Karl Erjavec se je na čelo DeSUS-a vrnil po slabem letu. Januarja mu je namreč stolček spodnesla Aleksandra Pivec, ki pa je zaradi izgube zaupanja v stranki septembra odstopila. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Karl Erjavec se je na čelo DeSUS-a vrnil po slabem letu. Januarja mu je namreč stolček spodnesla Aleksandra Pivec, ki pa je zaradi izgube zaupanja v stranki septembra odstopila. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Kot je po prvem sestanku po ponovnem prevzemu položaja predsednika stranke DeSUS povedal Karl Erjavec, so na vodstvu stranke obravnavali trenutno politično situacijo in tudi položaj stranke DeSUS v vladi in koaliciji. Erjavec je začel tudi pogovore s poslansko skupino.

"Zame je kot za predsednika stranke ključno dobro sodelovanje med vodstvom stranke in poslansko skupino ter seveda z organi stranke," je dejal Erjavec. Napovedal je, da bo v kratkem sklical tudi izvršni odbor stranke DeSUS, pred tem bo med vodstvom in poslansko skupino potekalo še eno srečanje. "Potrebujemo nadaljevanje tega pogovora glede na aktualne politične razmere, ker bo očitno treba sprejeti določene odločitve," je dejal predsednik DeSUS-a.

Dejal je, da glede izpolnjevanja zavez iz koalicijske pogodbe v pogovoru s poslanci ni zaznal večjih težav. "Več težav je z zadevami, ki ne sodijo v koalicijsko pogodbo. Tega ne bi ponavljal, saj sami veste, kaj se mimo koalicijske pogodbe dogaja – na primer STA in podobne zadeve," je dejal. "Če se bo to ponavljalo in če bi bila situacija nevzdržna, potem pač ne sodeluješ pri takih zadevah," je še dejal.

Trenutni položaj v Sloveniji je sicer po Erjavčevih navedbah zelo resen, zlasti zaradi epidemije. Spomnil je na skrb vzbujajoče številke in dejal, da si minister za zdravje Tomaž Gantar izjemno prizadeva, da bi pomagal reševati te razmere. "Očitno delamo nekaj narobe, da se številke ne znižujejo," je opozoril Erjavec.

Minister za zdravje Tomaž Gantar sicer po poročanju STA-ja razume Erjavčevo odločitev in glede tega nima zadržka, je Gantar povedal v izjavi v DZ-ju.

Erjavec noče biti del vlade

Kot član ne namerava sodelovati v vladi

Erjavec je sicer jasno povedal, da kot predsednik stranke ne namerava sodelovati v vladi Janeza Janše. "To sem mu tudi povedal, ko me je povabil na pogovor, še ko sem bil kandidat za predsednika stranke," je pojasnil Erjavec. "Dvakrat sem sodeloval v teh vladah in si ne želim sodelovati še tretjič," je dodal. Povedal je, da z Janezom Janšo po izvolitvi sicer še ni govoril, premier mu je ob ponovnem prevzemu vodenja DeSUS-a čestital prek mobilnega sporočila.

Janez Janša je sicer ob sestavljanju vlade postavil zelo jasen pogoj, da morajo predsedniki koalicijskih strank v vladi sodelovati tudi kot podpredsedniki vlade. "DeSUS ima v vladi dva ministra, ki delata odgovorno, ne vidim razloga, zakaj bi tudi sam moral biti v vladi. Če bo prišlo do koalicijskih sestankov, pa pričakujem, da bom kot predsednik ene od koalicijskih strank, da bom prejel ustrezna vabila, da se bom lahko teh sestankov udeleževal," je ob tem svojo odločitev komentiral Erjavec.

Podobno kot po sobotni razglasitvi kongresnih izidov je ponovil, da se v politiko ni vrnil zaradi morebitnih položajev. "Nisem prišel nazaj v politiko, da bi bil ponovno minister ali kar koli. Prišel sem predvsem zato, ker želim, da bo stranka DeSUS še naprej parlamentarna stranka, naslednje leto praznujemo 30. obletnico," je dejal Erjavec in dodal, da je eden od poglavitnih vzrokov tudi ta, da ne želi, da bi upokojenci v DZ-ju izgubili svojega zastopnika.

Sorodna novica Jurša: S petimi poslanci je težko ali celo nemogoče biti mandatar

Vpliv na širše politično dogajanje

Rezultat kongresa v DeSUS-u je pomemben tudi v okviru širšega političnega dogajanja, ne le za samo usodo stranke. Številni se sprašujejo, ali bi utegnil Erjavec odpeljati stranko iz vlade Janeza Janše. Že pred kongresom se je namreč sešel tako s premierjem Janezom Janšo kot vodilnim pobudnikom Koalicije ustavnega loka (KUL) Jožetom P. Damijanom ter tudi z vodstvom SMC-ja.

Prepričan je, da bodo odločitve stranke enotne, kakšne bodo, pa je stvar razprave in ocene vseh akterjev DeSUS-a. Stranka je bila državotvorna in takšna bo tudi ostala, je napovedal. Poslanci DeSUS-a so sicer že povedali, da na vrat na nos ne bodo zapuščali koalicije. Je pa njihov vodja Franc Jurša v nedeljo za TV Slovenija dodal, da so možnosti, da ostanejo v aktualni vladi ali da sodelujejo pri poskusih oblikovanja alternativne, približno enake. Ponovil je, da jih moti predvsem odpiranje ideoloških vprašanj, medtem ko so z doseženim pri izpolnjevanju koalicijskih zavez zadovoljni.

Odzivi drugih strank

Po vrnitvi Karla Erjavca se vrstijo pričakovanja drugih strank glede nadaljnjih potez DeSUS-a. Po pričakovanjih LMŠ-ja in SD-ja bi moralo biti že letos jasno, ali je mogoča nova vlada, v katero vabijo LMŠ, SD, Levica in SAB.

Predsednik LMŠ-ja Marjan Šarec je v izjavi v državnem zboru povedal, da sta z Erjavcem neuradno govorila, še preden je bil izvoljen, zdaj pa pričakuje ponovno srečanje. Če so vsi za stvar, da mora ta vlada oditi, se to po njegovem mnenju lahko zgodi zelo hitro, če ne, pa nikoli.

Vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han je Erjavcu čestital za vrnitev na vrh DeSUS-a in ugotavljal, da v teh zahtevnih časih potrebujejo izkušene politike. Erjavcu in DeSUS-u pa je po Hanovem mnenju treba dati čas za premislek, kako naprej.

Predsednik koalicijske stranke NSi Matej Tonin je na Twitterju ocenil, da vsakršno snovanje koalicije, v kateri bo Levica, pomeni tlakovanje poti v predčasne volitve. Vodja poslancev NSi-ja Jožef Horvat je v izjavi novinarjem dejal, da po vrnitvi Erjavca glede koalicije nimajo strahu, pričakuje pa novo dinamiko.

Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič pa ocenjuje, da se prav veliko s prihodom Erjavca ne bo spremenilo.

Pogovor s Karlom Erjavcem v Odmevih