V prihodnje je napovedana še regulacija cen daljinskega ogrevanja in kurilnega olja. Foto: Pixabay
V prihodnje je napovedana še regulacija cen daljinskega ogrevanja in kurilnega olja. Foto: Pixabay
Sorodna novica Enočlanska socialno ogrožena gospodinjstva bodo prejela 200 evrov, tričlanske družine 432 evrov

Poslanke in poslanci bodo v torek obravnavali in po pričakovanjih tudi potrdili predlog zakona, s katerim se bo davek na dodano vrednost za elektriko, zemeljski plin, les za kurjavo in daljinsko ogrevanje z 22 odstotkov zmanjšal na 9,5 odstotka. Zakonodajni predlog je namreč popoldne dobil zeleno luč parlamentarnega odbora za finance.

Odločitev o znižanju DDV-ja na energente tako za gospodinjstva kot gospodarstvo je vlada sprejela julija, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec. Položnice bodo nižje, v proračunu bo denarja manj. Za koliko? "Vlada ocenjuje, da bo predvideno začasno znižanje stopnje DDV-ja za dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo v obdobju veljavnosti, torej 9 mesecev, znižalo prihodke državnega proračuna z naslova DDV-ja v višini 130 milijonov evrov," je na seji odbora DZ-ja za finance povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič.

Po njegovih besedah gre za ukrep, komplementaren drugim, kot je regulacija cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce s 1. septembrom za leto dni. Le ob regulaciji cen je namreč lahko ukrep znižanja DDV-ja učinkovit ter se odrazi v nižjih cenah za končne uporabnike, ne pa v višjih maržah, je poudaril.

Odbor je na predlog koalicije in po opozorilu zakonodajno-pravne službe DZ-ja z dopolnilom črtal določilo, da bi lahko vlada v primeru regulacije cen katerega od teh energentov tudi po 31. maju 2023 za obdobje veljavnosti regulacije cen veljavnost ukrepa znižanja DDV-ja podaljšala s sklepom, vendar največ do 31. maja 2024. Božič je dejal, da bo vlada, če bo treba, takrat podaljšanje predlagala z zakonsko spremembo.

Pojasnil je, da so na ministrstvu predlagano znižanje ocenili kot trenutno primerno z vidika javnih financ, bodo pa glede na razmere sledili dodatni premisleki. Sledijo negotovi časi, v katerih je treba biti odziven, za odzivnost pa je treba imeti na razpolago sredstva, je dodal. Povedal je tudi, da bi radi do konca leta začeli razpravo o širših in sistemskih, ne le začasnih, spremembah pri davkih, v okviru te tudi glede primernosti stopenj DDV na posamezne izdelke.

V SDS-u po vzoru nekaterih drugih evropskih držav sicer predlagajo znižanje DDV-ja na energente na 5 odstotkov ter vključitev znižanega davka na kurilno olje. Po navedbah poslanca SDS-a Andreja Hoivika bi takšno znižanje pomenilo med 150 in 160 milijoni evrov v devetih mesecih. "Glede na proračun je to približno en odstotek in se mi zdi, da bi ta odstotek vsem državljanom in državljankam pomenil veliko," je izjavil Hoivik.

Sorodna novica Podjetniki: Vladna pomoč je premajhna, pričakujemo lahko stečaje podjetij

V koaliciji predloga, da bi DDV znižali na 5 odstotkov, niso podprli. Glede znižanih dajatev za kurilno olje in utekočinjen naftni plin pa je sekretar Božič pojasnil, da to ne bi bilo v skladu z evropskim pravnim redom: "Te zadeve so dokaj restriktivne. Tukaj ni bilo možno narediti koraka dlje."

Vzporedno tudi regulacija cen?

Miha Kordiš (Levica) je predlagal, da bi se v zakon vneslo tudi določilo, da znižanje DDV-ja obvezno spremlja regulacija cen. Predsednica odbora Andreja Kert (Svoboda) je, potem ko je Kordiš predlagal prekinitev seje in uskladitev z vlado že danes, napovedala pogovore med koalicijo in vlado do torkove izredne seje DZ-ja. Božič je dejal, da so na ministrstvu zadržani do tega, da bi regulacijo cen vnesli v zakon, ki se ukvarja z davki, je pa poudaril, da morajo biti ukrepi komplementarni in da bo del teh tudi regulacija cen na področjih, kjer je to možno in učinkovito.

Odbor podprl znižanje DDV-ja za energente

Del širšega sistema ukrepov

Sicer pa je znižanje DDV-ja za energente le eden izmed ukrepov za nekoliko nižje položnice za ogrevanje. S prvim septembrom namreč začne veljati tudi regulacija cen elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce, torej za bolnišnice, dijaške in študentske domove, domove za starejše in zapore, je še poročala Nataša Mulec.

Odločanje na torkovi izredni seji DZ-ja

Državni zbor je sicer uradno do konca meseca še na počitnicah, a se bodo poslanci v poslanske klopi vrnili prej, piše STA. Vlada je predlagala, da DZ o predlogu o nižjem DDV-ju za energente odloča po nujnem postopku, kar je kolegij predsednice DZ-ja Urške Klakočar Zupančič tudi potrdil. Ker je bil nujni postopek potrjen, so se na seji kolegija dogovorili o sklicu izredne seje, ki bo v torek ob 14. uri.

Predlagani ukrep dopolnjuje že sprejete vladne odločitev o regulaciji cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in zaščitene odjemalce s 1. septembrom. V prihodnje je napovedana še regulacija cen daljinskega ogrevanja in kurilnega olja.

Ob tem je pretekli teden vlada po počitnicah potrdila tudi predloga zakonov za enkratni energetski dodatek za socialno ogrožene in invalide ter za prvi sveženj pomoči podjetjem zaradi visoke rasti cen elektrike in plina. Ta naj bi DZ po neuradnih informacijah dokončno sprejemal na začetku prihodnjega tedna, še piše STA.

Se bo kurilno olje podražilo?

Na podlagi opazne rasti cen kurilnega olja na sredozemskih borzah in v času, ko je evro proti dolarju izgubljal – danes je začasno padel celo pod vredno enega dolarja – ter upoštevajoč zadnjo oblikovanje cen trgovcev, je že jutri (torek) pričakovati opazno zvišanje maloprodajnih cen kurilnega olja, je za Radio Slovenija poročal Robert Škrjanc. Kot ocenjuje Jure Ugovšek v reviji Moje Finance, naj bi se liter kurilnega olja podražil za šest centov in bi stal okoli 1,42 evra na liter, kar je za tretjino več kot ob začetku leta. Opozarjajo tudi, da je odstopanje lahko še večje, saj je zdaj določanje cen v domeni trgovcev. Ti cene spreminjajo glede na število kupljenih litrov, razlike so tudi, če nakup plačamo z gotovino ali pa s kreditno kartico. Pozorni pa moramo biti tudi, katera cena je relevantna. Tista v času naročila ali tista, v času dobave. Glavnina trgovcev je vsaj v času izbruha ukrajinske vojne, čemur je sledilo povečano povpraševanje in daljše čakalne vrste, obračunavala ceno na dan dobave.