Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poslanci so se seznanili z menjavo na čelu ministrstva za zdravje, predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa se je Danijelu Bešiču Loredanu zahvalila za opravljeno delo in mu zaželela vse najboljše pri nadaljnjem delu.

Tik pred začetkom seje so z ministrstva za zdravje sporočili, da Bešič Loredan v DZ-ju ne bo prisoten. Ob tem so posredovali njegovo sporočilo, v katerem se zahvaljuje sodelavcem ministrstva za zdravje za požrtvovalnost in opravljeno delo, "ki je po koalicijsko usklajenih korakih sledilo cilju transparentnega, kakovostnega in učinkovitega zdravstvenega sistema ter zdravstvene blagajne v najvišjo korist pacientov", je zapisal. "Slovenija si po 30 letih zasluži prenovo vseh ravni zdravstvene mreže, ki bo temeljila na najboljših praksah iz tujine, čemur mora biti zavezan, kdor koli bo prevzel vodenje te pomembne naloge" Svojim naslednikom je zaželel uspešno delo.

Golob bo predlagal novo ekipo državnih sekretarjev

Premier Robert Golob je po seznanitvi DZ-ja z odstopom ministra za zdravje zatrdil, da zdravstvena reforma ostaja ključna prioriteta vlade. "Prenova sistema je nujna, ker vse izkušnje zadnjega leta kažejo, da je treba okrepiti javno zdravstveno mrežo s posebnim poudarkom na javnih zdravstvenih zavodih," je v izjavi medijem ob robu izredne seje DZ-ja dejal predsednik vlade, ki bo začasno opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje. Zatrdil je, da bodo tudi vsi ukrepi šli v to smer, hkrati pa računa, da bodo v prihodnjih mesecih naredili enega ali več pomembnih korakov naprej v zdravstveni reformi in našli človeka, ki bo prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

Začasno ga bo torej vodil sam, v ožjo ekipo pa ob dosedanji državni sekretarki Azri Herceg predlaga še raziskovalko na ljubljanskem inštitutu za ekonomska raziskovanja Valentino Prevolnik Rupel in direktorja združenja zdravstvenih zavodov Marjana Pintarja. "Prepričan sem, da bo delo potekalo nemoteno, oba že imata izkušnje iz zdravstvenega sistema in izkušnje z delom v strateškem svetu, zato verjamem, da bodo stvari stekle mogoče celo hitreje, kot so do zdaj, in da prenova sistema ne bo zastala," je ob predstavitvi ekipe, ki bo v prihodnjih mesecih zagrizla v zdravstveno reformo, dejal Golob.

O tem, ali izbira državnih sekretarjev kaže na to, da novi minister za zdravje s polnim mandatom ne bo zdravnik, pa je premier dejal, da je bolj kot to pomembno, da bo novi minister postal sestavni del že obstoječe ekipe, na mizo pa bo dobil že razdelan koncept reforme. "Ne bomo čakali tri mesece, potem pa še tri mesece ministra, ki bo poskušal priti s svojim konceptom. Koncept bomo poskušali izpeljati v tem času in od bodočega ministra pričakujemo predvsem, da bo ta koncept učinkovito izpeljal," je še sklenil Golob. Ob tem je zatrdil, da je tak načrt usklajen z vsemi deležniki, tudi s strateškim svetom za zdravje. In je po njegovem mnenju tudi najustreznejši.

Bešič Loredan najverjetneje ne bo odšel med poslance

Sorodna novica Da bi Bešič Loredan po odstopu sedel v poslanske klopi, je malo verjetno

Bešič Loredan bi se po prenehanju ministrske funkcije potencialno lahko pridružil poslanski skupini Gibanja Svoboda. Ko je bil Matej Arčon potrjen za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, je namreč Bešiču Loredanu pripadlo mesto nadomestnega poslanca. A ker je takrat že bil kandidat za ministra za zdravje, je nadomestni poslanec postal nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

O svoji nadaljnji poti se Bešič Loredan doslej ni izrekel. Predsednica DZ-ja je na seji povedala, da se je že obrnila na DVK in zaprosila za pojasnilo, kateri kandidat ima zdaj pravico opravljati poslansko funkcijo.

Nestrinjanje glede krepitve javnega zdravstva

Bešič Loredan, ki je bil 15. slovenski minister za zdravje, je sicer odstopno izjavo, ki mu jo je zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil kar sam premier Golob, podpisal v petek. Odstop ministra, na katerega je Svoboda stavila že pred lanskimi državnozborskimi volitvami, pa je ob tem Golob ocenil za "logičen in pričakovan", pa čeprav so še pred kratkim v Svobodi govorili, da minister še uživa podporo stranke.

Glede razhajanja v stališčih pa je Golob pojasnil, da je bilo v letu dni sprejetih vrsta ukrepov, ki so pomembno izboljšali sistem. "Žal na neki točki, to je pokazal interventni zakon, pa je prišlo do razhajanj. Kot sem povedal, interventni zakon ni bil ne popoln neuspeh, še manj popoln uspeh. In prav pri oceni, ali je bilo to ustrezno, da se je toliko sredstev prelilo k zasebnikom prek interventnega zakona, sva se z ministrom pomembno razšla," je pojasnil premier.

Sorodna novica Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo. Golob: Razhajala sva se glede krepitve javnega zdravstva.

Bešič Loredan pa je odločitev pospremil z zapisom, da je s sprejetjem ministrske funkcije želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati državljanom. A če tega na svojem položaju ne more storiti, funkcije ni več pripravljen opravljati. Po njegovih besedah so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Gre za drugi odstop v ministrski ekipi Roberta Goloba. Pred Bešičem Loredanom se je z ministrske funkcije decembra lani poslovila tedanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Danijel Bešič Loredan ni več minister za zdravje
Kdo bodo ključni ljudje zdravstvenega ministrstva