Erjavec in Čufer sta ostala vsak na svoji strani glede SDH-ja. Foto: BoBo
Erjavec in Čufer sta ostala vsak na svoji strani glede SDH-ja. Foto: BoBo
SD, Igor Lukšič
Lukšič meni, da bi morali določiti podjetja, ki bodo "sveta" in se jih ne bo prodajalo. Foto: BoBo
SDH še vedno deli koalicijo

Erjavec je po odhodu s sestanka s finančnim ministrom Čuferjem pojasnil, da se zatika pri pravni obliki Kada znotraj holdinga (SDH). DeSUS namreč vztraja, da mora Kad ostati samostojna pravna oseba, saj se bojijo, da bo sicer premoženje v sklopu SDH-ja lahko porabljeno v kakšne druge namene, ne pa za stabilnost pokojninske blagajne.

Čufer je namreč po Erjavčevih besedah jasno povedal, da vztraja pri svoji zakonski rešitvi, in če bo ta predstavljena v četrtek na seji vlade, je DeSUS ne bo podprl, pa tudi v DZ-ju ne bo dobila njihove podpore. Če zakon ne bo uvrščen na sejo vlade ta četrtek, bo to po Erjavčevih besedah pomenilo, da je verjetno še prostor za pogovore.

Erjavec je pojasnil, da Čufer predlaga "mehke" možnosti, po katerih bi zakon o SDH-ju sicer predvidel, da bi bil del premoženja lahko namenjen za stabilizacijo pokojninske blagajne. Vendar se te "varovalke" stranki DeSUS ne zdijo dovolj močne. V stranki se sicer zavzemajo tudi za to, da bi 10 odstotkov sredstev od prodaje državnega premoženja namenili pokojninski blagajni. Po Erjavčevem mnenju Čufer pri svojem vztraja zato, ker naj bi bil zakon že usklajen tudi z Brusljem.

Lukšič bi svete gospodarske stvari
Predsednik SD-ja Igor Lukšič je na novinarski konferenci opozoril, da je vlada pri sprejemanju novele zakona o SDH-ju v časovni stiski, saj je ministrstvo za finance osnutek novele pripravilo prepozno. Ta je sicer zdaj po njegovih besedah na stopnji zadnjih usklajevanj, koalicija pa si je pri mnenju o ključnih usmeritvah blizu.

V SD-ju v zvezi s predvidenim sistemom upravljanja državnega premoženja na strateški ravni še vedno pogrešajo jasno opredelitev interesa po tehničnem delovanju in ekonomski učinkovitosti holdinga.

Prvak SD-ja zato upa, da bo strategija luč sveta ugledala v kratkem, saj da se mora Slovenija čim prej odločiti, na katerih ključnih sektorjih oz. podjetjih bo gradila gospodarski razvoj. Kot je poudaril, je treba ta podjetja nato razglasiti za "svete stvari", ki se jih ne bo prodajalo - tudi če bi se pojavila ekonomska nihanja ne.
Sindikati še vedno težava
Med odprtimi vprašanji je omenil tudi nadzorni svet, saj si še niso povsem enotni o tem, kdo naj predlaga oziroma imenuje del nadzornikov. Na vprašanje, kako realna je možnost uskladitve s sindikati, ki že grozijo z referendumom, je odgovoril, da imajo sindikati privilegij, da jim ni treba sprejemati končnih odločitev.

Ob tem pa je vendarle izrazil upanje, da bo minister Čufer znal postopek voditi tako, da se bo s sindikati uskladil o vseh "ključnih zgodbah".

SDH še vedno deli koalicijo