. Tako da je s tem zame zgodba končana," je dejal.

Kot je pojasnil, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. "Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev," je pojasnil Golob.

Alenka Bratušek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Alenka Bratušek. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da je prepričan, da bo s tem, ko bo vodenje resorja začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, koordinacija ekip na terenu, ki se ukvarjajo z obnovo tako vodne kot cestne in druge infrastrukture, boljša.

Ob tem je dejal, da Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, "ampak je težava predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani". "Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev," je ocenil premier. Pričakuje, da se bo število ekip na terenu, tudi pri urejanju vodotokov, povečalo, njihova koordinacija pa bo boljša.

Tudi informacija o tem, da bo ministrstvo začasno prevzela Bratušek, je že romala v DZ, je dejal Golob. Njeno izbiro pa je pojasnil s tem, da je iskal izkušenega ministra, ki lahko hitro zagrabi to področje, obenem pa sta oba resorja zelo tesno povezana.

Na vprašanje, ali obžaluje, da so z zakonom o vladi to področje razbili v dve ministrstvi, pa je Golob priznal, da je bila vlada organizirana na način, da bi lahko čim bolj izkoristila razvojne potenciale, ne pa toliko za krizne razmere, kjer je seveda boljše imeti manj razvejano strukturo.

Je v stranki Gibanje Svoboda čutiti vznemirjenje?

"Ni čutiti nobenega vznemirjenja. Za razumevanje trenutne situacije bi rad obrazložil: vlada ima predsednika Roberta Goloba, ki je kot oseba zelo zahteven, zelo zahteven predvsem do sebe in zelo zahteven do svojih sodelavk in sodelavcev. Sodelovanje z njim temelji na zaupanju in strokovnih kompetencah. V enem in drugem primeru odstopov ministrice in ministra gre lahko za eno ali kombinacijo. Pri predsedniku je pomembno, da dosega cilj, je ciljno usmerjen in teh stvari ne jemlje s čustvi," je na vprašanje voditelja Odmevov Igorja Berganta odgovoril minister za Slovence v zamejstvu in po svetu in podpredsednik stranke Gibanje Svoboda Matej Arčon.

Minister Brežan je odstopil po tihem in hitro, Ministrica Šinko pa premierju kljubuje, in to ne prvič. Ali to v stranki ne načenja avtoritete premierja? "Ne, nikakor ne. Gre za dva različna postopka, dve različni odločitvi, osebno, če bi izgubil zaupanje predsednika vlade, bi odstopil sam, gospa Šinko se je odločila za drugo pot, ki je nekoliko daljša. Dala se bo v preizkus parlamentu, tam veste, kaj vse se bo nanjo zlilo, sam osebno ji tega ne privoščim. Pomembna je vez med predsednikom vlade in ministrom, to je edino, kar šteje," je odgovoril Arčon.

Ali vidite potrebo po dodatni rekonstrukciji vlade, ki bi zajemala tudi ministre SD-ja in Levice? "Rečem lahko samo to, da premier o tem razmišlja, razmišlja, kako bi bila vlada čim učinkovitejša. Ko bo prišel do določenega sklepa, ali bo to menjava še kakšnega ministra ali rekonstrukcija, bo to zagotovo najprej sporočil stranki, poslanski skupini in dobil konsenz koalicijskih partnerjev. Ključno vodilo je – učinkovitost," je še pojasnil Arčon.

Podpredsednik Svobode Arčon o spremembah v vladi

Ministrica zapustila sejo

Ministrica Irena Šinko je po poročanju časopisa Večer sejo vlade zapustila še prej, kot se je začela. Šinko je pred tem povedala, da ne vidi razloga za razrešitev Vide Znoj, vršilke dolžnosti direktorice uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Eden izmed očitkov ministrici je bil namreč povezan prav z delovanjem uprave za varno hrano ter o njihovem domnevno neustreznem obveščanju javnosti o sadju, ki je vsebovalo nedovoljene ostanke pesticidov.

Sorodna novica Odbor pozval k ažurnejšemu obveščanju potrošnikov o neskladnosti živil

O tem je razpravljal tudi odbor za kmetijstvo, saj uprava javnosti o sadju, polnem pesticidov, naj ne bi obveščala transparentno in sistematično. Ministrica Šinko vztraja, da je sistem obveščanja potekal enako kot v drugih državah članicah in je vzpostavljen že ves čas enako.

"Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je pri obveščanju javnosti popolnoma samostojna," je povedala ministrica Šinko. Medtem ko je Lucija Perharič z NIJZ-ja za Radio Slovenija poudarila, da bi bilo treba izboljšati protokol komuniciranja in se pri tem redno posvetovati z ocenjevalci tveganja.

Šinko sama ne bo odstopila

Še pred sejo vlade je ministrica novinarjem ponovila, da ne namerava odstopiti. Poudarila je, da se ni silila za ministrico, da je bila za prevzem položaja zaprošena, zato je prav, da jo DZ tudi razreši. Dodala je, da kot ministrica dela pošteno, korektno in strokovno ter da odločitve Goloba ni pričakovala. Komentirala je neuradne informacije, da naj bi Goloba motila njena domnevna "neposlušnost". Očitka ne razume, je pa poudarila, da je vedno glasno in strokovno zagovarjala svoja stališča.

Kuhar: Kmetijski resor ne sme biti brez vodstva

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar v primeru razrešitve kmetijske ministrice Irene Šinko pričakuje, da bo njena naslednica oziroma naslednik imenovan hitro, saj gre za vodenje pomembnega resorja s številnimi perečimi izzivi. Kot je dejal za STA, se večina ne zaveda razsežnosti nalog, ki jih opravlja ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Agrarni ekonomist Aleš Kuhar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Področje kmetijstva, gozdarstva in prehrane ne prejema ustrezne pozornosti, kar velja tudi za umestitev znotraj vlade, je ocenil Kuhar. Resor po njegovih besedah med drugim pokriva varnost hrane, živilskopredelovalno industrijo ter promocijo slovenske lokalne kmetijske in živilske proizvodnje. Poleg tega se ukvarja z naravnimi viri, prostorom in biotsko raznovrstnostjo.

"Gre za kompleksno in bistveno širše področje, kot je zgolj kmetijstvo. Menim, da se splošna javnost niti ne zaveda širine tega resorja in odgovornosti, ki jo ima človek, ki prevzame njegovo vodenje," je poudaril.

Tako hitra napoved zamenjave na čelu ministrstva ga je presenetila. Ministrica Šinko je ob nastopu funkcije po njegovih ocenah "kazala določene ambicije" za spremembe na področjih, kjer kljub velikim potrebam dolga leta ni bilo nikakršnih sprememb. "Imel sem občutek, da so se stvari na teh področjih nekako odpirale. Nikakor pa ne morem reči, da so se tudi reševale ali dejansko spreminjale," je dejal.

Od naslednika oziroma naslednice Irene Šinko Kuhar pričakuje, da si bo upal oziroma upala zagristi v velike izzive, ki ostajajo nerešeni. "Upam, da imajo tisti, ki so se odločili, da mora ministrica oditi, tudi alternativo, ki bo ustrezno nadomestila ali celo izboljšala delovanje," je poudaril.

Sorodna novica Kateri minister bo zamenjan, kateri bo odšel sam?

Odziv koalicijskih strank

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je poudaril, da je minister pač nekdo, ki uživa zaupanje predsednika vlade in ki za imenovanje ali pa za razrešitev v zakonodajni veji oblasti dobi ustrezno število glasov. Menil je, da so že desetletja vsebinski izzivi tako na področju varne hrane kot na področju urejanja vodotokov. V poslanski skupini so z Brežanom in Šinko korektno sodelovali, si pa želijo na področjih, ki jih je omenil, skupaj narediti še več.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Če bi beseda tekla o rekonstrukciji vlade, moramo o tem govoriti koalicijski partnerji skupaj. Zakaj ministra ne uživata več zaupanja predsednika vlade, pa mora pojasniti sam, mi smo z informacijo seznanjeni," je po seji vlade dejala predsednica SD-ja in zunanja ministrica Tanja Fajon.

O menjavah ministrov so bili v SD-ju obveščeni iz medijev. "Kar koli se že dogaja v Gibanju Svoboda pri menjavi teh ministrov," v SD-ju upajo, da bo premier menjavo dobil "v krajšem času, kot je dobil menjavo za zdravstvenega ministra", je dejal vodja poslanske skupine Jani Prednik. Če predsednik vlade nima več zaupanja v ministra, ta v vladi ne more več delovati, zato je njegov odstop logičen, pa je komentiral odločitev Šinko, da sama ne bo odstopila.

Vodja poslanske skupine Levice Matej Tašner Vatovec je povedal, da se vzdušje v koaliciji zaradi napovedanega preoblikovanja vlade ni spremenilo. "Glede na to, da tudi prihajata iz kvote Gibanja Svoboda, so se odločili, da se bodo razšli, nima pa to nobenih učinkov na druge," je pojasnil. Koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko pa je komentirala, da gre za interne odločitve stranke, iz katere prihajata ministra, in da jih bodo v Levici spoštovali. Ministrska ekipa stranke po njenih besedah ostaja enaka kot ob vstopu v vlado.

Golob ima kandidatko za zdravstveno ministrico

Premier Golob je v torek predstavil kandidatko za novo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel, dozdajšnjo državno sekretarko. Ministrstvo je od razhoda z Danijelom Bešičem Loredanom več mesecev vodil sam.

Kandidatka za ministrico za zdravje se bo odboru DZ-ja za zdravstvo predstavila v ponedeljek ob 15. uri, je razvidno s spletne strani DZ-ja. Pričakovati je, da bo kandidatka ob podpori koalicije zaslišanje uspešno prestala, nato pa bo o njej odločal še državni zbor, po pričakovanjih prav tako v prihodnjem tednu.

Kandidatka je po mnenju SD-ja "vsaj v tem trenutku primerna za zdravstveni resor", je dejal Prednik.

Nova kandidatka za zdravstveno ministrico Prevolnik Rupel "daje vtis, da se bo status quo nadaljeval" in da bo državno zdravstvo še naprej glavna točka, reforme pa ne bo, pa je kandidatko komentiral predsednik NSi-ja Matej Tonin. "V NSi-ju si pa vendarle želimo, da bi šli v vsem dostopno javno zdravstvo."

Poleg menjav na ministrstvih za kmetijstvo, naravne vire in zdravstvo ni izključena tudi menjava na vrhu ministrstva za javno upravo. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik se bo namreč morala zagovarjati ob interpelaciji o njenem delu, ki jo je v torek napovedal SDS.

Sorodna novica Ajanović Hovnik: Kot ministrica imam popolnoma čisto vest in še vedno zaupanje premierja Goloba

NSi bo podprl razrešitve Golobovih ministrov

V NSi-ju so namreč na novinarski konferenci pojasnili, da bodo v državnem zboru podprli napovedane razrešitve ministrov, a hkrati menijo, da vlada ni učinkovita. Očitajo ji, da ne zna izpolniti lastnih obljub z začetka mandata, neučinkovitost in neoperativnost. Zdravstvena reforma je bila "velik dragulj Golobove vlade", od katerega naj bi bil odvisen tudi njen obstoj, končalo pa se je "klavrno z odstopom ministra", je dejal Tonin.

Tudi z napovedano reformo plačnega sistema v javnem sektorju v NSi-ju niso zadovoljni. "Iz izkušenj je jasno, da pravičnega enotnega plačnega sistema v javnem sektorju ni mogoče narediti, zato je bolj smiselno oblikovati vsaj pet smiselno podobnih in povezanih plačnih skupin," menijo. V takih napetih okoliščinah minister za javno upravo enostavno ne more doseči dogovora za neki smiseln plačni sistem, meni Tonin.

Glede poplav pa je dejal, da ljudje še vedno nimajo zagotovljenih finančnih sredstev, prav tako občine še vedno nimajo sredstev za intervencije. Poudarili so tudi pomanjkanje težke mehanizacije, po njegovem mnenju je treba preiti tudi na drugačen način urejanja vodotokov. "Skratka, nekaj gre resnično zelo narobe," je dejal Tonin.

Glede odstavitve Brežana in Šinko je Tonin dejal, da sta se izkazala za neučinkovita. "Če bo do glasovanja v parlamentu prišlo, bo NSi glasoval za njuno razrešitev, prav tako tudi za razrešitev ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik," je dejal. Ob tem je poudaril, da kadrovske spremembe ne bodo rešile situacije, če vlada ne bo bistveno spremenila svojih politik, je poudaril.

Menijo tudi, da se vlada ne spopada z inflacijo, migracijami, energetsko krizo in draginjo. Ob tem pozivajo finančnega ministra Klemna Boštjančiča in predsednika vlade, naj se spopadeta z inflacijo, ker se življenjski stroški čezmerno dražijo in ljudje živijo slabše iz meseca v mesec. Po drugi strani pa je gospodarstvo po njihovem mnenju čezmerno obremenjeno.

NSi po Toninovih besedah ne odhaja v vlado, "ker v vladi, ki dviguje davke in trmasto vztraja pri državnem zdravstvu, nima česa početi". So pa iz opozicije "vedno pripravljeni pomagati".

Obvestilo uredništva:

V prispevku smo nekaj časa navajali, da je vlada razpravljala o razrešitvi v. d. direktorice uprave za varno hrano Vide Znoj, vendar se je informacija izkazala za netočno.