Na dnevnem redu poslank in poslancev bodo poleg nezavarovanih posojil tudi protikrizni ukrepi, ki jih je za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji predlagal strokovni svet SDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Na dnevnem redu poslank in poslancev bodo poleg nezavarovanih posojil tudi protikrizni ukrepi, ki jih je za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji predlagal strokovni svet SDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Ultra med kladivom in nakovalom naslednjo sredo

Gre za izredni seji, za kateri je zahtevo za sklic vložila poslanska skupina SDS-a. Prva zahteva je bila sklic seje, na kateri bi razpravljali o sumu klientelističnega in koruptivnega financiranja gospodarskih družb oziroma neustrezno zavarovanih posojilih. Druga zahteva se je nanašala na tretji sveženj protikriznih ukrepov za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji. Seja, na kateri bodo obravnavali obe temi, bo prihodnjo sredo ob 10.00.

SDS z zahtevo uspel v tretjem poskusu
Povod za sklic izredne seje o nezavarovanih posojilih so bile informacije, da naj bi Nova Ljubljanska banka brez ustreznih zavarovanj odobrila posojila podjetjem v skupini Ultra. Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je zahtevo SDS-a za sklic seje dvakrat zavrnil, češ da je bila zahteva po mnenju zakonodajno-pravne službe napisana neustrezno, ko so v SDS-u zahtevo dopolnili, pa je sejo vendarle sklical.

Na dnevnem redu poslank in poslancev bodo tudi protikrizni ukrepi, ki jih je za izboljšanje gospodarskega in socialnega položaja v Sloveniji predlagal strokovni svet SDS-a.

Vložena zahteva za še eno izredno sejo
V DZ-ju se bodo izredne seje, kot kaže, še vrstile, saj je SLS v DZ danes vložil zahtevo za obravnavanje problematike neobjavljenih razpisov vladne službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko za odbobje od leta 2008 do leta 2013. Poslanec SDS-a Andrej Vizjak je pojasnil, da sta cilja seje pregled dinamike izvajanja programov črpanja evropskih sredstev in pospešitev črpanja.

Po trditvah poslancev Vizjaka in Franca Pukšiča (SLS) naj bi državna sekretarka službe vlade za evropske zadeve in razvoj Andreja Jerina samovoljno ali po navodilih ministra te vladne službe Mitje Gasparija preprečila objavo petega razpisa in s tem zaustavila črpanje 296 milijonov evrov evropskih sredstev. Skupina poslancev zato med drugim predlaga, naj DZ na izredni seji vladi predlaga, da odstavi Andrejo Jerino.

Vlada naj bi namerno zadrževala projekte
V obeh poslanskih skupinah so že konec preteklega leta opozorili, da vlada med krizo namerno zadržuje sredstva EU-ja in da si Jerina prizadeva zavreči že narejene projekte ter tako obremeniti državni proračun in blagajne lokalnih skupnosti. Poslanska skupina SNS-a je sicer zoper sekretarko 7. januarja vložila kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

V službi vlade za razvoj in evropske zadeve so konec decembra pojasnili, da so peti razpis zadržali, ker je Evropska komisija zahtevala, da je treba pred nadaljnjim dodeljevanjem sredstev zagotoviti skladnost postopkov dodelitve sredstev s pravno podlago. Slovenska stran je po njihovih pojasnilih novembra lani uskladila prizadevanja za vsaj delno rešitev vprašanja kršitve nacionalnih predpisov pri izvedbi štirih razpisov.

Ultra med kladivom in nakovalom naslednjo sredo