Končani disciplinski postopek zoper enega vojaka ni pokazal kršitev vojaške discipline. Foto: BoBo
Končani disciplinski postopek zoper enega vojaka ni pokazal kršitev vojaške discipline. Foto: BoBo

Iz Sindikata vojakov Slovenije so sporočili, da je disciplinski organ odločitev sprejel v torek. Poudarili so, da so bili še pred uvedbo postopka prepričani, da "ni storil ničesar narobe, ker je spoštoval in v celoti izvrševal vse prejete ukaze". Ob tem so še pozvali Generalštab Slovenske vojske ( SV), naj se opraviči vojaku.

Na SV sporočila sindikata niso hoteli komentirati, ker da disciplinski postopek še ni pravnomočno končan.

Kako naj bi se končal disciplinski postopek zoper drugega vojaka, ni znano, po neuradnih informacijah pa disciplinski postopek zoper njega še ni niti zaključen. To naj bi se zgodilo v kratkem. Medtem pa naj bi bil končam disciplinski postopek zoper njima nadrejenega vojaka, ki pa naj bi se prav tako razpletel relativno ugodno za vojaka, brez hujših posledic za njegovo službo.

Kraja zaradi neustreznega varovanja tovornjaka
Po incidentu 3. oktobra lani so sicer v SV ocenili, da se je kraja streliva v Nemčiji zgodila predvsem zaradi neustreznega varovanja tovornjaka in tudi zaradi pomanjkljivosti v ukazih. Menili so, da se ta dogodek ne bi smel zgoditi in so uvedli disciplinski postopek proti vpletenima vojakoma in njima nadrejenemu.

Kraja se je zgodila med prevozom skupno 10.000 kosov streliva, medicinske opreme in hrane na letališče nemške vojske v Leipzigu, od koder naj bi ta tovor prepeljali pripadnikom kontingenta SV v Maliju.

Prevoz sta s tovornjakom SV s ponjavo izvajala dva vojaka in ker sta prišla do cilja že dan prej, sta prenočila v hotelu, zjutraj pa naj bi potem tovor predala nemški vojski. Tovornjak je bil medtem parkiran na parkirišču, kjer pa je nekdo prerezal ponjavo in odnesel zaboj z 2.000 naboji.