Foto: BoBo
Foto: BoBo

V prvem glasovanju je največ glasov prejela Urška Kežmah (75 od 85 veljavnih glasovnic). Andrej Razdrih in redna profesorica na ljubljanski pravni fakulteti Viktorija Žnidaršič Skubic sta prejela 42 glasov, visokošolski učitelj na Evropski pravni fakulteti in odvetnik Jorg Sladič pa en glas.

Po poslovniku v primeru, ko dva kandidata prejmeta enako število glasov, v DZ-ju opravijo žreb, o izžrebanem kandidatu pa nato poslanci glasujejo. Tak kandidat je izvoljen, če zanj glasuje večina poslancev, ki oddajo veljavne glasovnice.

Žreb je izbral Razdriha, ki je nato na tajnem glasovanju prejel 42 glasov za in 31 proti.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je po razglasitvi izidov glasovanja obema izvoljenima članoma zaželel veliko uspeha pri delu.

Sodni svet sestavlja 11 članov. Na predlog predsednika republike jih pet voli DZ, šest pa jih izmed sebe volijo sodniki, ki trajno opravljajo sodniško funkcijo.

Predsednik republike Borut Pahor je kandidatno listo za dva člana Sodnega sveta predsedniku DZ-ja poslal konec maja. Predlagal je štiri zgoraj omenjene.

Izmed članov, ki jih voli DZ, na začetku julija preneha mandat Gregorju Strbanu in Maji Praviček. Ni pa še znano, katere tri sodnike, ki jih sami volijo izmed svojih vrst, bodo izbrali sodniki.