Državni sekretar Tilen Božič za govornico. Foto: Državni zbor
Državni sekretar Tilen Božič za govornico. Foto: Državni zbor

Zakon bo začasno, za devet mesecev, z 22 odstotkov na 9,5 odstotka znižal davek na dodano vrednost na elektriko, zemeljski plin ter les za kurjavo in daljinsko ogrevanje. Nižja davčna stopnja bo veljala za vse – gospodinjstva in gospodarstvo.

DZ je na predlog koalicije sprejel dopolnilo, po katerem mora vlada za obdobje veljavnosti znižanja DDV-ja zagotoviti regulacijo cen energentov, za katere bo veljala regulacija cen na 1. september 2022. To trenutno velja za cene elektrike in plina.

Poslanci so zavrnili predlog SDS-a, da bi se DDV znižal na pet odstotkov in da bi znižanje veljalo tudi za kurilno olje.

Cilj zakona je zagotoviti, da bodo potrošniki v času največje porabe energentov, torej v času kurilne sezone, dodatno razbremenjeni posledic podražitve energentov, je povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič. Gre za enega od ukrepov za naslovitev draginje, je dejal in poudaril, da znižanje DDV-ja spremlja regulacija cen elektrike in plina, kar bo zagotovilo, da se bo znižanje DDV-ja odrazilo v znižanju cen za končne uporabnike, ne pa v višjih trgovskih maržah. Sprejeto znižanje DDV-ja na energente bo po navedbah državnega sekretarja v obdobju trajanja ukrepa pomenilo okoli 130 milijonov evrov manj proračunskih prihodkov.

DZ potrdil začasno znižanje DDV-ja na energente

Kljub nekaterim pomislekom podporo napovedale vse poslanske skupine

Da bi morala znižanje DDV-ja spremljati tudi regulacija cen, so zahtevali v koalicijski Levici. Poslanska skupina Gibanja Svoboda je tako vložila (kasneje sprejeti) predlog dopolnila, po katerem bi vlada za obdobje veljavnosti ukrepa znižanja DDV-ja zagotovila regulacijo cen tistih energentov, za katere velja regulacija cen na dan 1. september 2022. To trenutno velja za drobnoprodajne cene elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne uporabnike in zaščitene uporabnike.

Državni sekretar Božič je glede morebitne regulacije tudi cen ogrevanja dejal, da ministrstvo za infrastrukturo pripravlja študijo, ki naj bi bila končana do konca meseca in ki naj bi pokazala, kakšni ukrepi, vključno z morebitno regulacijo cen, bi bili smiselni za dodatno znižanje stroškov ogrevanja.

V stranki SDS so znova vložili predlog (kasneje zavrnjenega) dopolnila, po katerem bi se DDV-ja znižal na pet odstotkov, ne na 9,5 odstotka, in da bi znižanje veljalo tudi za kurilno olje. Po evropski direktivi DDV-ja na kurilno olje ni dovoljeno znižanje. V SDS-u menijo, da bi morala Slovenija DDV na kurilno olje kljub temu znižati ter razglasiti izredne razmere na področju energentov. "Če smo na izredni seji, zakaj ne bi mogli uvesti izrednih razmer za energente? In uvesti znižane stopnje tudi za kurilno olje? Skrbi vas, da (to) ni skladno z evropsko direktivo. Seveda je skladno, če bomo ukrepali v dobro državljank in državljanov," je menil Janez Magyar (SDS). Kot je povedal Rado Gladek (SDS), bodo predlog zakona kljub predvidenemu znižanju "le" na 9,5 odstotka podprli.

Božič je glede kurilnega olja poudaril, da niso želeli predlagati rešitve, ki bi bila v nasprotju z evropskim pravnim redom. "Začasno bi v denarnicah izgledalo lepo ... dokler ne bi vsega z obrestmi plačali nazaj. Nobeno takšno kosilo ni zastonj," je poudaril. Predvideno znižanje DDV-ja na energente bo v času trajanja ukrepov prineslo izpad proračunskih prihodkov v višini 130 milijonov evrov, znižanje na pet odstotkov pa bi še dodatnih 50 milijonov evrov, je dejal Božič.

Tudi v NSi-ju so napovedali podporo predlogu, si pa po besedah Jerneja Vrtovca želijo bolj celostnega ukrepanja vlade ob draginji, med drugim tudi z znižanjem DDV-ja na osnovne življenjske potrebščine, posebej hrane. Vrtovec je tudi med drugim poudaril predvidene davčne spremembe, ki da bodo zmanjšale prihodke ljudem, ki jih želi vlada z znižanjem DDV-ja razbremeniti. V NSi-ju so za obravnavo želeli vložiti predlog dopolnila, po katerem bi se znižal DDV tudi na hrano, a je bil nepravilno vložen, ker predlog zakona govori o znižanju DDV-ja na energente, tako da poslanci predloga dopolnila niso obravnavali.

V koalicijski Svobodi po besedah Andreje Živic ocenjujejo, da je začasno znižanje DDV-ja na energente smiseln ukrep, ki bo pomagal razrešiti trenutno situacijo. Smiselno se jim zdi tudi, da se ukrep sprejema hkrati z regulacijo cen, s čimer se izognejo, da bi se del znižanja prelil v trgovske marže, namesto da bi se poznal v denarnicah državljanov.

Prav tako so podporo napovedali v stranki SD, ki so prav tako poudarili nujnost hkratne regulacije cen. Menili so, da bi znižanje stopnje na pet odstotkov pomenilo maksimalen javnofinančni strošek, hkrati pa zaprtje manevrskega prostora za morebitno poznejše ukrepanje. Je pa tudi Soniboj Knežak (SD) izrazil pomislek, da se ni našlo rešitve za kurilno olje. "Ne vem, ali je to birokratski lapsus," je dejal o določilih direktive in izrazil pričakovanje, da se bo do kurilne sezone na ravni EU-ja našla rešitev.

Miha Kordiš (Levica) je dejal, da je znižanje DDV-ja za čas kurilne sezone primeren ukrep, a ob dogovoru za hkratni regulaciji cen. Si pa v Levici za zmanjšanje stiske ljudi želijo "pravične" davčne reforme še letos ter tudi regulacije cen hrane in kurilnega olja. Menil je tudi, da bi morala država v celoti prevzeti oskrbo z energenti in jo obravnavati kot javno dobro.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Golob: Ukrepi znižanja DDV-ja najučinkovitejši, ko jih spremlja regulacija cen

Tudi premier Robert Golob je v ponedeljkovih Odmevih poudaril, da morata biti ukrepa komplementarna: "Vsi ukrepi znižanja DDV-ja so najučinkovitejši takrat, ko jih spremlja regulacija cen. Sicer se en del tega znižanja vedno prelije v trgovske marže ali pa se izgubi nekje v verigi. Samo ko sta regulacija in znižanje sočasna, vemo, da ves ta denar konča v denarnicah ljudi. Zato je vedno smiselno ta dva ukrepa sprejemati skupaj."

Odbor je na predlog koalicije in po opozorilu zakonodajno-pravne službe DZ z dopolnilom črtal določilo, da bi lahko vlada veljavnost ukrepa sama podaljšala še za leto dni, je pa zavrnil predlog SDS-a, da bi se stopnja DDV-ja znižala na pet odstotkov.

Sorodna novica Golob: Razmišljamo o regulaciji cen hrane, prihodnje leto gospodarstvu milijarda evrov pomoči

Božič je glede predloga dejal, da so predlagano znižanje na 9,5 odstotka ocenili kot primerno z vidika izpada davčnih prilivov, sploh v času negotovosti, ko mora imeti država, da se lahko primerno odzove, na voljo določena sredstva.

Predlog znižanja DDV-ja na pet odstotkov je v Odmevih komentiral tudi premier Golob: "Sliši se lepo, ampak ti štirje odstotki niti niso potrebni niti ne bi nič spremenili. Ker mi nismo znižali samo DDV-ja. Mi smo naredili cel paket, vključno z zamrznjenimi cenami tako električne energije kot plina, in nato smo uporabili nižji DDV. Zakaj? Merili smo na eno samo stvar: da bodo ljudje kljub draginji to zimo preživeli z nižjimi stroški. Takšno znižanje, kot smo ga predlagali, zadostuje, da se stroški znižajo. In pred nami je najhujša zima vseh časov v Evropi, kar se cen tiče. Torej, če nam je uspelo s košarico ukrepov znižati stroške, to zadostuje. Raje bomo proračunska sredstva – če bo to potrebno – uporabili za znižanje DDV-ja na hrano, kot da bi pri energentih zniževali pregloboko."

SDS se je zavzemal tudi, da bi znižanje veljalo tudi za kurilno olje. Za podobno so se zavzeli v Levici, tako da se bosta predvidoma koalicija in vlada do seje še uskladili glede tega.

14. izredna seja Državnega zbora