Edini kandidat za direktorja NPU-ja naj bi bil Darko Muženič. Foto: BoBo
Edini kandidat za direktorja NPU-ja naj bi bil Darko Muženič. Foto: BoBo

Darka Muženiča naj bi izbrala prva policistka Tatjana Bobnar, kot primernega pa naj bi ga že ocenil tudi uradniški svet, je poročal portal 24ur.com. Kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, so dokumentacijo že posredovali na ministrstvo za notranje zadeve, imena pa zaradi varstva osebnih podatkov ne smejo razkriti.

Generalna direktorica policije Bobnarjeva pa ocene uradniškega sveta glede prijavljenega kandidata še ni prejela, so navedli na policiji. Po prejemu se bo s kandidatom sešla in javnost seznanila s svojo odločitvijo, so napovedali.

Notranje ministrstvo je sredi marca znova objavilo javni natečaj, potem ko na prejšnjem ni bil izbran nobeden izmed prijavljenih kandidatov. NPU kot v. d. vodi dozdajšnji direktor Darko Majhenič, ki se mu je sicer mandat na mestu direktorja iztekel konec preteklega leta, vendar po prvem natečaju ni dobil polnega mandata. Na ponovljeni natečaj za direktorja NPU-ja, ki se je iztekel 3. aprila, ni prijavil.

Na prejšnjem razpisu pet kandidatov

Na prejšnji razpis za novega direktorja NPU-ja se je prijavilo pet kandidatov. Poleg Majheniča so bili med prijavljenimi višji kriminalistični inšpektor preiskovalec NPU-ja Mitja Gregorc, namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Igor Lamberger, nekdanji analitik in krajši čas vodja operative pri Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji Aleš Hohnjec ter vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto na Generalni policijski upravi Dušan Florjančič.

Kandidati morajo med drugim imeti ustrezno izobrazbo, najmanj sedem let delovnih izkušenj in izpit za izvajanje policijskih pooblastil. Ne smejo biti pravnomočno obsojeni zaradi naklepnega kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti, prav tako ne smejo biti pravnomočno obsojeni zaradi drugega kaznivega dejanja na nepogojno kazen zapora za več kot tri mesece.

Imeti morajo ustrezne psihofizične sposobnosti, osnovno raven znanja angleškega ali nemškega ali italijanskega jezika, ne smejo pa biti člani politične stranke in imeti dvojnega državljanstva. Kandidati morajo poleg življenjepisa in ustreznih dokazil ob prijavi predložiti vizijo prednostnih nalog policije z vsebinsko opredelitvijo, okvirno časovnico, uresničevanje te vizije ter finančne, kadrovske in druge posledice predlaganih sprememb.