Bo o odloku o gradnji džamije le razpisan referendum? Janković ideji še vedno ni naklonjen. Foto: MMC RTV SLO
Bo o odloku o gradnji džamije le razpisan referendum? Janković ideji še vedno ni naklonjen. Foto: MMC RTV SLO
Predvidena džamija
Jarc ne nasprotuje džamiji, ampak minaretom in neverskim objektom ob njej. Foto: MMC RTV SLO
Bodo začeli teči postopki za referendum o džamiji?

Ljubljanski župan Zoran Janković je v odzivu na odločitev upravnega sodišča dejal, da bodo spoštovali zakonodajo. Odločbo so na ljubljanski mesti občini dobili v ponedljek, Janković pa jo je najprej posredoval v pregled pravni službi, zaradi česar je še ni želel podrobneje komentirati. Najprej morajo namreč ugotoviti, ali sploh obstajajo možnosti za ugovor.

Ljubljanski mestni svetnik Mihael Jarc je sicer na MOL-u podal vlogo z 200 podpisi meščanov, s katero je želel pridobiti soglasje za zbiranje podpisov za referendum o džamiji. Jarc sicer džamiji ne nasprotuje, a po njegovem mnenju bi ta morala biti zgrajena brez minaretov in drugih za verske obrede nepotrebnih objektov.

Ljubljanski župan je po vložitvi te vloge Jarca pozval, naj jo ustrezno dopolni. Ker po Jankovićevih besedah svetnik tega ni storil, mu župan ni hotel dati soglasja za zbiranje nadaljnjih podpisov. Jarčevo pobudo je označil za izraz velike nestrpnosti. "Politika gospoda Jarca je jasna. V vseh intervjujih je dejal, da ga ne moti ne džamija ne minaret, moti pa ga islamizacija," je pojasnil župan.

Upravno sodišče pritrdilo Jarcu
Jarc se je nato obrnil na upravno sodišče, ki je Jankovićevo zavrnitev vloge označilo kot neustrezno. Odločitev sodišča je ljubljanskega svetnika razumljivo razveselila: "Upravno sodišče je s tem zavrnilo županove zlobne očitke, da ne znamo postaviti niti vprašanja, kaže pa tudi na to, da je islamski skupnosti prodal 'mačka v žaklju'," je dejal za MMC.

Sodišče županove odločitve po njegovih besedah sicer ni zavrnilo, ampak razveljavilo, tako da mora Janković odločati še enkrat. "Verjetno se bo spet obesil na dlako v jajcu, a bo moral na koncu vendarle dovoliti zbiranje podpisov za referendum," pravi Jarc.

Jarc mora zbrati 11.000 podpisov
Janković je namreč še vedno prepričan, da sta vsebina in prostor versko-kulturnega islamskega centra primerna in da si Jarc želi predvsem pozornost medijev.

Če bo Jarc zdaj dobil soglasje občine, mora za razpis referenduma zbrati okoli 11.000 podpisov. Sam je prepričan, da jih lahko zbere v le nekaj dneh.

Referendumsko vprašanje naj bi se nato glasilo: "Ali ste za to, da se v predlogu odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dele območij urejanja BO 1/1 Lesnina, ŠT 1/1 območje ŽG in ŠO 1/1 Kurilnica (za islamski versko-kulturni center) v 11. členu črta besede 'in en minaret', v 13. členu v točki 3 pa tretja alineja, ki se glasi 'višina minareta je lahko največ 40 metrov'?"

A. S.

Bodo začeli teči postopki za referendum o džamiji?