Foto: Matej Grah/DZ
Foto: Matej Grah/DZ

Predsednik komisije Matjaž Nemec (SD) je poudaril, da "še nikdar v zgodovini Slovenije Knovs ni bil sestavljen tako, da bi ga obvladovala koalicija". Po njegovih navedbah parlamentarni nadzor sicer lahko izpeljejo, a sklepov in ugotovitev zaradi koalicijskega preglasovanja ne morejo potrditi.

Nasprotno je Dejan Kaloh (SDS) poudaril, da je komisija lani opravila osem nadzorov in da nikoli ni bilo nobene blokade dela Knovsa. Če je sestava Knovsa po njegovi oceni ustrezna, pa je neustrezno "uhajanje informacij iz opravljenih nadzorov". "Nekdo se poslužuje nezakonitih praks, kar je za ugled in zaupanje v komisijo katastrofalno," je ocenil.

Nemec je dejal, da uhajanja informacij ni bilo mogoče dokazati, in opozoril, da članov komisije v tem mandatu niti enkrat med nadzori ni pričakala nobena kamera. "Enigma v tem je, kako je mogoče, sploh tehnično ali pa fizično, da se v času nadzora pojavijo informacije na določenih portalih," je dejal Nemec in ocenil, da do puščanja informacij prihaja "nekje drugje" in ne na strani poslancev.

Razprava o poročilu o delu komisije za zadnja tri leta je potekala za zaprtimi vrati. Člani komisije pa so v razpravi poudarili nekatere teme, s katerimi so se v tem času ukvarjali. Kaloh je navedel, da je v zadnjem letu Knovs pretresal nekatere za nacionalno varnost zelo pomembne teme, med drugim vpliv ekstremistov na oceno varnostnega položaja v državi. Nemec pa je poudaril, da so v tem mandatu prvič uvedli način sklicevanja sej Knovsa tako, kot ga veleva poslovnik DZ-ja.

DZ bo glasovanje o sklepih, povezanih s poročilom o delu Knovsa, opravil v torek.