Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Za svetniška mesta, ki jih zasedajo predstavniki funkcionalnih interesov – delodajalcev, delojemalcev, kmetov, obrtnikov, samostojnih poklicev ter negospodarskih dejavnosti –, so elektorje določile interesne organizacije, za mesta, ki so namenjena predstavnikom lokalnih interesov, pa občinski in mestni sveti.

Člani državnega sveta so voljeni za pet let, svojo funkcijo pa z izjemo predsednika, ki je v državnem svetu zaposlen, opravljajo nepoklicno. Volitve se opravijo najprej dva meseca in najpozneje 15 dni pred iztekom mandatne dobe. Ta se računa od dneva njegove prve seje, ki je v tekočem mandatu potekala 12. decembra 2017.

V zadnjem mandatu državnemu svetu predseduje Alojz Kovšca, ki je njegov član od leta 2007. Foto: BoBo
V zadnjem mandatu državnemu svetu predseduje Alojz Kovšca, ki je njegov član od leta 2007. Foto: BoBo

Za 40 svetniških mest je skupno skoraj sto kandidatov, med njimi je tudi kar nekaj svetnikov zdajšnjega sklica. Za nov mandat se jih med 22 predstavniki lokalnih interesov poteguje 14, med 18 predstavniki funkcionalnih interesov pa deset.

Kot ocenjuje predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, je organ v zdajšnji sestavi svojo nalogo opravil odlično. Po njegovih besedah veliko pove že sam pogled na statistiko dela državnih svetnic in svetnikov. Vse dozdajšnje mandate so presegli po številu vloženih zakonodajnih predlogov, pa tudi po uspešnih vetih, bili so aktivni pri vlaganju ustavnih presoj.

Inženirska zbornica Slovenije napoveduje izpodbijanje volitev v DS

Inženirska zbornica Slovenije napoveduje izpodbijanje volitev v državni svet. Podati namerava tudi pobudo za noveliranje zakona o državnem svetu. Prepričani so, da jim na volitvah državnega svetnika, ki zastopa samostojne poklice, ni bila zagotovljena enakopravna obravnava.

Kot so sporočili z Inženirske zbornice Slovenije, je skupščina zbornice na začetku septembra izvolila 53 elektorjev za volilno telo ter svojega kandidata za svetnika. Seznam elektorjev in kandidaturo so pravočasno vložili na Državno volilno komisijo (DVK). Ta pa jih je nato pozvala k predložitvi podatka o številu članov, ki opravljajo svojo dejavnost kot samostojni podjetniki, pri čemer se je sklicevala na sodbo vrhovnega sodišča iz leta 2008.

Stališču, da samostojni poklic opravljajo zgolj samostojni podjetniki, so na zbornici nasprotovali. Opozorili so, da od 1. junija 2018 velja zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti, ki je na novo uredil regulirani poklic pooblaščeni inženir. Vendar so bili neuspešni, DVK jim je priznal le enega elektorja.

Zbornica se je na odločitev pritožila na vrhovno sodišče, ki je pritožbo odstopilo ustavnemu sodišču, to pa je pritožbo zavrglo s pojasnilom, da je preuranjena, saj se pritožba vloži po opravljenih volitvah, so na zbornici navedli v sporočilu za javnost.

Dodatno so še pojasnili, da je DVK z istim razlogom zavrnil tudi njihovo kandidaturo za svetnika. Tudi na to odločitev so se pritožili na vrhovno sodišče, ki je pritožbo zavrnilo. Ustavno sodišče, kamor so se nato obrnili, pa njihove pritožbe ni sprejelo v obravnavo.

Zbornica tako na volitvah državnega svetnika, predstavnika samostojnih poklicev, v četrtek ne bo sodelovala. Ob tem pa opozarja, da je DVK drugače obravnaval odvetniško zbornico, ki zdaj edina sodeluje na teh volitvah. Preračunali so namreč, da je tej priznala število elektorjev glede na vse odvetnike, ne le na tiste, ki opravljajo odvetniški poklic kot samostojni podjetnik.

S tem pa je po navedbah inženirske zbornice naredila razliko med poklicema, čeprav je bil poklic pooblaščenega inženirja v zakonu o arhitekturni in inženirski dejavnosti napisan po vzoru regulacije odvetnikov v zakonu o odvetništvu.