Foto: BoBo
Foto: BoBo

DZ je novelo zakona o finančni upravi potrdil sredi lanskega decembra, teden dni pozneje pa so državni svetniki nanjo izglasovali odložilni veto. Zmotila jih je predvsem določba, po kateri se lahko pri opravljanju finančne preiskave pridobivajo podatki o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov, in to zgolj na podlagi odločitve pooblaščene osebe Finančne uprave (Furs).

"Glede na to, da gre za uvedbo uporabe tajnih naprav, s katerimi lahko pride do nesorazmernih posegov v človekove pravice brez kakršnega koli zunanjega nadzora in ustreznih pravnih varovalk, je takšen predlog zakona zelo skrb vzbujajoč," je danes opozoril državni svetnik Andrej Poglajen. Dodal je, da se s tem močno posega v človekove pravice in svoboščine. Zakon res ureja sledenje blagu, toda blago se prevaža v transportnih sredstvih, ki pa imajo nekega upravljavca oz. voznika, je dejal.

Nasprotno je generalni direktor Fursa Peter Grum zatrdil, da zakon strogo prepoveduje kakršno koli zbiranje podatkov o vozniku. "Nas zanima predvsem končna destinacija blaga, in ne, kdo to blago prevaža," je dejal. Finančni inšpektorji želijo imeti po njegovih besedah pooblastilo za možnost tajnega sledenja le zato, da se bodo lahko učinkoviteje borili proti najhujšim kršitvam s področja davka na dodano vrednost, carin in trošarin.

Enako je zatrdil državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič. "Pooblastilo bi se uporabljalo v najmanjši možni meri in le v okviru finančne preiskave," je dejal ter omenil preiskovanje in odkrivanje najtežjih kršitev predpisov s področja davkov, kot tudi medsebojno pomoč organov EU-ja.

DZ je decembra novelo zakona o finančni upravi potrdil le z glasovi poslancev Svobode in tudi danes so za vnovično potrditev glasovali le člani te poslanske skupine. Da ni deležna širše podpore, je Borut Sajovic (Svoboda) komentiral z besedami, da so tisti, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem, kriminalom in podobnim, zagotovo dobre volje. "Ta rešitev, ki se uporablja zelo redko, v številnih evropskih državah odlično deluje in preprečuje kriminal," je opomnil.

Proti ponovni potrditvi so tokrat glasovali štirje poslanci SDS-a. "Gre za nepremišljen in škodljiv zakon," je opozoril Jožef Lenart (SDS) in dodal, da so poskusili finančno upravo narediti prilagodljivejšo in prijaznejšo do ljudi in se nikakor ne morejo strinjati s tem, da je sledenje blagu in posledično tistim, ki ga prevažajo, prijazno do ljudi.

DZ ima vnovično glasovanje o predlogu novele zakona o finančni upravi na dnevnem redu januarske seje, ki se začne v ponedeljek. Tudi takrat bo potrebna večina glasov vseh poslancev, to je najmanj 46. Premier Robert Golob je sicer pred dnevi napovedal možnost vložitve predloga nove novele, ki ne bo vsebovala določbe o možnosti tajnega sledenja brez sodne odredbe.

Podprta pomoč Ukrajini

Soglasno in brez razprave pa so člani odbora podprli predlog zakona o okrepitvi skupnega sklada za rezervacije z jamstvom države za zagotavljanje izredne makrofinančne pomoči Ukrajini. Z njim se ureja prispevek Slovenije v evropskem skladu za pomoč Ukrajini, in sicer v obliki jamstev za 12,5 milijona evrov.