Minister uživa podporo koalicije, zato ni veliko možnosti za uspeh interpelacije. Foto: RTV SLO
Minister uživa podporo koalicije, zato ni veliko možnosti za uspeh interpelacije. Foto: RTV SLO
Majda Širca
Prvopodpisana pod interpelacijo in ena najglasnejših kritikov Simonitijevega dela je Majda Širca. Foto: RTV SLO
Simoniti vztraja, da težave slovenske kobilarne izvirajo iz preteklosti in da jih sedanja vlada pospešeno rešuje. Foto: RTV SLO

Na tem referendumu, če to uporabim v prvi obliki, sem bil zmagovalec.

Grimsov zagovor referenduma o RTV Slovenija
Interpelacija ministra Simonitija

Za poslanci in poslankami je manj kot polovica razprave, ki je namenjena interpelaciji ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Interpelacijo podpirajo vse opozicijske stranke, koalicijske pa ji nasprotujejo, zato prva interpelacija ministra te vlade najverjetneje ne bo izglasovana. Največji del razprave se je vrtel okoli kulturnega tolarja, zakona o RTV Slovenija, zakona o Kobilarni Lipica in delitvi sredstev medijskega sklada, kar je ministru očitala Majda Širca iz LDS, prvopodpisana na interpelaciji. Minister je v zagovoru zavrnil vse očitke in jih označil za pavšalne, zavajajoče in neverodostojne.

Bojazni so se uresničile
Omenjena zakona sta po mnenju LDS-a uresničila vse bojazni, na katere so opozarjali pred njunim sprejetjem. Širca je uveljavitev RTV-zakona umestila v del širšega koncepta zdajšnje oblasti, ki si ne želi podrediti le medijev, ampak tudi javno upravo, policijo, gospodarstvo, tožilstvo, sodstvo - vse do posameznikove intime. Ministrove obljube o boljšem programu, tretjem parlamentarnem programu in nižjem RTV-prispevku so po mnenju poslanke ostale neuresničene.

Med preostalimi očitki Simonitiju je Širca omenila še "kadrovsko kupčkanje" na RTV Slovenija. Vlada moči ustvarja cenzuro, ki je očitna v ustrahovanju in kaznovanju novinarjev. Zgovorno ni le, kar RTV prikazuje, temveč tudi česar ne, meni Širca.

V MMC-jevi anketi o interpelaciji ministra Simonitija, v kateri je sodelovalo okoli 800 uporabnikov, jih približno 70 odstotkov meni, da interpelacija ne bo dobila zadostne poslanske podpore.
Sporno se ji je zdelo tudi razdeljevanje sredstev medijem iz naslova milijardnega medijskega sklada, zlasti se je dotaknila "neke mariborske krajevne televizije, ki jo vodi mariborski svetnik" in Info TV-ja, ki da "zelo vneto" spremlja delegacije slovenske vlade po svetu.

V zvezi s Kobilarno Lipica je Širca Simonitiju očitala, da ni sprejel mnenja stroke in da je tiste, ki se z njim niso strinjali, preprosto odstavil.

Nobenih očitkov ni mogoče dokazati
Simoniti je ravno nasprotno prepričan, da LDS nikakor ni dokazal, da je kot minister za kulturo kršil zakone in deloval v škodo slovenski kulturi.

Glede očitanega političnega vpliva na RTV Slovenija minister meni, da tudi če bi to bilo res, da je "še bolj res, da je bila ta prej pod političnim diktatom prejšnje opcije". Meni namreč, da je imel LDS pred sprejetjem zakona tako močan vpliv na nacionalko, da njegove izgube ne morejo preboleti". Hkrati je zagotovil, da sedanja oblast nikomur izmed urednikov in novinarjev ne narekuje mišljenja ali omejuje svobode.

Glede RTV-prispevka je Simoniti znova poudaril, da se je ta glede na stopnjo inflacije in rasti življenjskih stroškov "realno znižal za znesek inflacije". Opozoril je tudi, da so plačila prispevka v celoti oproščeni socialno ogroženi zavezanci.

Simoniti je odločno zavrnil tudi vse očitke v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi v Kobilarni Lipica. Večina težav po njegovem mnenju izvira iz dolgoletnega neprimernega vodenja in nezadostne skrbi vsakokratnih vladnih koalicij.

Minister je odgovor s pojasnili svojih stališč zapisal v poročilu na 51 straneh, s katerim se je že pred časom seznanila tudi vlada.

Odločitev ponoči ali v četrtek
V nadaljevanju razprave predstavljajo svoja stališča posamezne poslanske skupine. Za razpravo je skupaj predvidenih kar 16 ur. Poslanci bodo zaradi obsežne razprave o Simonitijevi usodi odločali šele v poznih večernih urah ali celo jutri.

Prva interpelacija v Janševi vladi: povejte svoje mnenje na forumu!

Na tem referendumu, če to uporabim v prvi obliki, sem bil zmagovalec.

Grimsov zagovor referenduma o RTV Slovenija
Interpelacija ministra Simonitija