Hiša Vitoslava Türka je formalno sadovnjak. Foto: MMC RTV SLO/Evgenija Carl
Hiša Vitoslava Türka je formalno sadovnjak. Foto: MMC RTV SLO/Evgenija Carl
Vitoslav Türk
Vitoslav Türk se ni oglašal na mobilni telefon. Potem ko smo naredili obvod prek Elesa, pa ni vrnil klica. Foto: BoBo
Črno gradil tudi Vitoslav Türk

Razkrivamo še eno nedovoljeno gradnjo enega izmed slovenskih veljakov, prav tako v našem Primorju. Nedaleč od objekta, ki je s položaja včeraj odnesel ministra za infrastrukturo in prostor Igorja Maherja, stoji na kmetijskem zemljišču tudi hiša prvega moža Elesa in vplivnega člana SDS-a Vitoslava Türka.

Ta naj bi konec tedna dobil tudi nov mandat na vrhu sistemskega operaterja slovenskega prenosnega električnega omrežja. Gre le za del posestva družine Türk. Vrednost obeh objektov z zemljiščem vred na elitni lokaciji pa po oceni geodetske uprave znaša le pičlih nekaj tisoč evrov.

Odziv posredovan v imenu Vitoslava Türka:
.
Spoštovani, po pooblastilu direktorja družbe ELES mag. Vitoslava Türka vam, čeprav je tematika vaših vprašanj vezana na zasebno temo, ki ni povezana z družbo ELES, v njegovem imenu podajam sledečo pisno izjavo za javnost:
"Vse domnevne nepravilnosti so neresnične. Nisem graditelj črne gradnje in nisem lastnik nobenega objekta na lokaciji, o kateri me sprašujete. Omenjeni objekti so v lasti družbe Virtus, d.o.o, v kateri pa nimam lastniških deležev".
mag. Vitoslav Türk

Gospodarsko poslopje s šminko prestižne vile
S ceste, ki pelje mimo posesti družine Turk proti regionalni cesti, najprej pade v oči 380 kvadratov velika vila. Njen lastnik je ljubljansko podjetje Virtus, ki ga obvladujeta sinova Vitoslava Turka. Na tem mestu je pred desetletjem in več stal steklenjak. Potem pa je prejšnja lastnica na teh parcelah zaprosila za gradnjo sušilnice sadja.

"Leta 2002 smo prejšnji lastnici izdali gradbeno dovoljenje za gospodarsko poslopje, vlog za gradnjo drugih objektov, ki tam stojijo, do danes nismo dobili," je naše informacije potrdil načelnik Upravne enote Piran Ivan Seljak.

Na teh zemljiščih bi torej smel stati zgolj in samo gospodarski objekt, in to skoraj sto kvadratnih metrov manjši.

Najlepši sadovnjak na Obali
Toda gradbeni apetiti družine Türk so gabarite močno in brez slabe vesti raztegnili v vse smeri. Le nekaj metrov stran je namreč po naših informacijah okoli leta 2006 zrastel še en objekt. Na zemljišču, ki je pravno-formalno sadovnjak, sta Vitoslav Turk in njegova žena Metka Turk postavila hišo z mogočnim kamnitim dostopom in vkopanim vhodom - popolnoma na črno. "Objekti so zgrajeni, kot je videti, brez dovoljenj," nam v svoji pisarni pred računalniškim zaslonom, na katerem ima odprte ortofotoposnetke območja, razlaga Seljak.

"Na črno, na črno. Jaz ne vem, kaj je mislil ta Türk, ne moreš kar tako zidati na kmetijskih zemljiščih. To se je zidalo na veliko, cele nasipe so naredili, ogromno kamionov je vozilo," se razgovori najbližja soseda Marija Pajič.

Gradbena inšpekcija padla z lune
Da se na kmetijskem zemljišču ne pasejo ovce, ne zorijo breskve in ne prezimuje traktor, gradbena inšpekcija očitno še ni ugotovila. V odgovoru omenjajo gradbeno dovoljenje prejšnje lastnice. Sklepamo, da so poizvedovali šele na podlagi naših vprašanj, šele ugotavljati bodo tisto, kar smo mi z dvema klikoma: kdo je inšpekcijski zavezanec.

Investitorka je pridobila pravnomočno gradbeno dovoljenje, vendar ga je obstoječa gradnja močno presegla. V ugotovitvenem postopku bo gradbeni inšpektor poleg neskladnosti gradnje moral določiti tudi inšpekcijskega zavezanca (investitorja). Gradbeni inšpektor bo postopek nadaljeval skladno z zakonodajo in prioritetami dela gradbene inšpekcije.

Po mnenju predsednika krajevne skupnosti Sečovlje Denisa Fakina sta za nastale razmere ob morju, kjer je črnograditeljstvo dobesedno podivjalo, krivi predvsem država in odsotnost vsakega nadzora. "Inšpektorji hodijo po terenu in kaznujejo prave kmete, tiste, ki imajo lopo za spravilo motik in lopat, do tistih, za katere vedo, da so povezani s centri politične ali gospodarske moči, pa so zelo spoštljivi in prizanesljivi," je ogorčen Fakin.

Tine Türk ne more kar po telefonu, Vitoslav Türk telefona niti ne dvigne
Prokurist podjetja Virtus Tine Turk nam po telefonu ni mogel odgovoriti, kako je z dovoljenji za vilo. Dejal je, da ne more kar iz glave vedeti za parcelne številke in druge podrobnosti. Poslati smo mu morali elektronska vprašanja, ki pa so ostala brez odgovora. Nas je pa posvaril, da "če boste kaj napačno napisali, bodo posledice". Vitoslav Türk se ni oglašal na mobilni telefon. Potem ko smo naredili obvod prek Elesa, pa ni vrnil klica.

Eugenija Carl, TV Dnevnik

Foto: Eugenija Carl

Črno gradil tudi Vitoslav Türk